El passat mes de juliol la secció local de Esquerra Republicana de Catalunya va escollir al Jordi Sancho Ródenas (Barcelona, 1964) com a nou president del partit a Barberà i va revalidar el Pere Pubill Linares (Barcelona, 1965) com a candidat per les properes eleccions municipals.
El Jordi és tècnic de qualitat especialitzat en enginyeria mecànica i actualment es dedica a formar enginyers en aquestes tasques. Entre les seves aficions destaca els drons, el futbol i el teatre. Ha participat en diferents organitzacions empresarials, com la CECOT, en el que descriu com un contrapunt al compromís amb el sindicalisme del Pere. Afiliat a la UGT des de fa prop de 20 anys, els mateixos que fa que milita a ERC, el Pere està format en relacions laborals i prevenció de riscos laborals i treballa a una empresa de transports. Es confessa com un “friki” pel fet de tenir la política i la història com les seves aficions.
Ens reben a la seu d’ERC de carretera Barcelona per parlar d’aquesta renovació de càrrecs abans de l’acte de presentació del candidat del dissabte 22 de setembre.
Les eleccions encara queden lluny però ens agradaria conèixer els eixos principals de la proposta de ERC per les municipals. Quins són els reptes de futur de Barberà i que es pot fer des de l’Ajuntament?
Jordi: La visió d’ERC és que Barberà és una gran ciutat i això ens ho hem de creure la gent que hi vivim. El repte és que cada ciutadà s’ho cregui i aposti per Barberà. Des del nostre partit apostar vol dir fer polítiques d’esquerres, que assegurin el benestar de la població. L’objectiu principal per Barberà és que tinguem aquest convenciment que realment ja som una gran ciutat.
Pere: El que volem des d’ERC és tirar pel dret i avançar cap a la República, que és una cosa fàcil de dir i més complicada de fer. Quan parlem de polítiques republicanes o valors republicans parlem de tres paraules com són “Llibertat”, “Igualtat” i “Fraternitat”. El que ens apropa a la República són polítiques de proximitat, polítiques de carrer, polítiques de lluita social. Un altre repte és apropar la política cap a la ciutadania, que no es vegi com una cosa allunyada i desconnectada. Això és el que entenem com a avançar cap a la República des de l’Ajuntament.
“Nosaltres no hem vingut a canviar banderes, treure l’espanyola i posar l’estelada no dóna feina, no et fa arribar a final de mes“
Entenem doncs que la dimensió nacional tindrà un gran pes en la proposta que es farà d’ERC per les properes municipals?
Jordi: ERC és un partit municipalista i així serà la nostra campanya. Clar que els temes nacionals tindran presència, però estarà enfocada als temes locals. Fer república, vol dir tralladar els valors republicans al municipalisme.
Pere: Nosaltres no hem vingut a canviar banderes, treure l’espanyola i posar l’estelada no dóna feina, no et fa arribar a final de mes. El nostre ADN independentista el coneix tothom, no cal explicar-ho gaire. El que hem de fer és donar claredat a quines polítiques volem desenvolupar. Les propostes més concretes les incorporarem al programa marc de ERC a partir de reunions amb entitats i col·lectius socials del municipi.
Quins objectius electorals es marca ERC?
Pere: Som un partit que està creixent, estem aconseguint eixamplar la nostra base. A les darreres eleccions, les del 21D, 3.400 persones van donar el seu vot al nostre partit. No volem donar un nombre de regidors i regidores, però en aquestes eleccions anem al màxim, no ens conformaríem amb repetir els excel·lents resultats de 2015.
Jordi: L’objectiu no és tant un nombre de regidors i regidores, com créixer i tenir un pes determinant a l’ajuntament. Estar en una posició de força que ens permeti influir en tota la política que es faci des de l’ajuntament, més enllà de pactes per actuacions concretes.
Està molt present el debat sobre confluències electorals, sigui d’esquerres o independentistes. ERC ja ha decidit que es presentarà amb la seva pròpia marca a les municipals?
Jordi: La gent coneix els partits i a nosaltres ens reconeix. Si es dilueix amb altres sigles, tot i semblar que guanyes força pot significar perdre-la. No només amb votants del nostre partit: qui vulgui votar una altra opció potser deixa de fer-ho en trobar-se que comparteixen candidatura amb nosaltres, que no representem les seves idees. Nosaltres som independentistes, però també republicans i d’esquerres, tots els partits tenen molts matisos.
Pere: Nosaltres estem més per la labor de fer possibles pactes post-electorals. En aquests pactes farem tot el possible per evitar que els partits que estan més allunyats de la nostra línia política, d’esquerres i republicana, estiguin al poder. I també tindrem en compte situacions que hem viscut aquesta legislatura i ens han marcat, com l’incompliment del Pla d’Actuació Municipal que ens va fer sortir del govern municipal.
Que esteu més satisfets del vostre pas pel govern?
Pere: En primer lloc vull aclarir que som copartícips de tot, amb majúscules: TOT, el que s’ha fet des del govern els 2 anys que hi hem estat, assumint també els errors que s’han pogut cometre. Més enllà de les regidories que portàvem directament, Cultura i Desenvolupament econòmic, comerç i ocupació, a les municipals de 2015 teníem clar que una prioritat era millorar el benestar de la gent. Estem molt satisfetes de la feina feta en Benestar Social,. És una regidoria que porta Junts per Barberà i no ens volem posar medalles que no ens pertoquen, però és cert que és l’aposta de tot el govern i també els nostres regidors el que ha fet possibles aquestes polítiques. No som triomfalistes, som conscients que segueixen havent-hi problemes i molta feina a fer, per això seguim creient que s’ha de potenciar, però estem orgullosos de la feina feta i la volem reivindicar.
Per altra banda, tot i valorar com a excel·lent el pas per govern, marxar-ne també va ser una elecció de la qual estem satisfets. Va ser una decisió duríssima, però vam demostrar estar a l’alçada de la coherència demostrada pel nostre partit durant 87 anys. No ens interessa sortir a les fotos o tenir un despatx, quan algú no respecta el que ha signat no volem anar-hi de la mà, és millor exercir la nostra responsabilitat des de l’oposició.
“El pas pel govern sí que ens ha servit per adonar-nos que fer oposició pot ser molt senzill, si només vas a criticar-ho tot i dir com ho faries tu“
Quins aprenentatges s’han extret del pas pel govern municipal? Es reflectiran en la nova proposta?
Pere: Ha sigut una legislatura del tot atípica. Després de tenir el pitjor resultat a unes municipals al 2011, que ens havien deixat fora del ple, al 2015, amb una nova executiva i una llista oberta i transversal,vam treure el nostre millor resultat en unes eleccions locals. No només vam recuperar la representació sinó que vam entrar per primer cop a governar, amb un equip en què tots 11 érem novells exercint aquella responsabilitat política.
Un aprenentatge brutal ha estat que des de fora hi ha la percepció que tu tens una idea i en dos dies estarà feta. Hem pogut conèixer la maquinària, les dificultats per canviar el rumb. Això genera una mica de frustració, els requisits legals i tècnics que alenteixen o aturen els canvis polítics.
Una altra lliçó molt valuosa és la capacitat d’empatia, de posar-te a la pell dels altres socis del govern. Tot i compartir un objectiu final comú, els diferents partits que formen l’equip del govern tenen unes línies vermelles i prioritats que no coincideixen. Així que per poder avançar i aproximar-te a aquest objectiu final has de cedir en algunes coses i trobar-nos plegats.
Jordi: El pas pel govern sí que ens ha servit per adonar-nos que fer oposició pot ser molt senzill, si només vas a criticar-ho tot i dir com ho faries tu quan no estàs ocupant aquesta responsabilitat. Tot i així, des d’ERC ens agrada fer una oposició responsable, donant suport a aquelles iniciatives que creiem millors per a la nostra ciutat.
A l’octubre de 2017, fruit de la decisió de l’Alcaldessa de no cedir espais municipals per realitzar el referèndum de l’1 d’octubre, ERC va decidir sortir del govern, entenent que s’havia incomplert unilateralment el PAM. Aquest fet condicionarà les futures aliances?
Jordi: Diguem que aquest aprenentatge el tenim molt interioritzat. Vam signar un pacte i l’altra part no ha complert amb el que s’havia acordat. Ens assegurarem d’evitar que això es repeteixi. D’aquí la importància de tenir més força i ser determinats, per assegurar-nos que es compleixen els pactes.
Pere: La sobirania està a l’assemblea de la secció local i, igual que aquesta va decidir l’entrada i la sortida del govern, prendrà les futures decisions. Però és cert que l’experiència no ha sigut agradable. No estem tancats a res, però al final els partits els fan les persones i hi ha persones que han traït la nostra confiança. Ara mateix no tenim una clau màgica que pugui garantir el compliment d’un pacte, però seria més fàcil des d’una posició de força, si pot ser l’alcaldia.
“al final els partits els fan les persones i hi ha persones que han traït la nostra confiança“
Més enllà de l’àmbit institucional, quines són les prioritats d’ERC?
Jordi: Si dèiem que Barberà és una gran ciutat i ens ho hem de creure, nosaltres també tenir el repte de ser la Secció Local d’una gran ciutat. Créixer en militants, tenir més presència al carrer, que la gent es mobilitzi amb nosaltres… Per primer any hem organitzat un autocar per anar a la manifestació de la diada. També hem començat a pensar la manera de tenir més visibilitat, que ens permeti organitzar xerrades i activitats… Tenir el reconeixement de ser persones que treballem per la ciutat.
Que trobarà la gent que vingui a l’acte del dissabte 22?
Pere: Podran conèixer millor el candidat i el partit, també com se’ns veu des de dins i fora de Barberà. Hi hauran moltes intervencions, comptarem amb el diputat Joan Tardà, el delegat del govern Juli Fernández o la Núria Pelai i el Cesc Poch de la UGT. També hi haurà una actuació musical i acabarem amb un pica-pica.