Per Lola Aurín (Aula Universitària)
Josep Roca Trescents Dr. en Bioquímica i Llicenciat en Filosofia ens fa una reflexió de com es dóna una col·lisió entre ecologisme i capitalisme.
L’ecologia que era viure en la natura s’ha convertit en ecologista i l’economia és el capitalisme.
Anys enrere no es parlava d’ecologisme. Algunes vegades es parlava de temes com contaminació, rius bruts… A mitjans del segle XX comencen problemes com el forat de la capa d’ozó, (per l’activitat humana?), grans complexes industrials amb pluja àcida, alguns ecosistemes amenaçats, caça de balenes, sabó, greix.
A l’any 62 Rachel Carson escriu La primavera silenciosa, que denuncia problemes químics per lluitar amb plagues a l’agricultura . En aquest temps va començar la invasió del plàstic. Apareixen les ONGs.
Hi havia molts petits problemes que es van començar a esdevenir un gran problema.
Comencen a convocar-se conferències per estudiar la situació i per intentar buscar solucions.
- A l’any 1972 es fa la 1ª Conferència Mundial a Copenhagen. En aquells moments hi havia 3000 milions de persones, a l’actualitat hi som 7000 milions però hi ha mitjans per alimentar-nos.
- Passen 20 anys fins al 92 que es fa la Conferència de Rio de Janeiro on s’escriu La Carta a la Terra. La responsabilitat de cuidar-la és nostra. Encara no es parla de canvi climàtic.
- A l’any 97 es fa la Conferència de Kioto.
Hem de tenir present que som una societat hiperenergètica, cremem fòssils que emeten CO2, es crea efecte hivernacle, la temperatura de la Terra va pujant. Alguns països no participen en les millores proposades i d’altres accepten les pautes que, semblen bones però en realitat no fan res, ja que sempre hi ha altres prioritats.
Tots es consideren ecologistes quan no es toquen de prop els seus interessos. El capitalisme viu de l’energia i se’n fa un ús i un abús. No hi ha una rebaixa d’emissió ja que això afecta l’economia.
L’Àrtic, considerat la nevera de la Terra està disminuint cada any un 8% i ha baixat la quantitat de gel un 30%. Quan es fon la neu apareix petroli i gas natural. Com l’Àrtic no ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat i està envoltat de grans potències com EEUU, Canadà, Rússia, Països Nòrdics… aquests treuen petroli i gas, semblen molt ecologistes però sempre que no els toquin la seva economia. Així tenim que Finlàndia fabrica vaixells trenca gels, Islàndia espera que el tràfic augmenti, mentrestant l’Àrtic s’escalfa més que la resta del Planeta i quan no hi hagi tanta neu serà més fàcil extreure petroli i gas natural, amb el impacte mediambiental que això tindria. A L’Africa també es dóna molt escalfament, hi ha una franja de 5000 Km amb molta desertització, a l’igual que a moltes zones d’Àsia.
Quins són els responsables? Els que els proporcionen l’energia, el seu abús ens ha portat a l’escalfament. Hi ha companyies que ens volen convèncer que són ecologistes i per aconseguir-lo busquen imatges que són falses. Ni una sola presenta un futur on s’acaben les energies a partir de fòssils i que hem d’anar cap a les energies renovables. Si continuem amb aquest plantejament la contaminació augmentarà i tot serà irreversible.
Es considera que l’energia hidràulica pot créixer, però no és possible en tots els llocs. Explotem com mai el petroli, 100 milions de bidons diaris. Actualment hi ha tècniques ,cada vegada més poderoses, per extreure el petroli. Tenen com a aliades les companyies automobilístiques, els avions i els vaixells que, també utilitzen petroli.
Hi ha companyies que fabriquen leds, molins eòlics però aquestes tecnologies requereixen molta inversió.
Creen solucions pels problemes que ells mateixos han generat.
EEUU i Xina són els més contaminants.
El 50% més pobre contamina el 10%
El 10% més ric contamina el 50%
Què podem fer nosaltres?
- Hàbits ecològics. Estimar la natura
- Reutilització. Sentit crític de l’economia de mercat
- Utilitzar transport públic, no contaminant o caminar més.
- Recolzar Comerç de proximitat
- Consum auster. Pensar abans de comprar el que necessitem.
És possible conciliar economia i ecologia
No és possible conciliar capitalisme i ecologisme.