Ho he de confessar… m’agrada el temps de campanya electoral.
No dic res de nou, sí dic que sóc militant d’un partit polític municipal i que ara queden poc més de 100 dies per les pròximes eleccions municipals.
Les eleccions municipals són les més properes a la realitat del nostre dia a dia, són les que coneixem en persona als alcaldables i als candidats que els acompanyaran en la llista i que per tant el nostre veí o veïna, durant els 4 anys vinents, serà l’alcalde o alcaldessa, regidor o regidora de Barberà del Vallès.
En menys d’un mes es resoldran els dubtes que falten per descobrir… quins partits es presentaran? Quins seran els seus caps de llistes? Quines persones formaran les diferents candidatures? Quines seran les propostes que faran per tal de resoldre els problemes de veïns i veïnes de Barbera?
Són moltes les persones que fa mesos que treballen per perfilar tots els preparatius d’una campanya electoral i són molts els partits que treuen les seves carpes a les places de la ciutat per tal de recollir propostes de millora dels nostres barris amb la intenció de fer programes 100% barberencs.
Però tot i l’esforç, si mirem l’historial de les diferents crides a les urnes de la ciutadania, les eleccions municipals són les que menys interès desperten, sent les que menys participació tenen, seguit de les eleccions europees. I la rotació d’anys ha fet que aquest cop les dues eleccions coincideixen el mateix dia, el 26 de maig.
Mirant també l’historial de resultats hi ha gent que tot i ser eleccions en clau municipal decideixen el seu vot pels moviments marcats per la política general o autonòmica, i es veuen clarament que les majories absolutes del nostre municipi han coincidit amb majories absolutes al govern central o l’augment considerable dels regidors del partit del mateix símbol de qui es troba a la Moncloa.
Cal no oblidar la tendència d’alguns partits d’amagar les seves sigles, ja sigui per por al desgast de la seva marca general, com a resposta de pactes preelectorals o per aprofitar l’empenta de la marca en partits emergents. Aquest fet pot moure la balança electoral a un costat o a un altre.
Hi ha certs votants que el seu vot va variant, però sí que tenen present els valors de dretes o d’esquerres per tal de dipositar el seu vot a l’urna. Gairebé tots els partits està més que provada la seva tendència, però altres és més complicat saber si són de dretes o d’esquerres. En el cas de Barberà ens costa amb aquells que la seva definició és únicament municipalista que fa que puguin jugar a totes bandes, segons interessos, i fan que tant pactin amb la dreta més extrema com amb l’esquerra independentista, indiferentment.
Per tant, en poc més de 100 dies, veurem com influeix en la participació i en el vot de la ciutadania de Barberà aquest còctel de proximitat, coincidència d’eleccions, tendències generals, situació autonòmica convulsa i l’experiència de govern compartit.
Cal viure aquest temps amb il·lusió de millora de la nostra ciutat, de trobada dels punts en comú, i sobretot pensar en el benestar del Barberà fins al 2023, en un marc de campanya neta, fugint de rancúnies o de joc brut.
De moment està sent així per la immensa majoria dels partits de Barberà, tot i que podem veure cert nerviosisme en els plens municipals, velocitats extremes en intentar acabar obres o anunciar nous projectes i moviments per les xarxes socials d’alguns grups municipals amb perfils falsos que gasten més energies en desacreditar als altres que jugar amb les seves cartes de gestió.
Caldrà esperar fins a la mitjanit del 26 de maig per saber com queden les cadires del ple, mentrestant gaudirem d’aquest camí… Ens anem llegint!