La manca de representació a les eleccions municipals del 2015 va obligar a l’agrupació de local de Convergència a fer algunes renúncies, entre elles el manteniment del seu local. Per aquest motiu ens trobem per fer l’entrevista a un bar de la plaça Cooperativa, al voltant de dues fumejants infusions. Directora de l’Institut Català de les Dones des de juny del 2017, la trajectòria de la Núria Ramon està marcada pel compromís social. El seu currículum ens parla de feines d’acompanyament a persones refugiades o de prevenció dels trastorns alimentaris. Llicenciada en Psicologia, la mirada de gènere és un tema que sempre l’ha interessat i va ser a través d’una entitat especialitzada en aquest camp, DONA- Joves per la igualtat, que va acabar presidint el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Ara, amb 30 anys, es “jubila” de la Joventut Nacionalista de Catalunya, en la que va començar a militar el 2007, però entoma la responsabilitat d’encapçalar la llista del PDECat a les eleccions municipals. Tot i que la majoria dels seus compromisos han estat fora de Barberà, ens diu que li fa molta il·lusió el repte local i implicar-se més a la ciutat on ha viscut tota la seva vida.
A falta d’alguna confirmació, fa pinta que seràs la candidata més jove a les eleccions del maig.
Sí. Crec que és interessant que les persones més joves anem agafant responsabilitats, a més moltes vegades introduïm idees noves. Pot servir per interpel·lar a la gent més jove, sovint oblidada i activar el seu vot. A vegades hi ha una visió que les persones joves no estan preparades, en el meu cas també puc aportar capacitat de gestió per les responsabilitats que he tingut.
Aquesta darrera legislatura ha estat protagonitzada per la sortida del PSC del govern i l’entrada de nous partits, com valores el que s’ha fet des de l’ajuntament?
Nosaltres aquests darrers quatre anys no hem tingut presència al consistori i sempre és més difícil fer el seguiment i tenir accés a tota la informació. És obvi que en ser un govern amb diverses forces polítiques i en un context complicat la gestió no ha estat fàcil, però també crec que s’han aconseguit fer coses positives. S’ha posat molt el focus en la mirada de gènere, que és una cosa que personalment tinc molt integrada i ho valoro positivament.
En canvi també en aspectes com les mancances en la neteja, la gestió de la ràdio municipal o la cessió d’espais per l’1 d’octubre, van ser moments en què semblava que dins del consistori no es posaven d’acord i són aspectes a millorar.
“Hi ha hagut moments en els que semblava que dins del consistori no es posaven d’acord”
Com has dit, a més de la sortida del govern del PSC, també va suposar la sortida del Ple de Convergència, després d’haver governat amb els socialistes a l’anterior legislatura, creus que es va castigar aquest pacte?
A veure, és cert que quan estàs al govern i ets la força petita acostuma a penalitzar-te. En aquest cas crec que van interferir altres elements més que la gestió de les persones que estaven formant part del govern, que van fer una bona tasca al capdavant de les seves regidories. Van ser elements propis del context del 2015, amb l’eix nacional prenent més cos.
Però precisament en aquelles eleccions on l’eix nacional ha tingut més pes el vostre espai polític ha tret millors resultats. De fet alguns partits demanen apartar la situació nacional del debat de les properes municipals.
Malgrat es tracti d’unes eleccions municipals, no ens podem abstreure de la situació que vivim, sobretot de l’existència de presos polítics. S’ha de demanar el seu alliberament des de tots els nivells, també a nivell municipal. O des del municipi garantir processos com va ser al seu dia l’1 d’octubre o altres que poden haver-hi. Evidentment també farem propostes concretes per la ciutat en clau municipal, combinant els dos eixos.
“Malgrat es tracti d’unes eleccions municipals, no ens podem abstreure de la situació que vivim, sobretot de l’existència de presos polítics.”
Com han estat aquests quatre anys fora del consistori?
No tens les mateixes eines, altaveus, ingressos o accés a la informació i això dificulta. Hem continuat funcionant i fent activitat en la mesura del possible. També participant en dinàmiques més enllà del municipi en altres espais i en l’àmbit nacional. Han estat quatre anys moguts, amb molts fronts oberts i a nivell local hem participat en la mesura del possible en moments clau, com amb l’1 d’octubre.
També han estat anys moguts en l’espai polític, que s’ha refundat i ha fet servir diferents fórmules a nivell electoral, per les eleccions municipals la intenció és presentar-se com a PDECat?
Nosaltres, seguint la dinàmica a nivell de tot Catalunya, ens presentarem sota la marca de Junts per Catalunya- Barberà del Vallès. Volem incorporar al projecte persones que tinguin una sensibilitat similar, no només del Partit Demòcrata. Pel moment en el qual estem cal anar més enllà i fer la feina de sumar.
Amb quines expectatives aneu a les eleccions del maig?
Naturalment les expectatives han de ser positives. Intentarem aspirar als millors resultats, però el nostre objectiu fonamental és recuperar la presència al consistori i per tant tornar a tenir aquesta veu més activa. Ser-hi presents i ser claus en la formació del nou govern.
“El nostre objectiu fonamental és recuperar la presència al consistori”
En aquest escenari de pactes de govern, quines línies es prioritzaran des del vostre espai polític?
Com sempre hem fet, també en el passat, valorarem en cada moment, fruit dels resultats electorals, el que creiem que és millor per la ciutat. Nosaltres portarem unes propostes electorals que haurem de mirar de garantir, però altres idees d’altres grups ens poden semblar interessants. A partir d’aquí, hi ha forces amb les quals no compartim eixos claus, des del punt de vista democràtic o dels drets de les dones, i estem molt allunyades.
Quins són els reptes de futur de Barberà?
Els darrers anys hem viscut una situació de crisi de la qual sembla que anem sortint, però no saps si es tornarà a complicar la situació econòmica. Per això cal fixar-se els punts positius com la situació estratègica de Barberà, a prop de grans ciutats com Sabadell o Barcelona, i potenciar les mesures que puguin dinamitzar l’economia.
Un altre repte seria aprofitar els espais que tenim, com l’església La Romànica o l’entorn del riu ripoll per fer la ciutat més “visitable”. També prioritzar temes de neteja, sobretot dels barris més allunyats del centre, que sembla que ens oblidem tots plegats.
En darrer lloc qüestions relacionades amb l’habitatge o d’equipaments educatius, que fa molts anys que hi ha demandes i que cal seguir batallant.
Quines són les accions que proposa dur a terme el vostre partit des de l’ajuntament per fer front a aquests reptes?
Les actuacions concretes les recollirem al nostre programa, ara estem fent un sprint fins a les eleccions per recollir demandes i detectar necessitats. Més en general el nostre paper pot ser el de pont entre el municipi i el govern de la Generalitat, on ara mateix hi som presents. Traslladar les demandes que puguin haver-hi a Barberà i apropar els programes de la Generalitat.
En temes d’habitatge per exemple, ja s’estan fent coses, però es pot fer molt més, i em consta que la PAH encara fa moltes actuacions. Volem escoltar a les entitats però també poder aportar el que es proposi des de la Generalitat.