Les banderes van canviar al color lila a Barberà del Vallès

0
Centenars de dones van ocupar els carrers de Barberà /Mariajo Pacheco

Ana Maria González Franco

Fa tres mesos, centenars de persones, van col·lapsar el centre de la ciutat per exigir la igualtat laboral i social entre homes i dones.

Unes 200 persones es van manifestar a la Plaça de la Vila de Barberà del Vallès el passat 8 de març en una jornada de vaga que va complir els objectius proposats. Senyores jubilades, treballadores, estudiants universitàries i dones en general, aixecaven les seves pancartes, entre somriures i crits reivindicatius. Per a moltes participants era el primer cop que protestaven per posar fi a la bretxa de gènere.

La batucada Arritmia va acompanyar la marxa /Mariajo Pacheco

Reivindicació i festa es van combinar el 8 de Març a Barberà del Vallès. Més de 200 persones van sortir al carrer per reivindicar la igualtat de drets laborals i socials per a les dones. La marxa, que va partir de la plaça de la vila a les 10 hores, estava formada per veïnes de la nostra ciutat, algunes vinculades a partits polítics o entitats i van recórrer els carrers de Barberà sota el lema: “Cuinar i planxar també és treballar”. La cercavila va fer parades en diferents punts claus de la ciutat i a més, es realitzaven diverses activitats relacionades amb el Dia Internacional de la Dona. La manifestació va fer la primera parada a la mateixa Plaça de la Vila, posant l’accent en l’aspecte laboral i la bretxa salarial.  La segona parada, al Cap Rosa dels Vents, on es va denunciar la violència masclista amb una activitat que consistia a penjar d’un fil, que anava d’un arbre a un altre, els noms de les dones assassinades al 2017. La tercera parada va ser al Mercat Municipal, allà l’acció va voler cridar l’atenció sobre les tasques de cura que històricament recauen en les dones. A la següent parada, a la Biblioteca Municipal es va fer una activitat relacionada amb la història i la cultura. Es va realitzar el joc del trivial on sortien dones que havien fet aportacions a la història que potser la gent desconeixia. La quarta i última parada va ser a la Font de la Dona, font que simbolitza la infantesa passant per la maternitat fins a la jubilació d’aquesta, dirigint la mirada a la pressió estètica de que són víctimes les dones. A les 12.30 hores a la plaça de la Vila, al mateix lloc que va començar, es va llegir el manifest català de la vaga feminista per part d’algunes de les impulsores de la mobilització a la nostra ciutat. El text, consensuat entre el moviment feminista català, denunciava les diferents opressions que pateixen les dones, ”el fet de ser dona sigui la principal causa de pobresa i que se’ns castigui per la nostra diversitat. La precarietat s’agreuja per a moltes de nosaltres pel fet de tenir més edat, ser migrada i estar racialitzades” afirmava, denunciant la feminització de la pobresa.

A la Biblioteca es van reivindicar les dones invisivilitzades de la història /Mariajo Pacheco

La presència d’homes va ser minoritària, ja que les dones van tenir tot el protagonisme de la jornada i van ser la majoria de les manifestants, moltes d’elles de mitjana edat i gent gran, amb menor representació de joves.

“Quan es tracta d’un tema de democràcia ens hem de manifestar tothom, no cal que siguis dona per sumar-te a un tema de democràcia”, diu la Saray Espinosa estudiant d’ADE i Dret. Independentment del gènere, per a molts i moltes era el primer cop que participaven en un 8 de març.

Centenars de dones van ocupar els carrers de Barberà /Mariajo Pacheco

“A les mobilitzacions del Dia de la Dona hi participaven fins ara, sobretot, les feministes més convençudes. Ara s’ha fet un salt endavant que fa pensar que la lluita per la igualtat ha despertat i continuarà amb força fins que s’aconsegueixi”, assegura la Marisol Caro Zambudio, Tècnica del Programa per la Igualtat Home-Dona de l’Ajuntament de Barberà del Vallès.

La Nerea Hernández, treballadora d’Inditex, va ser una de les poques a la feina que va decidir fer l’aturada de dues hores, malgrat que la direcció es va mostrar obertament incòmoda, ja que segons ella “és una empresa masclista”.

El grup impulsor de la vaga feminista a Barberà va ser l’encarregat de la lectura del manifest /Mariajo Pacheco

“Ara cada vegada hi ha més homes que volen trencar amb aquest model de masculinitat hegemònica i es van atrevint a trencar el pacte patriarcal entre ells. A més, cada vegada es va veient que les tasques de cura perquè la vida sigui sostenible s’han de posar al centre de la vida de les persones en general independentment del sexe, perquè sinó no podem continuar funcionant en una estructura i un model basat en el segle XIX, on treballava només una persona i l’altra sostenia la família i la llar”, continuava la Marisol Caro.

A més, com cada any, Barberà del Vallès va presentar un extens programa d’actes en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.  Un cicle de xerrades, conferències, tallers i cinefòrums que són possibles gràcies a la implicació de les diferents entitats ciutadanes que treballen i continuen reivindicant l’equitat de gènere. Les entitats barberenques conjuntament amb l’Oficina de Polítiques de Gènere del consistori van tornar a configurar un cicle d’activitats amb l’objectiu de fer visible la diversitat de les dones i sensibilitzar i reivindicar la igualtat entre dones i homes.

El color lila va ser el protagonista de la jornada /Mariajo Pacheco
[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí