El darrer dia de campanya de les eleccions generals interrompem els preparatius de la jornada electoral del Jaime Fernández a la seu del PP a carretera Barcelona, que encara fa olor de nova. Nascut el 1977 a Vilanova i la Geltrú, fill d’immigrants andalusos, va passar a la capital del Garraf la seva infància i adolescència, on va fer el grup d’amics que encara conserva. Advocat de formació i especialitzat en dret administratiu i empresarial treballa en un despatx des de 2001. Allà es dedica fonamental a defensar “empreses familiars i autònoms dels abusos de l’administració tributària, una administració poc amable i prepotent que pot destruir la vida de les persones”. Aquesta experiència explica la seva definició ideològica “Per això sóc liberal, vull una administració petita, restringida, que no es fiqui amb els drets individuals”.
Si l’àmbit laboral ha orientat la seva ideologia, que militi al PP i visqui a Barberà comparteixen el motiu: la seva dona. El 2004 va venir a viure a la ciutat de la seva parella i a través del seu sogre, regidor del PP a l’ajuntament, va entrar en contacte amb el partit, primer per donar un cop de mà, des d’un perfil més tècnic. El 2011 una important renovació al partit el porta a encapçalar la llista municipal, repte que assumirà per tercer cop el proper 26 de maig. Tot i que qualifica l’experiència institucional com a agradable no amaga les dificultats per conciliar la vida familiar i li falta temps per recuperar els estudis de piano o fins i tot estudiar una segona carrera, objectiu que es marca per quan deixi la política.
El resultat de les darreres eleccions municipals va propiciar un canvi de govern després de moltes legislatures de govern socialista, com valora aquest canvi ara que s’acaba la legislatura?
Sincerament crec que aquest canvi que se’ns ha venut ha estat un canvi a pitjor, tot i que les intencions poden ser bones. Hem patit un govern amb multitud de grups, cadascú amb els seus propis interessos partidistes. Tenim una alcaldessa d’un partit que no té ideologia, que no s’ha pronunciat si és de dretes o d’esquerres, han passat 4 anys i no sabem quins són els seus principis. Quan no tens ideologia acabes sent ostatge de la ideologia dels teus socis, com la CUP, Podemos o, en el seu dia, ERC.
La primera meitat del mandat es va dedicar a qüestions ideològiques, per generar enfrontament entre les diferents posicions del ple. Jo recordo mocions de suport a persones que estaven a la presó per portar artefactes explosius. O mocions contra la contractació d’empreses d’Israel, que van ser recorregudes i l’ajuntament condemnat per vulnerar drets fonamentals. Mai que jo recordi havíem arribat a reprovar al cap d’estat i, tot això, mentre no s’estaven prenent mesures reals, només una política buida, d’eslògans.
A partir de la segona meitat de la legislatura sembla que es van adonar que el temps passava i quedava molta feina per fer, però ja no hi havia temps material. Per aquest motiu crec que la ciutat no ha estat ben gestionada, i la política municipal és sobretot gestió, més que ideologia. El 2011, amb una situació de crisi, partits d’esquerra defensaven que no s’havia de pagar el deute, que es devien destinar aquests diners a altres funcions. Ara, aquest equip de govern ha eliminat tot el deute, però el motiu és que aquests diners no estan en la ciutat en forma d’inversions i la llei obliga a destinar el que no gastes a amortitzar els crèdits. Si no gastes 1 de cada 3 euros del teu pressupost, és que no estàs millorant la ciutat. Aquest ha estat el gran error de gestió d’un equip de govern novell.
“Tenim una alcaldessa d’un partit que no té ideologia, que no s’ha pronunciat si és de dretes o d’esquerres”
Quin ha estat el paper del PP durant aquesta legislatura?
Des del Partit Popular hem fet una oposició responsable, a diferència del PSC, que ha interpretat que com pitjor li anés a la ciutat millor seria pel seu partit i ha posat totes les traves que ha pogut. El PP ni en aquest mandat, ni en anteriors, ni en futurs, estarem en aquesta posició. Les nostres idees estan molt clares, però no bloquejarem projectes que són beneficiosos per la ciutat. El PSC i ERC van votar contra uns pressupostos amb inversions importants i necessàries per a la ciutat. Sense el vot del PP no serien possibles tots els projectes que s’estan executant ara.
Mirant ara cap al futur, quins són els reptes de la ciutat de Barberà i com proposa afrontar-los el seu partit?
En primer lloc la seguretat: farem efectiva la nova comissaria i augmentarem la plantilla de la policia local, per garantir un millor servei a la ciutadania i reforçar la seva presència al carrer. També amb l’incivisme, són conductes que s’han de perseguir i eliminar.
Quant a l’educació, alcaldes del PP ja han construït amb pressupost municipals equipaments educatius com el nou institut que necessita Barberà. El nostre partit va ser el primer a portar al Parlament de Catalunya, el 2015, les reivindicacions de la Plataforma per una Educació de Qualitat. Hem demostrat el nostre compromís amb l’educació. Però, si governem, també cridarem l’atenció perquè no es facin servir les escoles per fer política. Per exemple una activitat que es va fer en horari lectiu per denunciar la situació de les refugiades amb la plataforma “Volem acollir”. Entenem que cal conscienciar en qüestions humanitàries, però no utilitzant a menors de 4 anys que no entenen que fan allà.
Des de l’esquerra hi ha el mantra que la dreta no vol una ciutat verda i això no és veritat. Proposem una ciutat més enjardinada, més bonica. Defensarem convertir la zona entre la biblioteca i el Parc Central, actualment terra cremada, en un gran jardí per donar continuïtat a la ciutat i integrar als veïns.
També creiem que és un repte el tema de les ocupacions. Tot i que és evident que no afecta a tothom, a Barberà tenim un problema creixent. Això és responsabilitat de l’ajuntament, liderat per Podemos en l’àrea d’emergència social, que està encoratjant les ocupacions, fins i tot al propi ple. Això és lamentable. Amb el PP tindrem un govern antiocupa, absolutament bel·ligerant amb les persones que ocupen un habitatge, impedint que puguin empadronar-se o rebre ajudes de qualsevol classe. L’Oficina d’Habitatge estarà per ajudar a les comunitats de veïns i als propietaris, no als ocupes. Això no vol dir no ajudar a qui tingui un problema, en el pressupost que hem aprovat està previst un milió d’euros per la compra d’habitatge, de fet defensem la compra per part de l’ajuntament de l’edifici de la SAREB del Parc Europa per regularitzar la situació.
Evidentment el nostre programa també recollirà la part ideològica. No hi haurà pancartes al balcó de l’ajuntament tots els mesos, com hem vist darrerament, però sí que algunes mesures que són simbòliques però també necessàries. La bandera europea tornarà a onejar. Inaugurarem una plaça d’Espanya digna, que no sigui un aparcament darrere de l’estació. Tornarem a posar la bandera espanyola al costat de la catalana a l’entrada de la ciutat. Amb el tema lingüístic a l’ajuntament el català no serà la llengua vehicular.
“Les mesures que són simbòliques també són necessàries.”
Amb quines expectatives electorals encareu les eleccions del 26 de maig?
Hem arribat a tenir 4 regidors, tot i que la nostra xifra habitual és l’actual, de dos regidors i és la que aspirem a mantenir. Tenim un votant fidel, el problema és que es mobilitza molt a les eleccions generals i participa menys a les municipals i evidentment això ens perjudica.
A les eleccions del 2015 Ciutadans va enretirar a darrera hora la seva candidatura, us preocupa que la seva entrada us pugui penalitzar?
No, no ens preocupa. El darrer cop van retirar la seva candidatura per un problema que no han solucionat. És un partit d’arribistes i rebotats. Un partit format per gent que era socialista però a la que ja no volen en aquell partit, o gent que al PP no aconsegueix el càrrec que volia i se’n va a Ciutadans perquè li ofereixen, com ha passat a nivell municipal. És un partit on acaben gent de molt diferents tipus, com es va veure el 2015 i encara passa ara. No creiem que ens resti vots, la gent que a les darreres eleccions no volia votar al PP ja no ho va fer. Possiblement, per la proximitat del nom, els votants de Ciutadans van acabar votant a la Plataforma Ciutadana per Barberà, són els que podrien estar més preocupats.
“[Ciutadans] és un partit d’arribistes i rebotats”
En un escenari de pactes postelectorals, quines serien les vostres preferències?
No és cap secret que el PP donaria suport a partits que defensin el marc constitucional. És impossible que ens sumem a Podemos, la CUP o ERC amb la resta de partits, respectant aquesta línia vermella, podem parlar. Tot i que el PSOE juga a l’ambivalència de defensar la constitució i alhora reprovar al cap d’estat. És un partit que defensa un altre model d’estat, ells en diuen federal.
Dels partits amb representació municipal, el PP és l’únic que no ha estat al govern, a què es deu aquesta dificultat per arribar a pactes?
Bàsicament nosaltres som l’oposició de l’equip de govern i també l’oposició de l’oposició. Som l’única opció de centredreta a l’ajuntament. Abans potser també estava Convergència i Unió, que no sé si recuperaran la representació, però tota la resta són partits que s’identifiquen amb l’esquerra.