“No ens agradaria tornar als vells temps, no estem per retrocedir sinó per avançar” Silvia Fuster, candidata de la PCPB a les eleccions municipals.

0

Gonzalo Candanedo Fernández

L’apretada agenda de la Sílvia Fuster ens obliga a canviar el punt de trobada per l’entrevista. En lloc de la seu de la Plataforma Ciutadana Per Barberà, a l’avinguda Marquesos de Barberà, ens rep al seu despatx de l’edifici de l’ajuntament, aprofitant un forat entre reunions. Des de la finestra veiem la plaça de la Vila amb l’autobús del Banc de Sang esperant la visita dels i les donants barberenques. La Sílvia Fuster és infermera: ha exercit durant 21 anys i com ella mateixa ens diu: “és una professió que mai deixes de banda” i assegura que influeix en la seva manera de fer política. Barberenca des del seu naixement el 1974, va estudiar a l’escola Can Serra i a l’institut La Romànica i recorda berenar pa amb xocolata amb el seu avi a la font de Can Llobateres. Aficionada a ballar sardanes, també té una llarga trajectòria en la política municipal. Forma part de la Plataforma Ciutadana Per Barberà des de la seva fundació, l’any 2003. “En política la part fàcil és criticar i no fer res, però nosaltres vam ser agosarats i vam muntar un partit polític per demostrar que es podien canviar les coses”. Després de 3 legislatures liderant l’oposició municipal, l’any 2015, la Sílvia Fuster portava per primer cop la PCPB a l’alcaldia de la ciutat.

Com valores aquest primer mandat al capdavant del govern municipal?

No ha estat una legislatura fàcil. Vam començar amb un pacte de govern entre tres partits, però en realitat és a quatre, ja que Junts per Barberà està compost per dues formacions polítiques. Jo vinc d’un partit que és municipalista, en el que confluïm persones amb diferents idees, que votem diferent en l’àmbit estatal o autonòmic. Estem molt entrenats a escoltar-nos, a respectar l’altre, arribar a consensos, tot i que de vegades no és fàcil. Per això a nivell de govern a mi no m’ha costat tant treballar amb punts de vista diferents, ja estic acostumada. Òbviament cadascú vol defensar el seu programa electoral, de vegades hem cedit un, de vegades altres, o hem trobat punts intermedis. Però crec que per la ciutat és positiu aquesta manera de fer política basada en els consensos.

Quan arribem al govern el primer que fem és analitzar en quina situació es troba l’ajuntament. Per exemple ens vam trobar una administració molt endeutada, avui el deute de 16 milions d’euros està pràcticament sanejat. També vam revisar el funcionament de l’ajuntament i vam trobar moltes coses que s’havien d’actualitzar. Hem dedicat molt de temps a reordenar molts aspectes interns, ha estat la gran feinada d’aquesta legislatura.

Han estat quatre anys durs, de treball intens, però em presento a la reelecció perquè tinc la sensació que quatre anys de legislatura no són suficients, hi ha projectes pendents que no voldria deixar a mitges.

“Quatre anys de legislatura no són suficients, hi ha projectes pendents que no voldria deixar a mitges”

Un dels principals motius que va facilitar l’actual acord de govern va ser acabar amb més de 30 anys de govern socialista, quins han estat els principals canvis en aquest mandat?

A mi no m’agrada parlar dels altres, jo et parlaré del que nosaltres hem fet. Òbviament hi ha diferències amb els governs anteriors. Ha entrat un nou govern amb moltes ganes de fer coses, que ha dedicat moltes energies i també ha demanat un esforç als treballadors municipals, als que vull agrair la seva dedicació.

A Barberà veníem d’una trajectòria d’un mateix color polític i les mateixes persones governant la ciutat. Al final la política la fem les persones i cadascuna té un tarannà, la manera de ser i fer de cada persona es trasllada a la seva manera de governar.  A mi m’agrada molt escoltar a tothom per aprendre, el meu despatx sempre està obert i em paren pel carrer perquè saben que escolto i dono respostes. Ara és una ciutat molt més participativa en la que es compta amb tothom. Hi ha projectes que no hem pogut completar perquè volíem comptar amb el punt de vista de tothom implicat, com la remodelació de la plaça de la Unitat. Aquesta manera de funcionar fa que alguns projectes vagin més lents, però sobre segur.

A mig mandat va sortir del govern ERC, denunciant que s’havia trencat l’acord de govern al no cedir espais municipals pel referèndum de l’u d’octubre, quin és el punt de vista de la PCPB?

Després de les darreres eleccions municipals, els partits polítics comencem a parlar per veure que podem fer per donar-li un tomb a aquesta ciutat. Són moltes les hores de reunions denses, d’anar filant fins a arribar a un consens. En aquestes reunions tothom sabia perfectament que l’alcaldessa no se saltaria la legislació que regeix les administracions públiques, ni en aquest tema, ni en cap altre. Una altra cosa és que les lleis no ens agradin, per tant allà on es fan s’ha de lluitar perquè les canviïn, però per la via legal. En aquestes reunions sempre es va dir que l’alcaldessa no se saltaria la llei, som molt rigorosos.

Nosaltres estem a favor del dret a decidir, hauríem volgut un referèndum dins del marc de la legalitat on la gent es pogués expressar. És més, en aquesta ciutat, l’u d’octubre la gent es va poder expressar tranquil·lament i això no és causalitat. Aquell dia tots vam veure imatges molt desagradables d’altres municipis, en canvi a Barberà es va poder votar amb normalitat. La meva obligació com alcaldessa era garantir la seguretat dels meus veïns i veïnes i l’alcaldessa el que va fer va ser això.

“[L’u d’octubre] La meva obligació com alcaldessa era garantir la seguretat dels meus veïns i veïnes i l’alcaldessa el que va fer va ser això.”

Quins són els reptes de futur de Barberà del Vallès?

Quan parlo amb les entitats esportives, que fan competicions i viatgen, els hi dic que portin el nom de la ciutat al més amunt, que l’anomenin, que portin la bandera si fa falta. Barberà del Vallès ha de ser una ciutat coneguda per tothom, que es promocioni. És una ciutat competitiva, que brilla per moltes coses, amb persones de renom i tantes persones anònimes que formen la ciutat.

És una ciutat amb un territori industrial importantíssim que s’ha de potenciar per seguir reduint les xifres d’atur. Enllaçat amb una oferta d’estudis pel jovent, de cicles formatius vinculats al teixit industrial. És una ciutat participativa, solidària, com demostra cada cop que omple la plaça de la Vila. S’han de cuidar les entitats com a motor de la vida a la ciutat.

Una ciutat amb un patrimoni arquitectònic, cultural i natural que cal preservar i aprofitar. La llera del riu Ripoll, la part verda que ens queda a Barberà i que hem de conservar. Construir una ciutat que prengui mesures contra la comunicació, per exemple amb carrils bici per desplaçar-se de manera diferent al cotxe.

Quines propostes té la PCPB per fer front a aquests reptes si continua liderant l’ajuntament?

El programa electoral està treballat de fa temps. Més que grans parrafades, volem ser molt clars, explicar de manera directa quines són les nostres alternatives i propostes. Una part important serà donar continuïtat als actuals projectes, tot i que també hi ha noves idees.

Un projecte important que queda a les portes és la passarel·la de vianants fins al centre comercial Baricentro. És un tema que des de sempre he vist que era una situació que no podia continuar així. Vam posar fila l’agulla només arribar, però en ser un projecte de tanta envergadura el procés ha estat llarg. Ara veiem la llum, en un espai curt de temps podrem veure’l fet realitat.

Quines són les expectatives electorals?

Sortim molt optimistes i no és per què sí. S’ha fet molt bona feina, s’ha treballat moltíssim i  s’ha demostrat que som persones que complim, ara podem retre comptes. Nosaltres sortim a guanyar, volem ser la primera força política. Jo encara tinc la il·lusió del primer dia que vaig entrar al partit i m’estimo la ciutat encara més.

/Gonzalo Candanedo Fernández

L’actual composició del ple municipal està distorsionada pel fet que Ciutadans va enretirar la seva candidatura a les darreres eleccions. Creus que compartiu espai electoral? Us preocupa que la seva candidatura resti suports a la PCPB?

Els companys de Ciutadans s’han de fer el seu espai i jo crec que el tindran. Jo sempre dic col·loquialment “Com més serem més riurem”, són més aportacions i punts de vista diferents per treballar per la ciutat. Però la gent és intel·ligent i sap diferenciar que prefereix en unes eleccions estatals o autonòmiques i unes municipals. L’àmbit local és el de la política de proximitat, de les persones i estarà definit pel treball que hem fet aquesta legislatura.

És gairebé segur que després de les eleccions s’obrirà un escenari de pactes, quines són les vostres preferències al respecte?

Com a alcaldessa estaré oberta a parlar amb tots els partits, tothom que tingui ganes de treballar per la ciutat ha de poder ser benvingut.  Hi haurà partits amb qui segurament serà més complicat i partits polítics que no ho serà tant. Podem trobar acords amb els actuals socis de govern, amb altres socis nous. El que sí que serà important és que vulguin continuar amb la política del canvi. No ens agradaria tornar als vells temps, no estem per retrocedir sinó per avançar.

“No ens agradaria tornar als vells temps, no estem per retrocedir sinó per avançar.”

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí