Editorial: Veus Barberà, les veus de Barberà

0

L’associació Veus Barberà va néixer, fa només uns mesos, amb el propòsit de tirar endavant un projecte de comunicació: un mitjà digital local per a la nostra ciutat. Avui finalment aquest mitjà veu la llum.

No ha estat fàcil. Som un grup de persones, veïnes i veïns de Barberà del Vallès, amb més il·lusió que temps disponible, amb més ganes que coneixements i amb més entusiasme que mitjans. El que ens hem proposat des d’un inici era reptador. Un mitjà on el protagonisme recaigui sobre la nostra ciutat i les persones que hi viuen, amb històries cuinades a foc lent, amb més rigor que pressa. Amb espai per a la participació i per a l’intercanvi d’idees. Un mitjà, no cal dir-ho perquè som a l’any 2018, que tingui un bon acabat, on la fotografia, el vídeo o la infografia complementin la paraula. Un mitjà que vingui de gust llegir i compartir.

Hi ha algunes decisions que hem pres de bon inici, i que cal explicar. En primer lloc, volem ser un mitjà plural però no neutral. Creiem que la neutralitat condueix a renúncies i, per tant, empobreix el missatge. La pluralitat, en canvi, és més complicada de gestionar però enriqueix. Veus Barberà no respon a cap orientació partidista; això no vol dir que no prenguem partit. Nosaltres sempre estarem a favor de les persones i dels col·lectius més vulnerables, de la preservació del medi, de la defensa dels drets individuals i col·lectius.

La segona decisió és la llengua vehicular del nostre mitjà. Nosaltres utilitzarem el català perquè creiem que d’aquesta forma fem una contribució més gran al pluralisme lingüístic.

En tercer lloc, volem prioritzar la qualitat sobre la quantitat o la freqüència dels nostres continguts. Per això tots els textos (i les imatges) seran editats amb cura, ja que volem estar segures que tot el que publiquem reuneix uns mínims de qualitat.

I quart, utilitzarem un llenguatge inclusiu. Creiem que sovint les formes d’expressió dominants invisibilitzen la meitat de la població, i en ocasions fins i tot són ofensives. Tractarem de ser curoses en aquest sentit.
Des d’aquest moment som conscients que el repte de posar en marxa Veus Barberà és només el primer esglaó, potser el més fàcil. Ara queda el més difícil, també el més apassionant: omplir aquest projecte de contingut. A totes les que heu col·laborat en el projecte, gràcies. A les que ens llegiu, també. Ja formeu part d’aquest projecte.

No volem acabar sense tenir un record per a en Lluís Ricart, fundador de L’Independent i director de Ràdio Barberà durant molts anys, una de les veus més conegudes de Barberà, que ens va deixar fa ben poc. També a ell li donem les gràcies per la vocació d’explicar la nostra ciutat.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí