“Aquests quatre anys ens han ensenyat molt, hem après que hi ha errors que no hauríem de tornar a cometre.” Mireia Sánchez Pi, candidata del EAB-CUP a les eleccions municipals

0

Josep Miquel del Campo Andión

La Mireia ens rep al local de l’EAB-CUP del carrer Santa Bàrbara, un espai que han pogut posar en marxa gràcies a la seva presència a l’Ajuntament la darrera legislatura. La trobem preparant la campanya de Sant Jordi, ja que fem l’entrevista en plena Setmana Santa.

Aquesta barberenca de tota la vida, tot i que va néixer de forma accidental a la ciutat de Barcelona, és la major de tres germanes i va créixer literalment a la parada del Mercat que regentava la seva mare. Va estudiar a l’Institut Can Planas i es defineix com una dona de ciències a la que li costa una mica parlar, tot i que això quedarà desmentit durant l’entrevista. Té una llarga experiència en el món associatiu de la nostra ciutat, iniciada a l’Esplai l’Esquirol com a monitora. Posteriorment, a través d’un cosí, va entrar un contacte amb l’Ateneu de Barberà i allà va començar la seva trajectòria més militant. Ja dins l’Ateneu va col·laborar a la fundació del Kol·lectiu de Dones de Barberà l’any 2005 i a la posada en marxa de l’EAB el 2007. Creu que el tret més característic de la seva militància política és el feminisme.

Fa quatre anys vàreu entrar a formar part del govern municipal, on mai havíeu estat. Com valoreu l’experiència d’aquesta legislatura?

La valorem com una experiència positiva i que ens ha permès fer canvis a l’Ajuntament. És evident que també hem de fer autocrítica i hem de mirar que hem tingut errors i mancances. L’any 2007 ens vàrem presentar a les eleccions sense cap expectativa, ja que feia només dos mesos que havíem començat a caminar, el 2011 no vàrem entrar a l’Ajuntament per només uns pocs vots, i el 2015, amb la coalició amb Podem, passem del no-res a governar, pel que ha estat tota una experiència. La valoració com et deia és molt positiva perquè crec que tant en Fabi com jo hem canviat, a les nostres àrees, moltes dinàmiques de l’Ajuntament. Hi havia unes dinàmiques de 30 anys d’un mateix partit governant i les volíem canviar. Penso que d’una banda les hem aconseguit canviar, tot i que encara queda refermar aquests canvis. Crec que s’han fet coses molt positives, tant en temes de Feminisme com de Territori i Medi Ambient, i que cal continuar amb aquest canvi.

“Hi havia unes dinàmiques de 30 anys d’un mateix partit governant i les volíem canviar.”

L’any 2015 vàreu aconseguir quatre regidors gràcies a una confluència exitosa amb Podem i Procés Constituent. Hi ha alguna raó de pes per no continuar amb aquesta fórmula?

La principal raó és que no hem aconseguit funcionar de forma coordinada com a Grup Municipal. És evident que tenim maneres de funcionar diferents tot i que compartim moltes línies polítiques. Després de diferents qüestions que han ocorregut durant la legislatura hem pensat que era millor en aquesta ocasió anar sols. A més, ja des d’un inici, malgrat que Procés Constituent formava part de la candidatura no van voler participar en la llista, cosa que nosaltres no enteníem tot i que és legítim, crèiem que hauria estat bo que alguna persona d’aquest espai s’hagués incorporat a la llista encara que fos tancant-la. Crec que la coordinació interna entre les tres organitzacions no ha funcionat bé i hem considerat que era millor concórrer separadament donat que no hi havia una bona entesa.

“Crec que la coordinació interna entre les tres organitzacions no ha funcionat bé”

El 9 de març es presentava el teu nom com a candidata a alcaldessa per l’EAB-CUP. En Fabià Díaz Cortés també repeteix a les llistes. La candidatura de Junts per Barberà l’any 2015 parlava d’una única legislatura. Des de l’EAB ara us acolliu al codi ètic de la CUP de dues legislatures. Com ho valores?

Hem estat valorant molt aquest tema, ja que és cert que quan es va constituir Junts per Barberà es parlava d’estar només quatre anys. Hem decidit acollir-nos al codi ètic de la CUP perquè l’experiència d’estar a l’Ajuntament ens ha fet veure que quatre anys són insuficients per agafar prou experiència, crèiem que necessitàvem aprendre més, sobretot perquè veníem de no ser-hi. Ara que ja sabem com funciona un ajuntament veiem complicat que de sobte comenci una altra persona. Hem valorat no perdre el coneixement que hem adquirit aquesta legislatura. És cert que no tanquem la porta a què durant els propers quatre anys pugui haver-hi una rotació, i que si entrem a l’Ajuntament, potser d’aquí a dos anys pugui entrar alguna altra persona a fer un relleu, és un tema també de desgast personal. El que sí que veiem és que una legislatura hauria de durar com a mínim sis anys, quan inicies projectes te n’adones que quan els poses en marxa ja s’han esgotat els quatre anys i les coses queden a mitges. Quan em van proposar encapçalar la candidatura per una part entenc i vull que sigui una nova persona la que assumeixi aquesta responsabilitat, però és cert que tenia la sensació que em quedaven moltes coses per fer. És clar que qualsevol altra companya o company les podrien fer però l’assemblea va decidir que calia valorar l’experiència que tant en Fabi com jo havíem adquirit.

Quines són les vostres expectatives en aquestes eleccions?

Suposo que totes les candidatures diuen que surten a guanyar (Riu). Les expectatives són bones i penso que hem de sortir a governar, i en el meu cas a ser alcaldessa. Evidentment, hem de ser realistes i hem de saber el pes que té l’EAB-CUP en el nostre municipi. Potser no hem sabut donar tota la informació sobre la tasca que hem desenvolupat, però crec que les veïnes i els veïns valoraran positivament tota la feina feta aquests darrers quatre anys i esperem tenir uns bons resultats.

Quins són els principals reptes que plantegeu per Barberà del Vallès per a la propera legislatura?

Estem acabant d’enllestir el programa, hem fet reunions obertes perquè la gent pugui dir la seva, però hi ha clarament unes línies de treball que són les bàsiques i a partir de les quals es desenvoluparan programes o reptes més concrets. El que està clar és que hem d’avançar cap a una ciutat feminista i saludable, són temes transversals a totes les àrees. Els reptes passen per això: fer una ciutat sostenible, una ciutat per a les persones. El feminisme ha d’estar a les escoles, als programes culturals, a la manera com ens movem pel municipi. Cal tenir aquesta perspectiva feminista a la nostra mobilitat, on les persones siguin les més importants i no tant els cotxes. L’altra línia de treball estrictament d’urbanisme seria relacionada també amb la mobilitat, potenciant els carrils bici o els carrers peatonals, tot el que ja hem anat treballant i que ens agradaria seguir incorporant.

Un altre tema important és la posada en valor de la llera del riu Ripoll, on crec que en Fabi ja ha fet una bona feina. Ara per exemple ja tenim una brigada al riu per mantenir un espai natural. Un altre tema important serà la gestió dels residus, on d’aquí a uns mesos s’incorporarà la recollida porta a porta. Crec que els grans temes de les ciutats els anys vinents seran la mobilitat i els residus, que malauradament hem de gestionar perquè els generem, i hem d’intentar o bé anar cap al residu zero o treballar-ho millor.

També creiem que cal fer un pla d’equipaments, hem de visualitzar la manca d’equipaments que té la ciutat, tant educatius com culturals. Finalment, un problema greu que tenim a Barberà del Vallès és el de l’habitatge, i és un tema que estem mirant com el podem resoldre. Jo personalment visc de lloguer, i és una problemàtica que estan patint moltes persones joves i no tan joves.

“Hem d’avançar cap a una ciutat feminista i saludable”

Teniu preferències per fer pactes després de les eleccions? Teniu línies vermelles?

Aquests quatre anys ens han ensenyat molt, hem après que hi ha errors que no hauríem de tornar a cometre. És evident que no pactarem amb partits de dretes. Hem de treballar per fer pactes de caire local, d’esquerres i feministes, i també crec que independentistes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí