Sobre acte memòria i homenatge germanes Masachs Borruel

0

Fabià Díaz-Cortés, ex-regidor de Territori i Medi Ambient Ajuntament de Barberà del Vallès

Ahir (10 de juny)  es feia un acte d’homenatge, record, memòria i reparació a l’exili republicà i contra les atrocitats i inhumanitat del feixisme, nazisme i franquisme, i que a Barberà també porta nom de dona, per suposat, i també de dues dones molt joves: l’Emília i Angelina Masachs Borruel. Un homenatge, record i memòria a mitges. I dic a mitges perquè ni l’Emília, ni l’Angelina, ni la família ni la memòria i lluita antifranquista, antifeixista i feminista, es mereixen que ahir el PSC de Barberà reconvertís i revisionés un acte de memòria i reconeixement en un acte de partit amb el seu obsessiu únic interès: que Barberà és seva i fan el que volen.

A l’EAB-CUP no tenim cap interès que el PSC reconegui la feina i tasca de l’EAB-CUP entre el 2015-2019, sabem que no ho faran mai i nosaltres ja sabem el que vam fer per la ciutat i com, encara avui, la ciutat es beneficia del treball fet des de dues importants àrees municipals de l’Ajuntament (Territori i Medi Ambient, Drets Civils i Ciutadania i feminisme). El que no entenem és que en 2 anys i mig d’aprovar-se la moció que vam presentar l’EAB-CUP/Junts per Barberà, ningú del govern municipal s’hagi posat en contacte amb nosaltres, i ja diem, no necessitem cap reconeixement però no entenem aquesta actitud de bloqueig que no va enlloc, i la més perjudicada és la ciutat, com ahir es va tornar a posar de manifest en aquest acte de memòria a mitges.

Potser aquesta actitud del PSC és perquè li fa vergonya mostrar-se de cara a la gent de l’EAB-CUP, després que el retorn del PSC a l’Ajuntament suposi multes als moviments socials, despotisme en les decisions, incompareixença de regidors i regidores en les seves responsabilitats i funcions i el maltracte a personal tècnic que sí compleix amb les seves responsabilitats. I actitud de bloqueig davant una força política i davant dues regidores, la Tinenta d’Alcaldia Mireia Sánchez i Pi i jo, que sempre vam tenir les portes obertes del nostres despatxos, a les verdes i a les madures, i vam engegar processos informatius i participatius com mai s’havien engegat la ciutat, i accessibles sempre a compartir la informació que calgués, també, al PSC i els seus representants. I la tornada que tenim és ni respondre les intàncies que formalment presentem, o que ahir un acte com el de memòria i reparació a les germanes Masach Borruel es quedi a mitges. Se’ns pot criticar el que es vulgui, però no de bloquejar informació, reunions i trobades amb qui fos i quan fos, i així també ho vam compartir en la nostra agenda pública a la web municipal.

Però insisteixo, a nosaltres no ens cal reconeixement, però ni les germanes Masachs Borruel ni la ciutat es mereixen un acte a mitges, i malaltissament partidista. Ahir, el PSC no va respectar el mandat que s’havia aprovat al Ple Municipal de novembre de 2018 (i que ells van aprovar, i si calia canviar o adaptar coses, insistim, no costava res parlar-les, però res), que suposava aprofitar la reurbanització de la zona (per cert, una altra iniciativa de l’EAB-CUP) per canviar el nom de la Plaça i homenatjar a les germanes Masachs Borruel i contribuir a la feminització dels noms dels carrers i places de Barberà, a banda d’altres mesures (com senyalitzar i memoriar els bombardejos feixistes patits a Barberà durant la Guerra Civil). I malgrat la resposta constructiva i positiva del portaveu del PSC de llavors: “Quiero entender que se ha elegido la plaza Josep Badia, no solo por el hecho de que sea, como dice la moción, un sitio por el que pasa mucha gente, pues obviamente es la vía que acabando en Generalitat va a parar a la estación, sino que además, porque debe ser la única plaza que tiene tres números en toda Barberà, el uno, el dos y el cuatro, lo cual ayuda obviamente a que se pueda hacer ese cambio de nombre. Tampoco tenemos nada en contra del señor Josep Badia, que si reubicáis el nombre en cualquier otro sitio, pues también nos estará perfecto. Y si no, pues también” (Podeu consultar l’Acta del Ple al punt 4.2.5:), ara es peten un mandat del ple i conviden a personalitats ben curioses, i no conviden a d’altres que sí van jugar un paper fonamental en l’origen d’aquesta iniciativa de memòria i reparació. 

El PSC de Barberà va fer un acte a mida, exclusivament, de la sociovergència i el fil de la història local del hegemònic PSC local, que ja lliga roblisme-fraguisme-garcisme: conviden a una col·lega seva del PSC, l’Alcaldessa d’Esplugues i amb càrrec discrecional a la Diputació de Barcelona, i la consellera juntaire Lourdes Ciuró (que de càrrec en càrrec no va tenir problemes en posar-se al costat de la repressió quan es desplegaven les detencions del 23-S a una plaça que, aquesta sí, canvia de nom, Plaça de les Dones del Tèxtil)… però no es convida oficialment ni representants de l’anterior govern municipal de Sabadell (per cert, la Crida per Sabadell i ERC de Sabadell són les que van homenatjar primer a les germanes Masachs Borruel, col·locant les llambordes “Stolperstein” al barri de la Creu de Barberà i que ens va ajudar a plantejar la iniciativa de l’homenatge a Barberà del Vallès mesos després al Ple Municipal de novembre de 2018) i ni es va comptar amb els historiadors (aquests sí, historiadors) que sí que ens van ajudar a fer possible la moció que vam presentar. I si l’esperpent ja era una mica dolorós per tots i totes les que en actes com el d’ahir no pensem en el partit i sí en la ciutat i la lluita contra la inhumanitat franquista, feixista, nazista i masclista, la ubicació concreta de l’homenatge no és un lloc central de la nova plaça sinó al costat d’un cartell informatiu de l’ajuntament, que ens recorda com passejar amb els nostres gossos, i que eclipsa totalment els elements de l’homenatge (que per cert, molt bonics).

I amb tot, un home, Josep Badia i la família Badia, ben tranquil·la. Els homes i les famílies burgeses continuen essent l’element central del nomenclàtor de Barberà del Vallès (però amb uns Badia també presents i sobrerrepresentants a Sabadell i Badia del Vallès), i els noms de dona continuen essent de segona o per jardins, i queden eclipsats per cartells municipals.

Esperem que el Ple Municipal posi les coses al seu lloc, capacitat tenen (i si no, ja ho farem a partir del 2023, quan tornem a recordar que l’hegemonia del PSC no és intocable, com els hi vam recordar al 2015), i que el teixit associatiu també ajudi a evitar aquests esperpents polítics, com el que ahir va protagonitzar el govern municipal. I la gent de l’EAB-CUP sempre estarem a disposició de la ciutat i l’Ajuntament, com sempre. I seguirem treballant per la memòria antifranquista i antifeixista a Barberà, faltaria més, i des de tots els fronts.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí