Les mocions animen el debat d’un ple municipal tranquil

0
/Gonzalo Candanedo

Gonzalo Candanedo

L’ordre del dia del darrer Ple Municipal no feia preveure una gran intensitat política i així es va fer notar en l’escassa assistència de públic a la sala de plens de l’edifici consistorial el passat dimecres 30 de maig. Les previsions es van complir i, un cop més, van ser les mocions les que van donar peu als debats més apassionats.

 

La part de la sala de plens dedicada al públic estava gairebé buida / Gonzalo Candanedo

L’ordre del dia va avançar amb rapidesa, conformat majoritàriament per punts de caràcter informatiu o que es podrien considerar “un tràmit”. Es va aprovar per unanimitat la reclamació de la subvenció pendent de cobrament atorgada per la Generalitat pel sosteniment de les Llars d’Infants municipals, amb una sentència judicial que recolza la reclamació de l’ajuntament de Barberà del Vallès. Altres punts van ser la ratificació de la presa de possessió del lloc de Treball de Tresoreria o l’aprovació dels preus públics de les Llars d’Infants i el nou Servei de Petita Infància i Família, que només va tenir el vot contrari de Recuperem Barberà que reclama una tarificació social per aquests serveis. El regidor d’Hisenda, Manel Ferreter, va retre comptes del seguiment de l’execució del pressupost i la principal crítica que va rebre va venir del grup municipal d’ERC respecte a una previsió massa ambiciosa de les inversions que feia poc realista el seu assoliment.

Un altre punt de caràcter gairebé informatiu va ser la renovació del cartipàs municipal, amb la renovació de la junta de portaveus i el nomenament com a 1a Tinenta d’Alcaldia de la regidora de Junts per Barberà Mireia Sánchez Pi, que ocuparà aquest càrrec el darrer any de legislatura, seguint la rotació interna acordada per la seva coalició.

Dues noves modificacions de crèdit van alimentar les crítiques de l’oposició

En l’aspecte econòmic es van aprovar dues noves modificacions de crèdit, que arriben a un total de 7, fet que va alimentar les crítiques d’una part de l’oposició per mala planificació. De forma ordinària es va presentar la modificació de crèdit número 6, que preveu l’augment en 40.000€ del pressupost de la Festa Major. El fi és dedicar aquesta partida a l’externalització del suport i seguiment de les mesures de seguretat en l’espai de la fira d’atraccions, arran d’una regulació més estricta. Aquesta modificació va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte el d’ERC, que es va abstenir.

Més polèmica va ser l’aprovació de crèdit número 7, introduïda a l’ordre del dia del Ple amb caràcter d’urgència. En aquest punt es van escoltar les crítiques més dures per part de l’oposició, fonamentades no en el contingut de la modificació, d’obres de millora de l’espai públic i intervencions urbanístiques, sinó en les formes com s’havia presentat. Des dels grups municipals de Recuperem Barberà, ERC i el PSC es reprovava la manca d’antelació i documentació amb la que s’havia presentat aquesta informació, que impedia a l’oposició a dedicar un temps suficient al seu anàlisis i a prendre decisions de manera col.lectiva. Tot i que el punt va ser presentat pel Regidor d’Hisenda, va ser el Regidor de Territori i Medi Ambient Fabià Díaz Cortés l’encarregat de respondre a aquestes crítiques,donat que aquesta modificació de crèdit respon a la seva àrea. El regidor va destacar la rellevància de les intervencions i alhora es va mostrar comprensiu amb les crítiques rebudes i va assumir la seva responsabilitat. Tot i els vots contraris d’ ERC, PSC i Recuperem Barberà, la modificació va ser aprovada amb el vot favorable del Partit Popular, que es va sumar a la posició dels partits del govern.

/Gonzalo Candanedo

Pel que fa a l’apartat de les mocions, gairebé totes les que es van presentar van ser aprovades amb un ampli consens. La moció d’ERC per la feminització de l’espai públic, instant a prioritzar l’elecció de noms de dones en el moment de nomenar els carrers o espais municipals, va ser aprovada per unanimitat, a l’haver incorporat les esmenes i propostes de la resta de grups. La moció del PSC exigint al Govern Central una dotació econòmica adequada per desenvolupar les polítiques del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, només va tenir el vot contrari del PP, que va justificar que aquestes quantitats ja estaven recollides als Pressupostos Generals. En nom de la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i de la Marea Blanca, el grup de Recuperem Barberà va presentar una moció exigint l’accés universal a la Sanitat Pública. Aquesta moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups amb l’excepció del vot del Partit Popular, que va defensar la necessitat de regular i limitar l’accés al sistema públic de salut per tal de garantir la seva sostenibilitat, assegurant que en qualsevol cas ningú quedava desatès. Aquestes declaracions van provocar una dura reacció per part de José Luis Rivera, portaveu de Recuperem Barberà, que va recordar els casos de dos migrants en situació irregular morts per no poder accedir a l’atenció sanitària i va retreure al grup municipal del PP la seva “manca d’humanitat”.

Una moció d’urgència de RB va reobrir la ferida del tercer institut i els diferents grups es van creuar acusacions d’electoralisme.

Va tancar el ple una moció d’urgència presentada també per Recuperem Barberà, sobre l’accés preferent a l’Institut Bitàcola per part de l’alumnat de l’Escola Elisa Badia. Segons van denunciar a la seva exposició, l’actual situació no suposa a la pràctica que Barberà tingui un 3er Institut obert al conjunt de la població, com tampoc es consolida un model d’Escola-Institut. Aquest tema va reobrir la ferida de la intensa mobilització pel tercer institut que es va tancar amb un trencament de la unitat d’acció, tant per part dels partits com per part dels moviments socials. El to va pujar amb les acusacions creuades entre els diferents grups d’haver-se desmarcat de la posició conjunta, així com d’haver iniciat ja la campanya electoral. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de PSC, ERC i Recuperem Barberà, l’abstenció de Junts per Barberà i PP i el vot en contra de la Plataforma Ciutadana per Barberà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí