Com pot ajudar a la nostra salut la terapia musical

0

El segon trimestre de l’Aula ha començat de la mà del Dr. Pere Berbel Sánchez, anestesiòleg, barberenc i alumne actual de la nostra Aula. El tema presentat ha estat un tastet de la seva tesi doctoral “Eficàcia de la teràpia musical versus Diazepam per disminuir l’ansietat preoperatòria” que va ser qualificada amb la nota d’Excel·lent. D’això fa molts anys, però aquesta dada és pública.

Recordem que la música és un art que s’expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l’harmonia, el ritme i el timbre. Es manifesta en l’organització dels sons i els silencis en el temps. La música proporciona plaer, benestar, tranquil·litat i altres efectes emocionals agradables.

La musicoteràpia és l’aplicació científica de la música per intentar millorar la nostra salut o el nostre equilibri. En aquest cas la música es fa servir de manera dirigida per un musicoterapeuta, que és un professional de l’àmbit educatiu, sanitari o musical,  amb una gran vinculació amb la música, que la utilitza amb finalitats terapèutiques per tal de poder ajudar altres persones que presenten algun tipus de necessitat o suport especial.

La música forma part de la història dels humans des de sempre. El seu efecte ens provoca emocions, sentiments, que ens activen els neurotransmissors, les hormones…

Ens va ensenyar els reportatges de TVE i de TV3 fets a Mutua de Terrassa on hi sortia ell i presentava la utilització de la musicoteràpia abans de les intervencions quirúrgiques. La seva resposta va ser molt clara: abans d’entrar a quiròfan hi ha sempre estrès, ansietat i dolor. Sí és una operació programada, al pacient se li posa la música que li pauta el musicoterapeuta uns dies abans. Això fa que aquesta li provoqui un efecte sedant, ansiolític i analgèsic amb menys resistència a l’anestèsia i posteriorment també una millor recuperació.

Com a pauta per a tots ens va aconsellar asseure’ns cada dia uns minuts tranquil·lament, escoltant música amb la que ens hi trobem be, mirant cap el infinit o amb els ulls tancats. Cal estimar-se a un mateix!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí