El ple municipal del passat 27 de juny va aprovar per unanimitat el “Protocol per unes Festes i Espais d’Oci Lliures de Violències Masclistes”, basat en el document elaborat pel teixit feminista de la ciutat per la Festa Major del 2017 amb el lema “Hi tens molt a veure”. Per la Ingrid Rivero Oliva, militant de Kol·lectiu de Dones de Barberà (KDB), “Què l’ajuntament agafi la nostra feina com a base és un reconeixement, significa que hem fet les coses bé”.
Al mes de novembre del 2016 el KDB va convocar una primera trobada oberta a tota la ciutadania amb l’objectiu de crear aquest protocol. “Les agressions masclistes estan a tot arreu, però en un context de festa, amb alcohol pel mig i actitud desinhibida, el risc es multiplica. Teníem coneixement de protocols similars en poblacions veïnes i sabíem que malauradament, Barberà no és una excepció, també es donen aquestes actituds.” continua la Ingrid. D’aquella trobada va sortir una comissió amb 8 mesos per davant per arribar a la Festa Major de l´any passat amb una eina per fer front a les agressions masclistes.
Amb la inspiració d’altres experiències referents i el suport d’algunes professionals van elaborar un document que recollia quines actuacions fer en cas que una víctima d’agressió masclista sol·licités l’activació del protocol, prioritzant en tot moment la seguretat i benestar de la dona agredida. “Un cop vam tenir el document vam fer una formació amb totes les entitats que muntaven a la Festa Major, per assegurar-nos que almenys un parell de persones de cada col·lectiu sabia com reaccionar en cas de ser necessari”.
Una part important del desplegament del protocol va ser tota la campanya gràfica de sensibilització. “Aquesta tenia una funció preventiva. Es dirigia als homes, per transmetre que estem alerta i que no deixarem passar ni una, però sobretot a les dones. Volíem donar el missatge que les coses que “han passat sempre” no són normals, visibilitzar aquesta experiència compartida i dir prou”.
Durant l’any 2017, el protocol no es va activar en cap moment durant la Festa Major. “En un primer moment la valoració és positiva, i segurament vol dir que no van haver-hi agressions masclistes més greus, com pot ser violència física. Però en absolut podem interpretar que no hi hagués cap agressió. Malauradament hi ha coses que avui socialment encara estan normalitzades, però estar de festa i que envaeixi el teu espai un bavós no té res de normal”.
Per la Marisol Caro Zambudio, cap de l’Oficina de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Barberà, l’aprovació al Ple Municipal “Era necessària per posar en valor la feina feta el 2017 pel teixit feminista”. Aquesta dimensió institucional ha permès que tot el personal municipal involucrat a la Festa Major d’enguany hagi estat format en el protocol, de la mateixa manera que les entitats. A més s’han posat els recursos necessaris per establir un “Punt Lila” estable durant la Festa Major i una parella itinerant per donar resposta a les diferents demandes. “La bona voluntat no és suficient, és una feina que han de fer les professionals amb la formació i experiència per abordar aquestes situacions”. La Ingrid coincideix “Quan és teoria en un paper és molt fàcil, però a l’hora de posar-ho a la pràctica, dóna respecte, perquè cada persona és un món i no saps com reaccionar, si la teva actuació empitjorarà les coses”.
L’objectiu pel futur és consolidar el protocol i incorporar aquesta perspectiva de gènere a tots els aspectes de la Festa Major. Per la Ingrid “La nostra idea inicial es va anar ampliant, el procés ens va fer obrir el focus. Pensar en el disseny de l’espai, la distribució o la il·luminació, per minimitzar els riscos. També ens vam replantejar els missatges que donen els cartells o els grups que vénen a actuar. Per exemple sé que aquest any des de la comissió del Xiri s’ha parat molta atenció amb el tema dels músics denunciats per agressions”. Una idea que comparteix la Marisol. “No té sentit fer un protocol i alhora portar a grups que llencen missatges masclistes des de l’escenari”.
Els ambiciosos reptes de futur no espanten la Ingrid: “És cert que a la Festa Major participen persones molt diferents i cadascuna amb un nivell de sensibilitat diferent cap a aquest tema. Però la feina feta, el protocol, ha posat unes bases comunes, un punt de partida compartit a partir de la qual certes coses ja no s’accepten. És tan senzill com que les dones puguem gaudir lliures i segures de la Festa Major. “