Energia solar fotovoltaica

0

Pilar Gimeno

L’enginyer de telecomunicacions i professor jubilat de la Politècnica de Cat., Sr. Lluis Prat Viñas, ens va fer una àmplia informació amb profusió d’estadístiques i dades sobre: “ENERGIA I CANVI CLIMÀTIC”, “ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA”, “LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC” i finalment “ELS DESPROPÒSITS DEL SECTOR ELÈCTRIC ESPANYOL”.

  1. ENERGIA I CANVI CLIMÀTIC

Ens va parlar dels diferents sectors consumidors d’energia:
a. Residencial (les cases)
b. Transport
c. Industrial
d. Serveis (hospitals, escoles…)
e. Sector primari (l’agricultura)
Sense l’Energia la nostra civilització es col·lapsaria.
El consum energètic és sinònim de riquesa, els països que més consumeixen són EUA i el Japó.
El Sector que més energia consumeix és el Transport, més que Producció.
A continuació el professor ens va parlar de l’evolució del consum d’energia des de la utilització de la fusta , el carbó, el petroli , el gas, l’energia nuclear i ara l’inici de les energies renovables.
Un 85% del consum energètic mundial prové de combustibles fòssils (28% carbó, 33% petroli i 24 % gas) Aquests combustibles fòssils produeixen diòxid de carboni (CO₂) que s’acumula a l’atmosfera i provoca el canvi climàtic. A més els recursos fòssils són limitats.

CANVI CLIMÀTIC: la temperatura del Planeta va pujant, es produeix l’efecte hivernacle a causa de les emissions de CO₂ a l’atmosfera.
CONSEQÜÈNCIES: Reducció dels glacials, fenòmens meteorològics extrems, la pujada del nivell del mar, desertització, avançament de la floració de les plantes, impacte sobre el comportament dels animals i efecte sobre la salut de les persones.

  1. ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA

Diferents fonts d’energia:
Termosolar utilitzant la calor que pot generar la radiació solar.

Fotovoltaica aprofitant la capacitat de la llum per produir un corrent elèctric.
Eòlica aprofitant els vents.
Hidràulica fent servir els desnivells de la natura amb embassaments.
Geotèrmica, energia que procedeix de la terra.
Marina, energia de les marees i de les ones.
Totes aquestes energies són sostenibles (no s’esgoten, les tenim sempre disponibles) i netes (no afecten el medi ambient). El present i el futur és la utilització d’aquestes energies.
La unitat elemental de l’ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA és la cèl·lula solar que converteix la radiació solar en un petit corrent elèctric. Aquestes es poden utilitzar de forma molt versàtil, pot alimentar un far, una calculadora, o bé combinant moltes d’aquestes cèl·lules es formen els panells solars. Aquests panells poden ser estàtics o mòbils.
Avui és més barat fabricar electricitat amb cèl·lules solars que cremant combustibles.

  1. LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

És la lluita de per un costat els poders econòmics i els Negacionistes i per l’altre costat els defensors de la Terra a escala mundial.
ÈXITS IMPORTANTS:
1. La creació de l’ IPP el 1988. Són grups intergovernamentals d’experts sobre canvi climàtic creat per Nacions Unides.
2. Protocol de Kyoto el 1997 creat per les Nacions Unides. Només involucrava als països més industrialitzats, però no el van acceptar els EUA.
3. París 2015. Acord de 195 països per la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, amb l’objectiu que l’increment de la temperatura del planeta no arribi als 2 graus. Es crea un fons verd de 100.000 milions de dòlars anuals per ajut als països menys desenvolupats.
4. COP 25 Xile, que es va reunir a Madrid finalment. L’objectiu era reduir les emissions de CO₂ un 45%, però no es va aconseguir.
La defensa del planeta només es pot aconseguir amb les mobilitzacions i lluites ciutadanes.

4. ELS DESPROPÒSITS DEL SECTOR ELÈCTRIC ESPANYOL

El 1997 es produeix la liberalització del mercat elèctric espanyol.
Actualment un 40% de la nostra energia és renovable entre eòlica, hidràulica, solar i d’altres que com ja hem comentat són més econòmiques que la procedent de combustibles fòssils. Però a Espanya paguem l’electricitat més cara d’Europa. Això és a causa del sistema de càlcul del cost de l’energia elèctrica: un 35% pel productor, un 25% d’impostos i un 40% peatges (transport, amortització, dèficit tarifari).
Cada hora se subhasta la producció. Es comença per les produccions més econòmiques i s’acaba en les més cares. El preu que paga el consumidor correspon el darrer preu (el més car).

El 2008 el govern de Zapatero va voler incentivar la producció fotovoltaica oferint un 9% de beneficis a les inversions pel desenvolupament d’aquesta producció a càrrec de l’estat. Això va atreure els fons internacionals que van fer grans inversions. Les productores fotovoltaiques rebien una subvenció per kWh produït que ho pagaven les companyies elèctriques a compte de l’estat. Com a conseqüència ha generat un deute de l’estat, anomenat dèficit tarifari, massa voluminós i creixent fins al 2013, quan el govern de Rajoy va anul·lar aquests incentius.
El govern de Rajoy va aprovar el 2015 un decret pel qual s’aplica un impost (impost del sol) als productors d’energia fotovoltaica que estiguin connectats a la xarxa elèctrica. Aquest impost ha estat derogat el 2019.

La Connivència entre el poder polític i les grans empreses elèctriques, es manifesta amb les “portes giratòries”. Molts alts excàrrecs de l’Estat, presidents, ministres, etc., en cessar el seu mandat, eren anomenats consellers i càrrecs importants de les grans empreses elèctriques.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí