Història de la troballa de la tomba de Tuthankamon

0
Aula Universitària

Lola Aurín (Aula Universitària)

Com cada dimarts vam poder gaudir de la conferencia programada. En aquest cas es tractava de conèixer com es va trobar la tomba de Tuthankamon. La Dra en Arqueologia i Egiptologia, Irene Cordón Solà-Sagalés es va encarregar de transportar-nos  més de 3000 anys enrere per explicar-nos la historia.

Qui era Tuthankamon? Un nen-faraó ja que mor als 18 anys en una època convulsa, després d’un regnat de 9 anys. No se sap de què va morir, tot i que se li va trobar una factura cranial. Va ser enterrat a la Vall dels Reis i va passar molt de temps oblidat, fins i tot pels egipcis.

A inicis del segle XX els britànics Howard Carter, Lord Carnavon i el nord-americà Teodor Davis són els que impulsen la recerca de la seva tomba.

Howard Carter ( 1874- 1939 ) Era el petit de 11 germans, pintava aquarel·les. Als 17 anys ve un anunci que demana dibuixants per una excavació a l’Egipte  i marxa per millorar l’economia familiar. S’enamora d’El Caire , fa dibuixos, s’interessa pels jeroglífics, aprèn la seva llengua i quan s’aturen les excavacions, (només s’hi treballa 2 o 3 mesos a l’any), decideix quedar-se, per sobreviure fa de guia, ven targetes…

Els diplomàtics europeus occidentals i nord-americans, van agafant  patrimoni egipci i d’aquesta manera es van omplint els museus. Francesos i britànics proposen donar feina als habitants locals, participen en excavacions, fan vigilàncies…

Per un malentès amb una dona de la diplomàcia el fan fora de les excavacions, era la primera vegada que un europeu defensava un egipci. Es marxa a Luxor i continua pintant aquarel·les.

Lord Carnavon ( 1866-1923) Era un apassionat de les motos i els cotxes . Li deien “El Llamp” degut a la velocitat de 30 km/h amb que es desplaçava per la ciutat. Després de tenir un accident, els metges el van recomanar que a l’hivern marxés de Londres a altres terres més càlides i va triar El Caire. Li agrada molt la nova ciutat, les seves gents, les seves olors, forma un grup amb altres europeus i nord-americans. Com que era un home molt culte, participa en excavacions i en una d’aquestes ocasions el posen en contacte amb Carter, poc després comencen a excavar junts.

Hi ha un tema d’exclusivitat dels territoris de la Vall dels Reis que té Teodor Davis, que es dedica a buscar tresors més que restes arqueològiques, era una persona de mal caràcter, quan li expliquen que hi ha una tomba sense excavar, (la de Tuthankamon, saben que és la seva perquè van  trobar en un forat d’una roca ceràmiques amb el nom del faraó, sílex i materials per momificar) diu que no l’interessa, truca a la premsa i comunica que cedeix la concessió dels terrenys .

Howard Carter i Lord Carnavon comencen les excavacions. Tracen un triangle i fan quadrícula netejant totes les runes. A l’inici només troben unes cabanes de fusta amb materials per fer les tombes. Passen netejant des de 1916 a 1922 sense trobar res significatiu. El lord ho vol deixar però la constància de Carter el convenç per continuar. Aixequen les cabanes i els treballadors troben 14 escales que baixen entre parets de fang .El dia 25 de novembre de 1922 Lord Carnavon i la seva filla Evelyn trenquen la paret i troben la tomba intacta del faraó Tuthankamon.

Gràcies a aquella troballa podem conèixer els costums de l’època. Hi havia joies, armes, vestits, jocs, ungüents, menjar dins de ceràmiques, la màscara del Faraó entre d’altres coses que ens donen a conèixer molts aspectes de l’antic Egipte.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí