[La secció “de Proximitat” recull continguts patrocinats sobre comerços locals. Veus Barberà s’encarrega de l’elaboració i publicació del contingut a canvi d’una contrapartida econòmica. Si vols més informació, ens pots escriure a publicitat@veusbarbera.cat]
A l’Avinguda Generalitat, a tocar de la Plaça de la Vila, una nena amb una motxilla vermella està enganxada a un aparador, atreta per una força magnètica. Al seu costat, la mare estira del braç intentant arrossegar-la cap a la veïna fruiteria. Les cebes i pomes no li generen el mateix interès que els llibres plens de color de Niudelletres.
“Quan vam obrir la gent em deia que estava boja, que això no tenia futur, que una llibreria no funcionaria en aquest poble”, ens confessa la Carol. “Amb el temps hem pogut demostrar que a Barberà es llegeix”. De professió comptable, després de passar per diferents constructores i patir processos concursals, l’any 2010 es va veure en la situació de tornar a buscar feina “Si havia de començar de zero, era el moment de fer una bogeria”.
Lectora compulsiva, quan va arribar a Barberà li va sobtar que no existís cap llibreria. Sumat al seu caràcter emprenedor una idea va anar madurant al seu interior. Una visita a la “Feria del Libro” de Madrid. Unes xerrades sobre emprenedoria que es van convertir en formacions. Paperassa per demanar crèdits, subvencions o capitalitzar l’atur. I així, els esdeveniments es van precipitar fins a un sprint final que va permetre obrir el “Desván del Lector” el 22 de desembre de 2011, just a temps per la campanya de nadal.
“Llegir és un plaer, però també una necessitat” reflexiona la Carol. Per estudis o per feina, la gent necessita llibres, i pels més petits de la casa sembla que mai siguin suficients. “Està clar que abans d’obrir la llibreria la gent de Barberà ja llegia, però havia de desplaçar-se, agafar el cotxe, l’autobús. En canvi si passes pel davant cada dia, és molt més accessible, apropa la lectura, ho posa fàcil. Tinc clientes que es lamenten perquè ara es deixen el sou en llibres” ens diu riallera. Els seus pronòstics van ser encertats i des d’aleshores no ha parat de créixer. En la darrera ampliació, aquest 2018, va aprofitar per reorganitzar l’espai i canviar el nom i la imatge. Naixia Niudelletres.
“Llegir és un plaer, però també una necessitat“
“El projecte el vam començar entre dues persones però me’l vaig acabar quedant jo. El canvi de nom i imatge m’ha servit per fer-me’l meu, que transmeti la idea que jo tinc”. Un espai més ampli i lluminós per donar cabuda a més llibres i més moments en què gaudir-los. La secció de feminisme i coeducació continua guanyant prestatgeries i també ha augmentat l’apartat de política i actualitat. Tot i això, la nova distribució continua reservant un espai central per la literatura infantil, una de les que té millor acollida.
“Les prestatgeries són les que són, així que una de les meves principals feines és decidir quins llibres vull tenir”. És una llibreria “de fons”, és a dir que no està especialitzada. L’ambiciós objectiu és tenir el llibre adequat per la persona que travessa la porta, sigui quina sigui la seva edat o els seus gustos. En la selecció dels llibres té en compte aquells que marca l’agenda mediàtica, les recomanacions de les editorials i també té la sort de comptar amb aliades lectores que l’assessoren en aquestes decisions. “Ja m’agradaria, però jo no puc llegir-me tots els llibres que tenim a Niudelletres”.
S’esforça per trobar un equilibri entre els llibres que sap que li demanaran i els que a ella li agradaria recomanar. “Tot i això, no crec que puguem classificar els llibres en bons i dolents. El que a tu t’agrada molt a un altre se li farà pesat. Depèn de les persones i de què lectura busquen en cada moment”. Recorda per exemple el cas de “50 sombras de Grey”, “Un llibre que, de primeres, no seria el que jo recomanaria” ens reconeix. Aquesta és la publicació de què, amb diferència, s’han venut més exemplars a la seva llibreria. “Arran d’aquest llibre, persones que no tenien el costum de llegir es van enganxar i ara són clientes habituals”.
En aquests anys ha pogut fer una diagnosi dels hàbits de lectura barberencs. “En la part infantil, els nens són tot-terrenys, són molt receptius. Jo sempre intento recomanar coses noves i els encanta que els sorprengui’s. És molt agraït”. Pel que fa a la lectura entre adults, sembla que tenim uns gustos particulars. “El comercial em diu que som una llibreria atípica. Algunes autores de gran èxit aquí passen desapercebudes i, en canvi, altres més discretes aquí triomfen”. Pel que fa als gèneres, la novel·la és l’estrella, sobretot la negra o policíaca, seguida de prop per les de caràcter històric. Un altre gènere molt demanat i que segueix experimentant un creixement és el de l’autoajuda. Com a anècdota ens explica “En el darrer any he venut molts exemplars de la “Constitución Española”. Amb l’actual situació política, persones de diferents posicions han arribat a la mateixa conclusió: tant que es parla de la Constitució me l’hauré de llegir”.
Alguns clients arriben a la botiga amb una idea molt clara del que volen. “No sempre ho tinc aquí, però funciona molt bé l’encàrrec. El demano i en pocs dies el poden passar a recollir”. En canvi altres persones arriben només amb una petita intuïció del que els agradaria llegir. En aquests casos és feina de la Carol estirar del fil, conèixer la persona, les seves preferències, quines altres lectures i autors li han agradat. “La gent es refia de tu i és una gran responsabilitat, però també és molt gratificant, sobretot quan l’encertes!”
Des de la inauguració de la llibreria, fa gairebé 7 anys, la Carol ha tingut clar que havia de ser molt més que un lloc on anar a comprar llibres. Per això ha convertit la seva llibreria en un espai cultural, amb propostes que completen l’agenda local. Tallers, contacontes, presentacions de llibres… “Abans no hi havia cap lloc on fer aquest tipus d’activitats”. Al cap té la idea de muntar un taller d’escriptura i seguir consolidant un dels projectes del que està més satisfeta: el club de lectura. “En 3 anys ha crescut molt i ja som 22 persones. Cada mes llegim un llibre d’un gènere diferent i fem una tertúlia ambientada en el seu contingut. A final de curs fem una sortida també relacionada amb algun dels llibres d’aquell any.”
Com qualsevol negoci, l’ofici de llibretera també té una part més gris. Devolucions, gestions amb les editorials, factures… que acaben sumant moltes hores al final de la setmana. “El més important per fer aquesta feina és que t’apassioni la lectura. Acabes dedicant molt temps i moltes energies, necessites aquesta motivació extra per evitar cremar-te”. Fins i tot se l’il·luminen els ulls en parlar-nos de Sant Jordi, tot i la càrrega extenuant de feina que suposa. “És el millor dia de l’any, la gent està feliç, busca llibres pensant en una persona especial o en fer-se un regal a ella mateixa. És una festa!”
Sorprèn que la Carol llegeixi menys ara que quan feia de comptable. Tot i haver-se convertit en la seva professió, té la sort que encara gaudeix de la lectura, a la que dedica les estones lliures que aconsegueix rescatar durant la setmana. Reconeix però, que entre els clubs de lectura i recomanacions que li fan arribar autores i editorials, té poc temps per la lectura purament de plaer. “A casa tinc una pila amb els que són els meus llibres, els que jo tinc ganes de llegir, i aquesta va creixent durant tot l’any. Per sort a les vacances tinc temps per fer-la baixar”.
ELS LLIBRES DE LA CAROL: “Un fill” (Alejandro Palomas): No et diré ni de què va, però el recomano dels 9 als 99 anys, a mi em va marcar molt. “Entre tonos de gris” (Ruta Sepetys): Aquesta per adults, és una novel·la històrica crua, dura, basada en fets reals. “El Petit príncep” (Antoine de Saint-Exupéry): Li tinc molt carinyo des de petita i és un llibre que no pot faltar a casa. |
La tarda avança i Niudelletres és un constant formigueig de persones entrant i sortint. Els infants avancen decidits cap al seu racó al fons de la botiga. Els segueixen els pares i mares amb una falsa resignació que no aconsegueix amagar la satisfacció que senten pel vici lector dels seus petits. Un home gran deixa un llibre encarregat. “Quan arribi t’envio un missatge per avisar-te”. Una jove busca un regal per l’aniversari de la seva amiga, que fa 18 anys. La Carol es passeja amb ella per les prestatgeries, descartant i seleccionant volums, fins a trobar l’ideal per un moment tan especial.
“Escollir un llibre és una decisió important. Hi dedicaràs un temps de la teva vida i és un objecte amb què s’estableix una relació molt íntima. Per això crec que és important dedicar una estona a l’elecció, seure a llegir, tocar les pàgines, sentir el pes a les teves mans… Per mi és un privilegi poder acompanyar aquest moment tan especial i faig tot el que puc perquè sigui el més agradable possible”.
En aquest moment, a la Carol se li encén una flama en la qual veiem més militància que corporativisme. “Tu pots anar a una gran superfície i ficar un llibre al carro de la compra, al costat del detergent. Entrar en una web fer dos clics i esperar que t’arribi a casa. Depèn de la rellevància que tingui per tu.” No són experiències comparables als vincles que es generen entre desconeguts que coincideixen a la botiga i comencen a recomanar-se llibres mútuament. Sembla absurd renunciar a aquesta màgia i més en un producte com els llibres, regulats per un preu únic i que costen el mateix a tot arreu. La Carol fa extensiu aquest missatge a la resta de productes, defensant els comerços de proximitat. “Un poble sense botigues és un poble mort, la riquesa que aporten és insubstituïble. És cosa de totes garantir que continuï viu”.
“Escollir un llibre és una decisió important. Per mi és un privilegi poder acompanyar aquest moment tan especial”
Després d’una bona estona a la llibreria comprenem que la seva magnètica atracció, no t’atrapa, sinó que més aviat t’allibera. I quan tornes al carrer t’emportes una recomanació, un autor que desconeixies, un gènere amb el qual no t’havies atrevit, un somni, un secret, una promesa. Unes ales de paper i tinta per aixecar el vol i arribar on et proposis.
[La secció “de Proximitat” recull continguts patrocinats sobre comerços locals. Veus Barberà s’encarrega de l’elaboració i publicació del contingut a canvi d’una contrapartida econòmica. Si vols més informació, ens pots escriure a publicitat@veusbarbera.cat]
Comentar el favor que nos hace a los que tenemos hijos en edad escolar. Por la posibilidad de adquirir, en su establecimiento, libros de segunda mano.
M ha agradat molt llegir-vos. Es un establiment carismàtic!
Que puc dir de la Carol!!!!!! Una noia encantadora, entres a Niu de lletres i el seu encant t’atrapa . Quant anem ens costa de sortir!!!!!!!
Gràcies Carol.
Excelent reportatge. Carol es un encant com a persona i una professional com la copa de un pi. Crec que els lletraferits de barberà tenim una gran sort amb ella i la seva llibrería.
Gràcies Carol.