Montserrat, un univers al cor de Catalunya

0
Montserrat entreu a l'aula

El ponent Jordi Camins Just, entre altres coses gran muntanyenc, va iniciar la ponència esmentant el Virolai en el que s’afirma que: “Amb serra d’or, els angelets serraren eixos turons…”, per tot seguit donar-nos l’explicació científica sobre la gènesi del massís montserratí que és força diferent.

En primer lloc, cal parlar d’un gran golf marí d’aigües existent fa cosa de 50 milions d’anys, situat on es troba ara la Depressió Central Catalana, i al qual desguassaven rius procedents dels vessants d’un massís catalano-balear desaparegut, que aportaven grans masses de còdols. Els còdols s’anaren barrejant amb materials més pastosos i varen formar una massa que, amb els cataclismes geològics anà emergint del fons del mar amb una gran brusquedat de formes. Els seus relleus quedaren a la mercè de vents, pluges i glaçades fins a convertir-los en aquesta espectacular escenografia que ara admirem.

La muntanya de Montserrat és un tot per la riquesa que l’envolta. Parlem de espiritualitat, art, cultura, natura, fauna, ingenieria, esport… La intenció de la xerrada és ampliar el ventall de coneixement d’aquest lloc emblemàtic.

I tot seguim us fem cinc cèntims del que ens va comentar:  La història documentada comença l’any 875. També reconeixem la imatge, el Cambril, la Biblioteca del Monestir, l’Escolania, el Museu…

Però anem a la muntanya:

En el cim més alt de tots, Sant Jeroni (1.236 m), és on coincideixen les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat.

En la part oriental els cims tenen noms religiosos. En la part occidental, menys els Monjos Encantats, els noms són laics. Amb les imatges vàrem deduir ràpidament quin era l’origen d’aquest nom.

Hi ha coves  espectaculars on s’ha trobat objectes utilitzats pels humans en el Neolític. La visitable és la de Salnitre de Collbató.

Les ermites de Montserrat es troben per tota la muntanya, en llocs isolats. En són setze encara que la majoria estan enrunades.

Vàrem veure un munt de fotos, algunes d’elles molt antigues, on sortien les pageses venent els seus productes a la plaça, monuments antics que ara ja no hi són, l’hort dels monjos, les fonts, la reconstrucció dels edificis, les noves construccions, els primers turistes. També la de la gentada que va assistir a l’entronització de la Mare de Déu el 1947.

Imatges de la construcció del Cremallera i la seva història. En ella anava inclòs el gosset guardabarreres, el recordeu? Impressionants les del funicular de Sant Joan per l’espectacularitat de l’alçada i verticalitat, d’un 65% i del que feien els seus treballadors ara ja fa cent anys.

El ponent també ens va parlar de que la muntanya de Montserrat és Parc Natural des de 1987. Dels incendis, de les inundacions. De les carreteres que s’han obert com per exemple la de la Massana que es va estrenar el 1975. D’altres construccions com Sant Benet, la Colònia Puig, …

I ens va llegir llegendes com la del Cavall Bernat i la del Forat del Vent que ens van agradar molt.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí