Covid-19, l’oportunitat del canvi

0

Manifestació a Sabadell el 20 de septembre 2019

Autoría: Fridays for Future Barberà del Vallés

Vivim en una societat globalitzada, a la que exigim més i més a diari, que queda regida per l’egoisme i l’individualisme. Vivim en una societat enfeinada, on cada vegada gaudim menys dels petits plaers de la vida. Vivim en una societat que ha de dir prou.

El coronavirus ens està matant, això no es cap secret, però com a societat madura hem de poder veure més enllà del que és obvi, i agafar aquesta desgràcia com una oportunitat de canvi, una oportunitat per començar a fer les coses millor.

La setmana passada ens aixecàvem amb la notícia que el preu del petroli queia a mínims històrics, quedant-se en valors negatius. Els més agosarats ja afirmen haver tancat una era, l’era del petroli, i que tot just n’iniciem una de nova. A la vegada estem veient com els índex de contaminació cauen als de fa 30 anys, veient per exemple, que les dades de NO2 s’han reduït a menys de la meitat a Barberà durant l’últim mes.

Un altre dels efectes del confinament, és el retorn del comerç local. Les cues al forn de pa, o les altes demandes del mercat municipal són factors positius pel poble. Estem veient com altres comerços s’estan reinventat també per arribar a tothom, i fer de Barberà la ciutat del comerç de proximitat. 

La sortida optima d’aquesta crisi està donant molt a parlar. El que nosaltres volem exposar es l’oportunitat històrica de tornar a començar, de redissenyar Barberà, Catalunya o la societat en el seu màxim exponent. Hem d’aprendre dels moviments socials que aquest últims anys han liderat els joves, i exigir a tota la classe política l’aplicació de les mesures proposades. Potser, és el moment de dir prou a Amazon, i exigir al govern municipal una botiga en línia on tots els comerços del poble tinguin cabuda. Potser, hem de dir prou a les grans superfícies, i tornar a la relació amb els petits i mitjans productors d’arreu del país. Potser, hem d’aprofitar els eurobons de la unió europea per invertir en energies renovables i fer del New Green Deal la nova realitat.

Hauríem de plantejar el sistema de mobilitat, fent-lo molt més sostenible i rentable. S’ha d’adaptar el transport públic, fent-lo més proper a la ciutadania, amb més freqüències i amb un major finançament a les alternatives verdes.

Caldria repensar doncs el model de societat, avançant cap a un futur neutre en emissions, i el coronavirus ens dóna l’oportunitat ideal.

L’oportunitat única de fer de Barberà allò que ha estat sempre, una ciutat on el talent dels barbarencs i barbarenques es veu reflectit en el seu comerç, i on la seva ciutadania té l’oportunitat de gaudir de multitud d’iniciatives.

És així, com el coronavirus és una oportunitat històrica, per redefinir el món global a través del local, mai a l’inrevés, i aplicar a la societat aquelles mesures que mai hem aplicat per por o per la necessitat d’un nou cicle econòmic.

Vivim un moment històric i ple de noves oportunitats. Estarem a l’alçada?

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí