Joietes de tinta: Prohibit néixer

0

Ara per ara, al segle XXI i en aquestes latituds, només es pot tractar (literàriament) el racisme de dues maneres ben diferents: condemnant-lo fermament o amb humor (i en aquest cas, per part de qui ho ha patit a la seva pell).

En Trevor Noah, nascut a Johannesburg el 1984, actualment és humorista, actor i presentador, resident als Estats Units, on s’ha convertit en un dels referents de la sàtira política.

Prohibit néixer és el seu primer llibre i es tracta d’una biografia on l’autor fa servir un llenguatge irònic ple d’anècdotes surrealistes. Ens posa al dia de tot el viscut durant segles a Sud-àfrica: el moviment anomenat apartheid. Ens presenta la mare més ferma del món i ens dona una lliçó d’història impagable en 330 pàgines, amb traducció de la Núria Artigas per Edicions de 1984.

A vegades al bagul de les joies ens trobem alguna que no ha nascut de la fantasia sinó de l’experiència. I val la pena treure-la fora perquè tothom en gaudeixi. Us convido, doncs, a obrir aquest llibre, perquè és tot un viatge interessant i entretingut.

“Durant l’apartheid un home negre havia de treballar en una granja, en una fàbrica o en una mina. En aquella època, que una negra aprengués a escriure a màquina era com si un cec aprengués a conduir”.

“Jo vaig créixer en una família negra d’un barri negre d’un país negre. He viatjat a altres ciutats negres de països negres per tot el continent negre. I en totes aquestes ocasions no he trobat mai cap lloc on als negres els agradin els gats. Una de les principals raons és perquè, com ja sabem a Sud-àfrica, només les bruixen tenen gats, i tots els gats són bruixes”.

Molt bones lectures a l’ombra i amb protecció solar.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí