[adrotate group="3"]

Projecte

Veus Barberà neix d’un grup de veïnes i veïns de Barberà del Vallès. Persones de diferents edats, inquietud i trajectòries, un grup amb una àmplia varietat de perfils i sensibilitats. La majoria de nosaltres tenim una forta vinculació amb el teixit associatiu, i el que tenim en comú és que per nosaltres Barberà és molt més que el lloc on anem a dormir.

Hem posat en marxa aquest projecte per contraposar el model de ciutat-dormitori amb el d’una ciutat viva i cohesionada. Conèixer Barberà és el primer pas per estimar-la i enfortir els lligams entre les que hi vivim. Tenim el convenciment que un major coneixement de la realitat ens impulsa a moure’ns per transformar allò que no ens agrada.

Per fer-ho hem creat un mitjà digital d’informació local, centrat a Barberà, que permet conèixer i entendre el nostre municipi. Un mitjà que recull la varietat d’interessos i posicions de la gent que vivim a Barberà per tal d’arribar al conjunt de la població.

Amb contingut periodístic d’elaboració pròpia. Dedicant el temps i els recursos necessaris per garantir el rigor, l’aprofundiment i la qualitat que fa falta per esdevenir un referent.

Ho fem des d’una mirada propera, arrelada a la vida de Barberà, compromesa amb el que hi passa i travessada per les seves històries.

Un mitjà plural, un reflex de la diversitat de punts de vista que conviuen al nostre municipi. Una pluralitat que no s’ha de confondre amb la neutralitat, el nostre és un periodisme posicionat i compromès amb valors com el respecte, la solidaritat, la participació o la cooperació.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barberà del Vallès

Entitat adherida al Pacte Local per la Coedudació

Participa!

Veus Barberà és un projecte associatiu en què les decisions es prenen de manera col·lectiva entre totes les persones implicades, sempre segons els seus objectius socials. Té funcionament basat en una xarxa de col·laboracions àmplia i heterogènia. Tenim un model d'implicació molt flexible perquè molta gent pugui aportar el seu granet de sorra en les diferents funcions. Ja sigui gestionant la realitat quotidiana, participant en els Grups de Treball, encarregant-se de la publicitat o seguint les subscripcions. També en la part de generar contingut, sigui escrit o amb fotos, ràdio o vídeo. Que no t'espanti si no ho has fet mai, pensa que és una oportunitat immillorable per aprendre! Per rebre més informació de les properes reunions o fórmules per col·laborar, envia'ns un correu!

Ideari

En una societat desigual no restem neutrals, sinó que ens comprometem amb l’erradicació d’aquestes desigualtats posicionant-nos al costat de les que les pateixen. Rebutgem qualsevol tipus de discriminació i assumim la responsabilitat dels mitjans no de reproduir estereotips ni alimentar rumors, sinó de tractar la realitat amb una mirada inclusiva.

Creiem en el progrés, donant suport a aquells canvis que ajudin a millorar les condicions de vida de la majoria de les persones. A més tenim el convenciment que els problemes col·lectius només es resolen amb solucions col·lectives, pel que en lloc de sortides individualistes apostem per la cooperació i la solidaritat.

Defensem la cultura com una eina bàsica per establir lligams amb la comunitat i construir identitats compartides. Però no entenem la cultura com una cosa estàtica i essencialista, sinó com una riquesa dinàmica, en permanent construcció, rebutjant també categoritzacions jeràrquiques sobre aquesta.

Principis

Una llengua per compartir-la.

Com a llengua en posició de feblesa, apostem pel català, augmentant la seva presència social amb el seu ús.

Escollint les paraules.

Les paraules configuren la realitat, pel que tindrem molta cura en escollir-les, apostant per un llenguatge que no invisibilitzi ni discrimini.

En bona companyia.

En la mesura que sigui viable tècnica i econòmicament, escollirem proveïdors ètics que comparteixin els nostres valors.

Cultura lliure.

Creiem que la cultura creix i millora sent compartida, d’aquesta manera el nostre contingut farà servir llicències obertes com el Creative Commons.

Una llengua per compartir-la.

Una cultura, una llengua, no té sentiments. És ridícul pensar que es “posa contenta” si molta gent la parla o “trista” si la gent no la comprèn. Les llengües són eines al servei de les persones i no a l’inrevés. A Veus Barberà apostem per fer un mitjà en català perquè creiem que és una eina útil per les que vivim a Barberà del Vallès.

D’entrada, conèixer dues llengües (o més) ja és un fet positiu, una riquesa personal que ens permet obrir-nos a altres mons. A més, per les persones que formen part d’una comunitat un factor clau d’integració és el domini de la llengua compartida per aquesta comunitat, evitant qualsevol segregació dins d’aquesta.

En general, però particularment a Barberà, la llengua catalana està en una posició de feblesa. Tot i que la majoria de la població la comprèn, el seu ús social és molt limitat. Aquesta falta d’ús provoca vergonya, falta d’autoconfiança, la percepció que no és una llengua que dominem i puguem utilitzar amb seguretat. I aquest fet té unes conseqüències negatives en la vida de moltes barberenques i barberencs, limita les seves possibilitats, allunya altres mons i oportunitats de creixement i millora de vida.

La decisió de publicar aquest mitjà en català vol ser un granet de sorra per fer més present aquesta llengua a la nostra ciutat, que s’escoli en el seu dia a dia. Una petita aportació per que moltes barberenques tinguin una relació més familiar, més propera, que formi part del seu món. I d’aquesta manera sentir-se còmodes i no empetitir-se en el moment de fer-la servir, obrint el seu univers de possibilitats a més referents, més espais, més camins.

Cultura lliure.

Creiem que la cultura creix i millora sent compartida, per aquest motiu hem decidit apostar per fer servir llicències obertes com les creative commons. Els continguts que generem a Veus Barberà podran ser compartits i modificats, sempre que es faci citant la font i autoria original i sense ànim de lucre. D’aquesta manera, defensem d’una manera equilibrada els drets i interessos de les creadores amb l’objectiu social del mitjà, retornant a la comunitat els relats de les històries que passen. A la història de la humanitat, tots els avenços i troballes, han tingut com a punt de partida les idees anteriors, tota creació tècnica o cultural no deixa de ser una remescla de la saviesa acumulada fins al moment.

En aquesta mateixa línia, també hem decidit com a projecte fer servir programari lliure, en la mesura de les possibilitats tècniques. El camp tecnològic és un dels pioners i on la cultura cooperativa més ha avançat i millors resultats ha donat. Els programes de codi obert permeten a la comunitat d’usuàries conèixer i modificar el software, posant la tecnologia a les mans del coneixement col·lectiu.

Escollint les paraules.

Les paraules que fem servir no només descriuen la realitat, sinó que la construeixen. Allò que no es nomena no existeix, les normes lingüístiques no són són neutrals, responen a una determinada relació de poder que reforcen. Com hem après dels feminismes, el masculí normatiu de les nostres llengües invisibilitza a la meitat de la població i és una coartada cultural per negar la plenitud dels seus drets.

De la mateixa manera, les paraules tenen significats que van molt més enllà del que recull el diccionari. Cada paraula té unes connotacions segons el context i pot reforçar els estereotips que pateixen alguns col·lectius o augmentar el seu estigma. Per aquest motiu és important, sobretot amb aquells col·lectius exclosos o marginalitzats, donar l’oportunitat que parlin en primera persona i escullin les paraules amb què volen ser descrits.

Des de Veus Barberà agafem el compromís de fer servir un llenguatge inclusiu, un compromís en el qual ens queda un llarg camí per recórrer, en el que segur que cometrem errades però del que esperem anar aprenent.

En bona companyia

Entenem aquest mitjà digital no com un fi en si mateix, sinó com una eina per assolir els objectius socials d’aquest projecte. Som conscients que aquests objectius són compartits per moltes persones organitzades en diferents espais i projectes complementaris que cooperen en un procés de transformació global.

En aquest sentit ens reconeixem dins dels principis de l’Economia Social i Solidària, prioritzant el benestar social i la sostenibilitat ambiental, funcionant amb un model organitzatiu democràtic. Per aquest motiu des de Veus Barberà, apostem per dinamitzar aquest ecosistema escollint a aquells proveïdors ètics que comparteixen aquests valors. Som conscients dels límits amb els que es trobarà aquesta voluntat, que a vegades per motius tècnics, per capacitat de gestió o per múscul econòmic no podrem accedir a aquelles eleccions que ens agradaria. Però lluny de frustrar-nos, mantindrem aquest objectiu a l’horitzó perquè cada cop una part més gran dels recursos que gestionem es quedin en el circuit de l’Economia Social i Solidària.