Discursos de “copiar i enganxar”

0

Ho he de confessar… cada dia em sorprenen més les investigacions que fan els mitjans de comunicació envers la formació dels polítics i tot el show mediàtic que es genera al voltant.
Tot i que per ser un càrrec públic no cal tenir cap formació especifica, si és cert que no es pot mentir en la formació i molt menys utilitzar el teu càrrec públic per aconseguir màsters o post graus i això s’ha de denunciar i assumir les conseqüències que es poden derivar. Això no treu, però, que hem entrat en una dinàmica que ens preocupem més d’aquests temes que de la gestió política.

Això en l’àmbit estatal, dóna per escriure rius de tinta, però en l’àmbit municipal no dóna per gaire, jo m’he entretingut una estona a saber quina formació tenen els regidors i regidores que ara governen Barberà del Vallès.

La formació dels nostres polítics és molt diversa, tenim uns quants graduats en EGB i altres tenen una llarg llista de cursos que per la seva feina l’han obligat a fer. En formació superior, trobem algunes formacions professionals, llicenciatures i fins si tot tenim un doctor amb la seva tesi doctoral penjada a la web municipal des del primer dia, la qual cosa cal valorar positivament en el sentit de transparència de la seva formació.

I fins aquí el meu treball d’investigació sobre la formació, ja havia dit que en l’àmbit municipal no hi ha gaire a dir, però en l’apartat de formació de l’alcaldessa hi ha un enllaç a l’apartat de discursos d’alcaldia, on avui podem trobar 4 discursos oficials: el discurs d’investidura i els discursos de les darreres tres Diades de Catalunya i aquí sí que he trobat una curiositat.

Cada 11 de setembre després que totes les entitats fan la seva ofrena floral, l’alcaldessa fa un discurs institucional a la ciutadania, un discurs de no més de 500 paraules on s’espera que es parli de la Diada Nacional de Catalunya. Les darreres diades han estat carregades de contingut polític, però els discursos han intentat ser amplis i políticament correctes, i si es troba la fórmula un any, millor repetir-la, i en part, és el que s’ha fet.

Digues-li “autoplagi”, digues-li anar amb presses o digues-li no sé què dir per no molestar, però en un discurs relativament curt, si comparem els discursos dels anys 2016 respecte al discurs del 2017, podem trobar un copiar i enganxa literal de dos paràgrafs (1) i m’ha creat el dubte si això es mantindria en el discurs del 2018, que encara no està penjat a la web municipal, però sí que he tingut accés a ell. Aquest any no s’ha repetit literalment aquests dos paràgrafs tot i que si es fa referència al mateix concepte, però el que sí podem veure un altre copiar i enganxar, una mica maquillat, del discurs del 2017 al del 2018 per definir que és l’Ajuntament. (2)

No deixa de ser un fet anecdòtic, però sí que és cert que per un discurs institucional que es fa a l’any ja podria ser 100% original i amb contingut polític més enllà d’aprofitar-lo per fer un discurs d’investidura com va ser el del 11S del 2015, l’ambigüitat del 2016 i 2017 o per vendre la seva gestió com va ser part del discurs del 2018.

De moment, només cal esperar per veure qui fa el discurs l’any vinent i que dirà… ens anem llegint.

Font: Web Ajuntament de Barberà del Vallès.

(1) No Oblidem que avui commemorem una derrota, el setge que va patir Barcelona de juliol de 1713 a l’Onze de Setembre de 1714 en què va caure derrotada per les tropes de Felip V d’Espanya, derogant les lleis i furs de Catalunya i establint un estat sota les lleis de la Corona de Castella.
Per això, volem retre homenatge a les persones que, al llarg de la història, han defensat les llibertats del nostre país integrant a tothom, la seva llengua, la seva cultura, les institucions i la seva identitat pròpia.
Discurs Diada Nacional de Catalunya 2016.

No Oblidem que avui commemorem una derrota, el setge que va patir Barcelona de juliol de 1713 a l’Onze de Setembre de 1714 en què va caure derrotada per les tropes de Felip V d’Espanya, derogant les lleis i furs de Catalunya i establint un estat sota les lleis de la Corona de Castella.
Per això, volem retre homenatge a les persones que, al llarg de la història, han defensat les llibertats del nostre país integrant a tothom, la seva llengua, la seva cultura, les institucions i la seva identitat pròpia.
Discurs Diada Nacional de Catalunya 2017.

(2) L’Ajuntament és l’administració de proximitat amb els nostres veïns i veïnes, pel coneixement de la realitat, per la capacitat de resposta amb recursos i per ser una estructura al servei del benestar i del progrés.
Discurs Diada Nacional de Catalunya 2017.

L’Ajuntament és l’administració més propera amb els nostres veïns i veïnes, la que coneix la seva realitat, la que escolta i dona resposta a les necessitats de la ciutadania. L’Ajuntament al servei del benestar i del progrés de les persones
Discurs Diada Nacional de Catalunya 2018.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí