El model de Festa Major – L’opinió dels partits

0

En aquesta ocasió hem preguntat als partits pel model de futur de la Festa Major de Barberà, més enllà de l’edició d’aquest any i la conjuntura excepcional de la pandèmia. Quin és el model a 10 anys vista? Quins són els reptes de futur de l’esdeveniment?

Partit dels Socialistes de Catalunya

 

La Festa Major a Barberà forma part de l’ADN de la nostra ciutat.
Dies de trobades, de carrer, d’activitats… Tradicions com l’espai d’entitats, el XiriJove, els castells, els gegants, havaneres amb flaire de rom cremat, diables, sardanes o el Castell de Focs.

Dies de carrers i places plenes de gom a gom, amb els primers aromes a estiu que arriben amb les nostres Festes. Per les dates gairebé són com una festa de final de curs i un tret de sortida a l’estiu que acaba per la diada de l’11 de setembre.

Aquests dos anys, però, a causa de la pandèmia que ens ha tocat viure, s’han vist afectades i modificades. No és el mateix.

De cara al 2022 i següents, mantenim l’esperança que això anirà a millor, i que la Festa Major podrà tornar a ser el que és: Un espai de retrobament de veïnatge i entitats celebrant i gaudint totes juntes.

És per això que l’organització de la Festa, encara que el gruix recaigui sobre l’administració local, ha de ser compartida amb les entitats i associacions de la ciutat, sobretot en la seva programació i contingut.

Des del PSC apostem per la creació del Consell Municipal de Cultura, on una de les seves comissions sigui la de Festa Major, igual que les d’altres festes, per tal d’aconseguir una àmplia participació real de les entitats de la ciutat en la confecció d’aquest primer cap de setmana de juliol que totes i totes esperem amb anhel durant tot l’any.

 

Plataforma Ciutadana per Barberà

FESTES MAJORS DE BARBERA: FORMAT DEL s. XXI, CONTINGUT DEL s. XX

El final de la pandèmia es cada cop més a prop. Els esforços col·lectius estan donant resultat i es motiu de felicitat i celebració. Aquesta fita en la historia coincideix amb la Festa Major de la nostra ciutat. El consistori, encertadament, constituí una comissió de festes on participarien les associacions i les forces polítiques amb representació a l’ajuntament.

Fou un bon començament, un indici de possible canvi en l’actitud del Govern municipal però en allò es va quedar, en un indici. La comissió de festes no es va tornar a reunir, la Festa Major l’han organitzat sense consultar i s’ha publicitat a través de la revista dirigida per la dona d’un regidor abans que es publiques per les fonts oficials de l’Ajuntament.

Deixant de banda els aspectes organitzatius, la festa segueix sense evolucionar. El format s’actualitza a les exigències dels nous temps però seguim amb el mateix contingut de sempre: La orquestra que toca balls de saló i Kasparrata pel jovent.

El programa nocturn segueix sense variar. No pretenc qüestionar la qualitat musical dels grups i orquestres que participen del nostre municipi però ni tots els majors de 60 anys volen acabar cantant la Santa Espina ni tots els menors de 60 som punkis nostàlgics.

Les properes festes, de l’ombra pandèmica, han de ser mes participatives. Els barberencs hem de poder decidir quina festa volem i com ho volem celebrar. Des de la PCPB convidem al Govern a que reflexioni i que sigui motor de canvi.

 

Esquerra Republicana de Catalunya

La Festa Major d’un municipi, és la” festa grossa” d’aquest.

Normalment tres o quatre dies on els veïns i veïnes gaudeixen d’un munt d’activitats diferents, per a totes les edats i adaptades a tots els col·lectius. Si més no, així és com hauria de ser.
La Festa Major ha de donar l’oportunitat a totes les associacions i Entitats, a participar-hi i a tenir veu i vot en la seva l’elaboració, tanmateix als diferents col·lectius de la ciutat que amb les seves experiències de ben segur poden ajudar a fer una Festa “DE i PER” tothom.
Quina Festa major volem d’aquí a deu anys?
Uns dies on tota la ciutat estigui integrada, on grans i petits puguin gaudir, on tots els barris de la ciutat estiguin connectats amb la festa.

Són molts els grups que any rere any lluiten perquè el cor de la festa estigui ubicat al centre, i del centre hi hagi fils conductors cap a la resta de barris de la ciutat, on també s’hi ha de trobar d’altres activitats.
Aquest és el model d’espai de la festa major que esperem trobar d’aquí a deu anys.
Una festa on la participació dels col·lectius i els artistes locals i sigui present, tant a les decisions com a la participació en les activitats.
Així veuríem un model participatiu amb diferents visions.
Perquè això sigui possible, hem de cuidar a les nostres entitats, associacions…,als nostres ciutadans i ciutadanes, per tal que la tasca, molts cops burocràtica, no els desmotivi no els consumeixi i segueixin endavant amb les seves grans aportacions a la ciutat.

Volem que sigui un model de festa segur on els nostres joves puguin gaudir sense pors, feminista, cultural, ecològic, un model de festa on tots i totes puguem gaudir al màxim, socialitzar, aprendre, i molt més, amb seguretat i sense por, Des dels més grans fins als més petits i petites.
D’aquí a deu anys volem una FESTA MAJOR, DE i PER tothom, DECIDIDA entre tots i totes, amb la PARTICIPACIÓ i donant a conèixer els propis membres de la ciutat i on el cor estigui al CENTRE, però surtin arrels cap a TOTS ELS INDRETS del municipi.

 

Podemos

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Ciudadanos

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Partido Popular

Un año más Barberà celebra su Fiesta Mayor, durante este mes de julio. Debido a la pandemia estos dos últimos años han sido muy difíciles para nuestros vecinos, comerciantes y empresas de la ciudad. Este año tenemos la oportunidad de apoyar al comercio de Barberà colaborando en nuestra Fiesta Mayor con ellos.

Mirando al futuro, a diez años vista, el Partido Popular de Barberà apuesta por un modelo de Fiesta Mayor mucho más colaborativo entre los ciudadanos, el comercio de proximidad y las grandes empresas de nuestro municipio. En cuanto al ocio, consideramos que se deberían implementar las actividades para todas las edades de nuestra población, en especial para los jóvenes barberenses. Vivimos en una ciudad con pocos recursos lúdicos para la juventud y en Fiesta Mayor debemos incrementar la participación de estos. Por último, consideramos que por la seguridad y salud de nuestros vecinos, se debe incrementar tanto el cuerpo de seguridad, de servicios sanitarios y de limpieza.

Por una Fiesta Mayor de todos y para todos. ¡Feliz Fiesta Mayor 2021! 

Raúl Collbatallé Simón

Partido Popular de Barberà del Vallès

 

Esquerra Alternativa per Barberà- CUP

No sabem com serà la Festa Major (FM) d’aquí deu anys, tot i que ens agrada somiar amb unes entitats fortes i organitzades, capaces de gestionar unes festes populars per totes i de tots, com ja es va fent des de fa més 10 anys en alguns espais de la FM. Unes festes que es nodreixin de la molta feina feta per les Comissions de FM dels darrers anys i que lluitin per unes festes obertes, diverses i lliures de masclisme.
Lamentablement, aquestes dues darreres edicions han posat de manifest que l’actual govern municipal no té com a referents les Comissions que han organitzat la FM els darrers anys, ni la Comissió de l’Espai jove ni la Comissió de l’Espai Entitats. Les convocatòries de reunions han superat aquestes comissions i tot i així la participació ha sigut molt minsa en quant a participació d’entitats. Algunes reunions han comptat amb més presència de tècnics municipals que membres d’associacions i la presa de decisions ha sigut lenta i molt burocratitzada.
Creiem que la millor festa és la autoorganitzada i que l’ajuntament ha de ser capaç, deixant de banda el seu afany protagonista, d’activar i acompanyar en aquest procés d’empoderament a les entitats locals. Cal que les entitats recuperin l’activitat cultural i associativa que els hi és pròpia, sobretot després d’aquests anys de pandèmia. També cal encoratjar al jovent a ser part activa i decisòria dels events que es desenvolupin a nivell local. No volem una ciutat adormida, volem una ciutadania organitzada i amb empenta. Assolir aquest objectiu també hauria de ser prioritari pel consistori (fins i tot seria enriquidor per ell mateix i pel govern de torn, tot i la por que els hi pugui fer), doncs hores d’ara no són més que mers gestors de fons públics. Això sí, amb un sou més que respectable.

 

Barberà en Comú

Per segon any consecutiu la Festa Major de Barberà tindrà un caràcter molt diferent del que estem acostumades per les mesures de prevenció derivades de la Covid-19. Ens preocupa per això, que aquesta situació excepcional sigui aprofitada per trencar amb un model de Festa Major de caràcter comunitari, amb agents clau com són l’espai d’entitats i l’espai jove, així com altres entitats, col·lectius i associacions que participen de la programació de Festa Major.

Tenim com a repte, aprofundir en aquest model participat per totes les veïnes, tan organitzades com no, perquè la Festa Major ens interpel·li a totes i sigui una mostra de la realitat i experiències vitals del nostre poble.

La gestió d’aquest espai no pot donar-se de manera unilateral per part del consistori deixant un marge molt estret en la participació d’entitats, col·lectius i associacions, que són el teixit viu del municipi i que no només treballen durant la Festa Major.

Hi ha hagut molta lluita popular perquè aquesta expressió col·lectiva (Espai Entitats i Espai Jove particularment) ocupi l’espai central del municipi, i la gestió excepcional d’aquest esdeveniment en aquesta conjuntura sanitària no pot alterar aquest fet.

Comencem tot just després d’aquesta edició a treballar per les properes, per poder ser previsores, incorporar de manera real i efectiva totes les veus del municipi i intentar fer créixer aquest teixit associatiu.

Tanmateix, demanem a l’ajuntament que compleixi el seu compromís de suport econòmic a les entitats i associacions que depenen sobre manera de la Festa Major pel manteniment dels seus ingressos i que fa dos anys que pateixen una situació d’abandonament administratiu. Aquesta circumstància no pot agreujar la posició, ja moltes vegades precària, en la que aquests agents executen les seves activitats culturals, socials i polítiques.

 

Junts per Catalunya

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Imatge de portada

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí