Dispositius electrònics com a eines d’espionatge

1

Aquests darrers dies s’ha fet públic un estudi de “The Citizens Lab”, un laboratori independent d’anàlisi forense de dispositius intel·ligents de la Universitat de Toronto, on es parla del que han anomenat el “CatalanGate”. Es tracta d’un espionatge mitjançant un virus informàtic a alts representants i activistes del Procés.

Fins a quin punt els dispositius tecnològics poden esdevenir un dispositiu espia? Com es fa, per infectar un dispositiu? Com funcionen aquest tipus de virus espia (spyware)? Com podem prevenir-nos per evitar ser infectats?  Ens hem de preocupar d’estar sent espiats?

Per començar, un virus espia és un programari que s’instal·la a un dispositiu electrònic, ja sigui un mòbil, un ordinador, etc. Aquest virus obrirà una connexió entre el dispositiu infectat i el que anomenem un “servidor”, que no és res més que un ordinador segurament ubicat a un país estranger. I mitjançant aquesta connexió, de manera no visible, anirà enviant informació rellevant del dispositiu al servidor, on s’anirà emmagatzemant.

Podríem dir amb contundència que és una arma molt perillosa i que atempta directament contra els drets fonamentals de qualsevol persona. Hem de pensar que s’està tenint accés a la teva galeria d’imatges, a la teva càmera, a totes les teves converses, al teu micròfon, a les teves contrasenyes, a la teva ubicació, etc.

Però com s’infecta un dispositiu? És tan fàcil com obrir un enllaç a un web que estigui fet per infectar dispositius. És a dir, entrant a un lloc web maliciós és possible ser infectat, malgrat que avui dia els navegadors d’internet estan molt millor preparats per evitar aquesta mena d’infeccions. També poden entrar quan descarregues qualsevol arxiu de procedència desconeguda, ja sigui una app, un vídeo, una fotografia; sobretot a webs de pirateria. I posant-se sobre la pitjor situació, hi ha vegades que s’aprofiten vulnerabilitats del sistema per poder infectar el teu dispositiu tan sols havent rebut un missatge, sigui SMS o de WhatsApp (aquest tipus de vulnerabilitats són corregides en el moment que s’identifiquen).

Com es pot observar, la internet pot ser bastant perillosa, però prenent una sèrie de petites mesures podem prevenir ser víctimes d’aquest tipus d’atacs.

Primer de tot, és molt important tenir el dispositiu sempre actualitzat a l’última versió, així com totes les aplicacions que més utilitzis. Estem parlant d’intentar tenir sempre l’última versió de whatsapp, Windows, iOS, etc. Hem d’evitar entrar o descarregar-nos arxius de webs poc conegudes o de pirateria. I, malgrat que sembli que avui dia no és necessari, moltes vegades és imprescindible tenir un antivirus al dispositiu mòbil i anar fent revisions periòdiques.

No obstant això, moltes vegades en tractar-se de programaris espia molt sofisticats, no són descoberts fins que el mal ja s’ha fet, i, per tant, n’és impossible prevenir o detectar aquestes anomalies fins que ja s’ha destapat la vulnerabilitat del sistema que permet l’existència d’aquest programari espia.

Ha quedat demostrat que qualsevol estat, centre d’intel·ligència o fins i tot grups de policies “corruptes” poden tenir eines d’aquest tipus, i moltes vegades estan configurades per marxar sense deixar cap mena de rastre. Sense una anàlisi a fons del teu dispositiu és molt difícil determinar si has estat víctima d’un programari espia.

Cal recordar que Espanya no ha estat l’únic estat afectat per aquest escàndol d’espionatge a adversaris polítics. Parlem de què els estats d’arreu del món han emprat aquesta tecnologia per, saltant-se els drets fonamentals, espiar adversaris, activistes, periodistes, informàtics, i qualsevol mena de persona que pugui posar contra les cordes la legitimitat d’un govern o les accions d’un estat.

Parlem, en definitiva, de què els dispositius electrònics poden esdevenir amb molta facilitat una eina d’espionatge massiu, de control i monitoratge de masses. I sense una investigació en l’àmbit internacional i una legislació concreta que reguli aquest tipus d’accions, seguirem desprotegits davant els governs, règims antidemocràtics, centres d’intel·ligència i empreses privades que busquin monitorar-nos per conèixer més sobre els nostres comportaments i utilitzar aquestes dades per defensar la seva integritat, els seus interessos i el seu benefici.

[adrotate group="6"]

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí