Els valors de la nostra ciutat

0

Als accessos a la ciutat hi ha col·locats rètols que anuncien Barberà del Vallés com una “vila florida, ciutat feminista i ciutat educadora”. Tres qualificatius que crec que volen transmetre als que hi vivim i als visitants un missatge clar sobre la nostra ciutat.

Volem una ciutat neta, que llueixi i guarnida amb flors a les rotondes i als vorals, que al voltant de les escoles hi hagi parcs i zones verdes que millorin la qualitat de l’aire, i espais verds i tranquils per gaudir del lleure, i tot plegat, d’una forma sostenible optimitzant al màxim els recursos disponibles.

Si som una ciutat feminista és perquè no només volem garantir la igualtat entre dones i homes,sinó que lluitem perquè això sigui efectiu i alhora, promovem l’educació en l’equitat per evitar actituds discriminatòries i, per sobre de tot, denunciem la violència masclista.

Vull destacar aquests trets definidors perquè tots ells s’han reflectit a la Festa Major.

Des de l’inici amb un nou format de pregó, s’ha volgut donar ressò al paper de la dona en les diferents etapes de la vida i cóm viuen cadascuna d’elles la Festa Major.

Vull destacar el punt de vista de les àvies. Un suport fonamental a les famílies, que treballen dur donant un recolzament continu i que facilita la conciliació laboral (i familiar) que també han de poder gaudir de la festa. No només ho hem de fer nosaltres aquests dies deixant els més petits amb els avis per anar a sopar. Hem de fer el relleu en aquesta funció. 

La implantació dels punts lila a dos llocs estratègics de la ciutat, per donar suport a les dones  en cas de sentir-se assetjades per qualsevol via, crec que és un servei que hem d’implementar en el cas de les celebracions i esdeveniments amb molta afluència que organitzem a Barberà. 

Cal implantar també el mètode de les polseres identificatives per als menors, per garantir la ràpida localització tant pels pares, tutors o autoritats.

Com a punts de distribució de les identificacions, seria bo situar-los a la zona de l’Ajuntament i a la zona de les atraccions de fira. Són dos punts crítics en els que, degut la temàtica, les aglomeracions i el soroll existent, els menors es poden distanciar dels pares i les polseres, faciliten la seva localització.

He comprovat quan he anat a les atraccions amb els meus fills, que s’ha reduït el soroll. El volum de la música de les atraccions, en concret en el cas de les destinades als més menuts, és inferior al d’anys anteriors inclús els inflables no en tenien, i és un detall que s’agraeix. El volum massa alt, no només dificulta la comunicació sinó que, als més petits els crea ansietat, nerviosisme, i val la pena que tots hi puguem gaudir.

L’últim dia de la Festa Major, malgrat la pluja, es va fer una concentració a l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest per denunciar públicament la violència vers la dona, amb motiu del judici sobre la presumpta violació d’una menor a Manresa per un grup. Una actitud que tots rebutgem i condemnem.

És imprescindible continuar treballant, tots plegats, per donar una educació integral als nens i a les nenes, als joves però també als adults… una educació en valors com la igualtat, la justícia social i potser també caldria donar coneixements de normativa aplicable en els delictes i/o faltes que es derivin d’aquest tipus de conductes.

De la mateixa forma que es fan xerrades informatives o sessions a les escoles i als instituts sobre l’educació vial, els delictes a les xarxes socials, el bullying, discriminació o drogues… caldria incloure també les conseqüències penals d’aquests comportaments i ampliar els coneixements a la població adulta per millorar la prevenció i detecció precoç.

Considero que seria una manera dissuasiva i alhora realista de donar a conèixer a tots l’abast de la gravetat dels fets, tot i que els mitjans de comunicació ja en donen ressò. Però que no sigui aquest el motiu per el qual es recordi o es relacioni una festivitat amb qualsevol poble o ciutat.

Barberà del Vallés és una ciutat educadora, fem-ho extensiu a tots els àmbits.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí