Méteobarberà: Primavera vestida de gala

0
Capvespre post tempestes a La Mola, el cim del Vallès /Álex Fincias

Álex Fincias

Obrim secció de divulgació meteorològica! MeteoBarberà col·laborarà, a partir d’ara, en aquest nou, obert i engrescador projecte de Veus Barberà. I sembla que la meteorologia ens vol acompanyar vestida de gala pel llançament del mitjà. Quina primavera!

En els cinc mesos que portem d’any s’han recollit unes precipitacions de més de 370 l/m2 . Sabeu quan va ploure l’any passat a la nostra ciutat? Un total de 434 l/m2, en un any clarament marcat per la sequera i les altes temperatures. Això suposa que a falta d’un mes per arribar a l’equador del present any ja portem un 80% de la precipitació acumulada en tot el 2017.

I us preguntareu el perquè de tot plegat. La sequera acumulada venia de temps enllà. Més de dos anys amb dades pluviomètriques per sota de la precipitació mitjana climàticament, arribant aquest desembre-gener a una situació preocupant, a punt d’entrar en vigor mesures de restricció d’aigua. Podem visualitzar aquest fet en els gràfics del servei meteorològic de Catalunya, on els colors vermellosos indiquen períodes de sequera (pluges per sota de la mitjana) enfront dels colors blanquinosos que marquen pluges normals, o els blavosos, que indiquen aigua a dojo (per sobre de la mitjana).

/Sevei Meteorológic de Catalunya

Recordeu l’última vegada que heu sentit parlar d’anticicló, a l’espai del temps a la televisió? L’anticicló és un fenomen meteorològic caracteritzat per les altes pressions. En tot el que portem d’any només en dos períodes curts de menys de cinc dies s’han produït altes pressions, fet realment inusual en les nostres latituds.

I en el futur, quin temps ens esperaDe moment no es preveu una clara pujada de temperatures o un període clarament estable i sec. Així ho indiquen els mapes estacionals, que pronostiquen ja un estiu suau i força humit, lluny de les grans calorades dels darrers estius. Estarem atents i ho anirem explicant en aquest nou espai de divulgació meteorològica de la nostra ciutat.

Capvespre post tempestes a La Mola, el cim del Vallès /Álex Fincias

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí