És habitual que molts estudiants triïn la biblioteca com al seu espai habitual d’estudi, ja sigui la del seu centre o la municipal. És un lloc tranquil ple d’altres persones amb el mateix objectiu, en què difícilment qui va es desconcentrarà, a diferència de qui estudia a la seva habitació, que normalment és més propens a distreure’s.
Arribada l’època d’exàmens dels universitaris, les biblioteques municipals decideixen ampliar els seus horaris per satisfer la demanda estudiantil. Es tracta d’unes setmanes en què les biblioteques estan repletes d’estudiants a totes hores.
Si bé l’horari habitual de la nostra Biblioteca Esteve Paluzie és dilluns (16:00-20:30); de dijous a divendres (10:00-14:00 i 16:00-20:30); i dissabtes (10:00-14:00), en època d’exàmens (la darrera ha anat del 2 de juny fins al 5 de juliol) s’afegeix un horari nocturn i de cap de setmanes: de dilluns a divendres (20:30-23:30), i els caps de setmana (10:00-14:00 i 17:00-21:00) (tret del dissabte 23 de juny, que només va obrir al matí).
En la meva opinió, aquest horari és insuficient i molt allunyat de l’ideal. Hem de pensar en tothom, també en aquells estudiants no universitaris que tenen exàmens acumulats abans de Setmana Santa, com els de Batxillerat. És freqüent que alguns d’ells tinguin algun treball que complementin amb els estudis, raó per la qual possiblement només puguin anar a la biblioteca tot just abans de sopar. Per aquesta raó, no veig inconvenient en allargar l’horari habitual fins a les 21:30 o les 22:00.
D’altra banda, no entenc la necessitat de tancar cap dia, i menys encara els dilluns al matí, quan comença la setmana. La biblioteca municipal no és cap negoci familiar que necessiti descans, és un servei públic que ha d’intentar oferir el servei més extens possible per als ciutadans. Per aquest motiu, no seria mala idea contractar més treballadors a l’Esteve Paluzie per així ampliar els horaris.
Seria interessant obrir també diumenge en un horari més reduït. Què es perd? Seria un bon dia per variar l’oferta de la biblioteca municipal: mantenint un espai d’estudi per als estudiants, s’incrementaria l’oferta de treball que podria anar destinat a joves que agrairien aquesta feina a temps parcial i també es podrien oferir activitats literàries destinades a impulsar l’interès per la lectura.
En definitiva, crec que seria una bona idea modificar els horaris de la biblioteca municipal per oferir els serveis que mereixen els estudiants, a més d’intentar oferir més activitats literàries per als més joves.