
Al voltant d’una taula d’una sorollosa terrassa d’estiu es troben les entitats que munten carpa a l’Espai Cultural. S’apropa la Festa Major i les reunions són cada cop més freqüents, cal tenir-ho tot llest pel divendres 6 de Juliol. Aquest any les entitats que munten són el grup de teatre La Llauna, la Federació Catalana de Kyokushinkai, la Carpa Roja, el Casal Popular Tangram, la Colla de Diables, el Club d’Hoquei i el grup de teatre Desas3. “És la nostra aportació per fer que la festa tingui un model més popular i participatiu i també és una bona oportunitat per treballar plegades, col·laborar entre nosaltres.” Aquests però, no són els únics objectius de les entitats culturals. “També ens ajuda a donar-nos a conèixer entre la població i no és menys important que gràcies als diners que traiem de la Festa Major podem finançar les activitats que fem al llarg de l’any”.

Tot i que havien arribat a ser 11 entitats, ja fa alguns anys que la xifra s’ha reduït. Reconeixen que el nombre de 6 entitats és baix, per la quantitat d’entitats que hi ha a Barberà. “Hi ha més entitats que mostren interès, però quan veuen la feinada que suposa, algunes es fan enrere. Prèviament cal dedicar molta energia a organitzar-ho tot. I aquesta energia no pot decaure mentre dura la festa.”
Un augment de les entitats a l’Espai Cultural seria desitjable per tenir una major representativitat del teixit associatiu de la ciutat. Però podria suposar un problema d’espai encabir-les a l’actual tram de Doctor Moragas, enfront de l’OAC, fet que aquest any els ha portat, fins i tot, a prescindir de tenir un escenari propi. “Durant molts anys ha estat una batalla aconseguir tenir aquest espai central a la Festa Major. La ubicació considerem que és l’adequada, però és cert que l’espai actual limita el creixement”. Tot i això, també proposen solucions. “Aquesta limitació és fictícia, hi ha solucions que potser causen problemes d’accés als pàrquings, però són només 4 dies de Festa Major, és qüestió de voluntat política i de diàleg amb el veïnat. L’ideal seria poder ampliar l’espai d’Entitats Culturals per tot el Passeig fins a connectar amb el Parc de Can Serra, empoderant als veïns i veïnes a fer ús dels seus carrers”.

Xiri, un model d’èxit que vol crèixer sosteniblement
Aquest parc acollirà un any més l’Espai Jove, el Xiri, amb l’objectiu d’oferir un espai d’oci alternatiu que respongui a les demandes de la gent jove de Barberà. Organitzat per la Penya Barcelonista, el Club de Futbol Americà Rookies, l’Ateneu de Barberà, de Cara a la Calle i el Casal de Joves Obriu Pas, aquest any amb la col·laboració de la recentment creada Coordinadora de DJs de Barberà, el Xiri és un dels espais més consolidats de la Festa Major. En un any marcat pel relleu a la comissió organitzadora volen remarcar la varietat d’estils musicals que s’aplegaran durant aquests 3 dies al Parc de Can Serra. “A més ens hem fixat molt que a l’escenari no hi hagi cap músic denunciat per agressions sexistes. Ens ha suposat molts maldecaps, però estem molt satisfetes d’aquest fet.”

“Com a joves no ens crida l’atenció el programa de la resta de la Festa Major, no creiem que es faci pensant en nosaltres, pel que des de fa molts anys de manera autogestionada organitzem aquest espai. I aquesta situació no es dóna només entre els joves, cada any veiem que al Xiri venen persones de totes les edats, que busquen una cosa diferent”.
Són conscients però, dels riscos que suposa aquest èxit. “Per una banda, no volem crear una divisió amb la resta de la Festa Major, que hi hagi aquesta idea que els joves ja s’ho munten sols i es perdi la connexió amb la resta d’entitats. També ens passa que ve molta gent i la majoria no s’han parat a preguntar-se com s’organitza el Xiri, qui hi ha darrere i quins valors defensa, pel que de vegades hem de patir actituds masclistes o excloents que no són tolerades en aquest espai”. Defensen que aquest augment de l’assistència hauria d’estar acompanyada d’un augment de la partida pressupostària que des de l’Ajuntament es dedica al Xiri. “Ara mateix el finançament que tenim limita la programació. També ens trobem amb límits d’activitats que no s’han aprovat per temes d’horaris o soroll, en aquest sentit creiem que s’hauria de ser més flexible”.
La festa al centre, una reivindicació històrica
Segurament una ubicació més allunyada del centre facilitaria aquesta ampliació d’horaris, però és un tema que la comissió del Xiri no es planteja. “L’actual ubicació al Parc de Can Serra es va aconseguir gràcies a una lluita de molts anys. Som conscients que per seguir creixent aquí caldria repensar l’espai i adaptar alguns aspectes, però el que no farem serà marxar a la perifèria”. No es tanquen a negociar altres ubicacions, però són poc optimistes respecte a les alternatives que es puguin posar sobre la taula. “No volem que se’ns amagui on no ens veu ningú, com si fóssim una molèstia, la Festa Major ha de ser al centre, a un lloc fàcil de trobar i accedir. Durant molts anys hem anat canviat el lloc i cap dels que hem provat compleix les condicions que tenim a Can Serra.”

Sí que es posen a la pell de les veïnes i veïns més pròxims al Parc i remarquen els esforços que s’han fet per reduir l’impacte en el seu descans. “S’ha limitat l’horari de la nit de diumenge, s’ha augmentat el nombre de lavabos, es posen tanques per separar l’espai de festa del residencial… Hem assumit totes les propostes per tal que tinguin les mínimes molèsties, però de la mateixa manera que nosaltres hem cedit, la gent que viu aquí a prop també ha fet l’esforç d’entendre que la Festa Major és un cop a l’any i ha de ser al centre.”
Les entitats culturals comparteixen aquest discurs de la importància de concentrar les activitats de la Festa Major als espais centrals de la ciutat. Per aquest motiu es mostren molt crítiques per la decisió de l’Ajuntament de descentralitzar les activitats de la Festa Major als diferents barris de la ciutat, decisió en què veuen una maniobra electoralista. “Va en la direcció contrària del que fa anys estem defensant les entitats. Barberà té una mida que fa accessible apropar-te al centre a peu i per descentralitzar la festa el que s’hauria de fer és promoure al llarg de l’any les festes de cada barri.”
