Un 2019 marcat per la política

0

 Comença un nou any ple d’il·lusions i esperances per a tots els barberencs, també pels nostres representants polítics. Aquest 2019 serà un any molt intens políticament, ja que els ciutadans estem cridats a les urnes el proper diumenge 26 de maig per escollir els nostres representants a l’Ajuntament i al Parlament Europeu (a més, en diverses Comunitats Autònomes escolliran aquell mateix dia el seu Parlament autonòmic), i està encara per veure quan votarem a les generals i a les autonòmiques.

Voldria destacar que, en uns anys amb tantes tensions nacionalistes com els que estem vivint darrerament a Catalunya, és important que tots els grups polítics, independentment de la seva ideologia, condemnin sense matisos la violència, vingui des d’on vingui. Només així tots serem completament lliures de defensar les nostres idees.

Com he dit, en uns poc mesos els barberencs escollirem un nou ple municipal encarregat d’investir un nou alcalde o alcaldessa. En les passades eleccions municipals hi va haver un canvi de govern, després de més de 30 anys de legislatures socialistes contínues. Tot i la victòria del Partit dels Socialistes de Catalunya (6 regidors), la Plataforma Ciutadana per Barberà (2a força amb 5 regidors) va aconseguir formar govern amb Junts per Barberà (3a força amb 4 regidors) i Esquerra Republica de Catalunya – Acord Municipal (4a força amb 2 regidors).

El que va començar com a un pacte històric entre forces heterogènies per desbancar el PSC de l’executiu, aviat es va convertir en una picabaralla que tenia l’eix nacional com a centre. La PCPB, partit liderat per l’alcaldessa Sílvia Fuster, era conscient que la seva base social no és independentista (el seu partit, de fet, és una escissió del PSC i té una ideologia més aviat centrista i llunyana dels seus companys d’executiu), però per poder governar va haver de pactar que l’Ajuntament de Barberà del Vallès faria costat les institucions catalanes en la convocatòria del referèndum il·legal d’autodeterminació que es va celebrar l’1 d’octubre del 2017. Però, en acostar-se la data, es va desentendre. Per aquesta raó, ERC va sortir de l’executiu i va deixar el govern en minoria i en una difícil situació. Mentrestant, JxBarberà va preferir mantenir-se en el govern però mostrant constantment la seva oposició a la postura de la PCPB.

Deixant de banda els partits ja anomenats, el Partit Popular va aconseguir uns [relativament] grans resultats tenint en compte la seva difícil situació actual a Catalunya, amb 2 regidors (la meitat dels que tenia, però més del que s’esperava), ja que Ciutadans va haver de retirar la seva candidatura perquè es van descobrir vincles del seu candidat amb l’extrema dreta (va formar part de Plataforma per Catalunya). Aquesta retirada va alterar completament els resultats, ja que es tracta del principal partit en les dues darreres eleccions catalanes a la nostra ciutat (aconseguint en 2015 el 27,25% dels vots i en 2017 el 34,7% dels vots). Tot i que en les municipals l’eix nacional no serà tan important (és evident que C’s no tindrà tant suport electoral, com ja va passar a les eleccions generals en 2015 amb el 17,5% dels vots i el 15,03% en 2016), no sabem quina força tindrà aquest partit i les seves conseqüències en d’altres com el PP (sortirà del ple, per primer cop?), PSC (no guanyarà les eleccions, per primer cop?) o PCPB (quant de suport té, de votants de C’s)? D’altra banda, es presentarà Vox (després del seu creixement electoral espectacular arran les eleccions andaluses, Barberà és una de les ciutats catalanes on podria tenir una projecció interessant) i aconseguirà representació (seduint els votants de PxC, i alguns de PP i C’s)?

Més enllà del vot de tall espanyolista, en què hi poden haver sectors des de PSC i PCPB fins, evidentment, C’s, PP i Vox, serà interessant veure l’evolució de les coalicions de l’esquerra més alternativa com Junts per Barberà (que integra Podem, EAB-CUP i Procés Constituent) i Recuperem Barberà, 6a força amb 2 regidors (que integra EUiA, ICV, Canviem Barberà i Pirates de Catalunya)

Deixant de banda les forces polítiques que han entrat en el consistori, Convergència i Unió es va quedar fora per pocs vots, amb el 4,92% de suport electoral. Les altres dues forces que no van aconseguir entrar són Plataforma per Catalunya i Era Ciudadana, molt allunyades de l’objectiu.

En el moment d’escriure’s aquest article, encara no s’han tancat les llistes electorals de cara al 26 de maig: està clar que PSC PCPB, ERC, PP, C’s es presentaran sota la seva marca habitual. Però, què faran JxBarberà i Recuperem Barberà (des de JxBarberà m’han dit que encara estan treballant en la configuració de la seva candidatura), es tornaran a presentar les mateixes forces sota les mateixes coalicions? S’ajuntaran ambdues coalicions? O hi haurà canvis en els partits que les integren? Què farà Vox? I sota quina marca es presentarà el PDeCAT?

Són molts els interrogants que ens deixen, de moment, les propers eleccions municipals. Però hi ha dues coses que estan clares: la previsible potent entrada de C’s alterarà completament la política local, i serà molt complicat repetir un pacte entre PCPB, JxBarberà i ERC.

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí