Les meves ulleres: Peixos de plàstic.

2

Fa uns dies sortia la notícia que el Congreso decidia prohibir els utensilis de plàstic d’un sol ús. Amb aquesta mesura es pretén limitar l’ús creixent del plàstic en la nostra societat. Però quin és aquest ús? Posem-hi algunes xifres:

 • 12 milions de tones. Aquest és el plàstic que hi ha actualment als oceans de tot el món (o el que és el mateix: 21.427 avions Airbus o 12.000.000.000 ampolles d’aigua!)
 • 5,2 trilions de partícules de plàstic als nostres oceans actualment
 • 200 kilograms de plàstic cada segon arriben al mar
 • 7 grans “superilles” de plàstic en tot el món. La més gran amb una superfície equivalent a Espanya, França i Alemanya juntes.
 • 1.100.000 animals marins moren cada any com a conseqüència de la ingesta de plàstics o substàncies que se’n deriven.
 • 2050, l’any en el que l’organització Ocean Cleanup calcula que al mar hi haurà més plàstics que peixos.
 • Més de 500 anys, és el que triga una ampolla de plàstic a degradar-se, i no ho fa mai completament.

Si alguna d’aquestes xifres t’han fet obrir els ulls com unes taronges i pensar que això cal solucionar-ho, segueix llegint.

S’han fet moltes campanyes de conscienciació de l’ús dels plàstics. Estic segura que tots i totes recordem ”encara que siguis de plàstiiiiiic” que ens va acompanyar tot un llarg estiu. Malgrat tot, a Espanya només es reciclen un 30% dels residus generats.

“No pots passar un sol dia a la terra

sense generar- hi un impacte.

Tu esculls quin impacte vols causar.”

Jane Goodall

Bé, i quina és la situació a Barberà del Vallès?

El percentatge de reciclatge al nostre municipi és d’un 30%, una mica per sota de la mitjana catalana, que es situa en el 34%. Tot i així, el nostre Ajuntament disposa de contenidors de recollida selectiva tan en les instal·lacions municipals com en els carrers de la nostra ciutat. A més, actualment s’està millorant la distribució dels contenidors, reduint el volum de la fracció Resta i incentivant el reciclatge al municipi. Pel que fa a l’àmbit educatiu, no podem oblidar que disposem de dues escoles verdes a Barberà.

I què més podem fer?

Hi ha petits gestos que són a les nostres mans per tal de reduir l’ús de plàstics. Algunes idees són les següents:

 • Portar sempre una bossa de tela al anar a comprar. Així ens estalviarem comprar-ne una i, a més, contribuirem a ajudar el medi ambient.
 • No utilitzar ampolles de plàstic. En canvi, podem fer servir termos o envasos que podem anar reomplint.
 • Prioritzar el consum d’aliments a granel. A casa, els podem guardar en pots de vidre.
 • Consumir aliments de proximitat. Apart de no contaminar en el seu transport, normalment es poden comprar sense necessitar d’endur-te a casa també la safata i l’embolcall de plàstic.
 • Substituir el nostre raspall de dents per un de 100% biodegradable. Els raspalls de dents, atesa la seva composició de plàstics, no es degraden mai. Penseu en quants raspalls de dents feu servir al llarg de la vostra vida! Actualment hi ha alternatives en bambú.

És el nostre planeta, l’únic que tenim i és la nostra responsabilitat cuidar-lo entre tots i totes!

[adrotate group="6"]

2 COMENTARIS

 1. Hola Mireia, moltes gràcies pel teu article. Les dades son esfereïdores. Em pots recomanar algun llibre on pugui trobar mes informació sobre alternatives al plàstic? Gràcies i molt bona feina

  • Bon dia Moises, perdona per la tardança.
   Doncs no podria recomentar-te cap llibre perquè no en conec cap però al web de Greenpeace o buscant “Zero Waste” al cercador podras trobar moltíssima informació al respecte.
   M’alegro que t’hagi agradat l’article!
   Gràcies,

   .Mireia.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí