Joietes de tinta: ¿Cómo vives?

0

El títol d’avui, ¿Cómo vives? de Genzaburo Yoshino, es va publicar al Japó el 1937 i es va convertir en un clàssic de la literatura juvenil. L’any 2021 el va editar Montena en castellà.

El protagonista té quinze anys i fa dos que va perdre el seu pare; ara, el tiet és qui es preocupa d’acompanyar-lo i parlar amb ell, sovint en persona i a vegades a través d’escrits extensos que tracten temes socials, filosòfics, ètics i històrics.

La història de Koperu em va arribar recomanada per la meva filla i considero que no té edat per llegir-la. Forma part d’aquells llibres que estableixen ponts de comunicació, que poden ser l’inici de debats i converses molt interessants.

Totes les persones hauríem d’haver gaudit d’un acompanyament adult durant l’adolescència, algú que no ens digués com pensar… que simplement ens animés a fer-ho.

Koperu es fa preguntes constantment. Un dia és conscient del maltractament que pateix un company de classe i la seva visió del món canvia. De sobte, veu les diferents realitats i les diferències socials, es planteja qüestions humanes com la precarietat, la por, la culpa, la injustícia, l’amistat, el sentit de viure…

El seu autor respecta els lectors i sobretot, als joves i les seves pors i preocupacions. Tot i que fa pràcticament noranta anys que es va publicar, abans de la II Guerra Mundial i de les bombes atòmiques, el retrat moral que ens planteja és vigent i actual, malgrat també les diferències culturals.

“No es lo mismo entender el significado literal de una palabra que captar la esencia del mensaje”.

“Reconocer nuestros errores y sufrir por ello es algo que no puede hacer ninguna otra criatura salvo el ser humano”.

“Estamos capacitados para elegir libremente nuestro destino.

Por eso, cometemos errores.

Por eso… podemos aprender de nuestros errores”.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí