Autoria: Pere Ramon i Pere Berbel
Som membres del col·lectiu de gent gran que hem viscut aquests últims cinquanta dies amb molta preocupació, que a part de fer-nos patir pels nostres amics i veïns, també per la nostra família de la que molt sovint estan ben a prop no hem pogut gaudir per la situació de confinament que hem viscut.
També hem tingut temps per agrair l’esforç que molts col·lectius han fet i estan fent per fer-nos més tolerable aquest tràngol, mai ho oblidarem, ni ho agrairem prou.
Però també hem reflexionat i molt sobre una de les necessitats que ara potser més ens preocupa i ens es més útil per aquelles persones que no dominem els mitjans digitals tal com voldríem, no tenim facilitat de traslladar-nos amb vehicle propi i a l’hora volem ser atesos d’una forma més personalitzada i senzilla.
Voldríem parlar-vos del comerç de proximitat, diguem-ne serveis de proximitat, totes aquelles botigues i altres establiments que són als carrers de la nostra ciutat que ens faciliten la vida amb el mínim esforç: llibreries, papereries, merceries, gènere de punt, calçat, perruqueries, regals, diaris i revistes, esports, peixateries, carnisseries, informàtica, bars, restaurants, gestories, fruiteries, ferreteries, tallers, etc.
Alguns d’aquests establiments ja estan desapareixent deixant els nostres carrers deserts des de fa temps sense que ens en adonem i que ara reobrint poc a poc es trobaran amb majors dificultats si cal per les mesures que s’aplicaran gradualment.
Amb aquestes lletres us volíem fer reflexionar sobre la necessitat de donar el màxim suport a aquests petits comerços així com el mercat municipal i el mercadet dels dilluns que tant ens aporten com a col·lectiu, perquè no necessitem internet ni l’ús de l’automòbil per apropar-nos-hi si més no ho considerem.
Quan es tanca un comerç, s’apaga una llum i la ciutat mica a mica es queda a les fosques.
També s’albira un futur econòmic complicat en el que és important consumir els articles produïts, si es possible, del nostre entorn o si més no del nostre país, moltes vegades per poca diferència de preu i fins i tot de millor qualitat, tots els productes han d’estar adequadament retolats (si son a granel) o etiquetats. És fàcil veure que siguin productes provinents de les nostres indústries, pagesos, ramaders, pescadors, etc. Només cal dedicar-hi una mica d’atenció, el temps és possiblement l’únic que ens sobra.
D’altra banda degut a les necessitats que cada dia augmenten en el nostre entorn, si teniu possibilitats de col·laborar-hi us demanem que ajudeu els col·lectius més desfavorits a través de les associació que els donen suport com són el Banc dels Aliments-Parròquia Santa María (93 718 01 50), Càritas (93 143 39 84) o Creu Roja (93 726 66 66). Tan sigui mitjançant donacions econòmiques o be d’aliments.
Us agraïm el temps que ens heu dedicat, també esperem que serveixin per reflexionar sobre els moments que ens toquen viure. Entre tots podem fer petites accions que ens ajudin a sortir-ne tots plegats amb molta més facilitat.
Gràcies, ens en sortirem.