Mesures de suport al comerç local afectat per la pandèmia: què en pensen els partits de Barberà?

0

 

 

 

 

Partit dels Socialistes de Catalunya

COM VEIEM DES D’EL PSC DE BARBERÀ DEL VALLÈS LES MESURES DE SUPORT AL COMERÇ LOCAL AFECTAT PER LA PANDEMIA POSADES EN MARXA PER L’AJUNTAMENT DE LA NOSTRA CIUTAT.

Donem suport al compromís ferm del grup de govern socialista que  ha dotat de les eines necessàries al petit comerç, per combatre les conseqüències de la covid-19.

Els socialistes vam impulsar el Pacte de Reconstrucció i Recuperació Social i Econòmica, amb un ampli recolzament del ple municipal, encara que també alguns, quan més se’ls necessitava, es van posar de perfil i no van donar suport.

El nostre comerç ha disposat de subvencions municipals  per esmorteir les despeses provocades pel tancament de l’activitat, s’ha vist recolzat amb campanyes estratègiques que fomenten les vendes i visibilització de la oferta comercial. Parlem d’una campanya global de compra de proximitat, de la campanya de Nadal o del foment de productes de Km0. 

La creació de zones de vianants als eixos comercials els caps de setmana, control d’aforaments al Mercat i Mercadet,  bonificacions i aplaçament del pagament de taxes, assessorament laboral, mediació amb llogaters i visites als comerços per explicar els protocols sanitaris són mesures adoptades per ajudar a l’activitat comercial a superar la pandèmia. 

Defensem la creació de la “Taula del Comerç”, espai de cooperació per encarar el futur amb positivitat i la formació cap a la transformació digital per fer créixer els comerços.

Comprar a la nostre ciutat és recolzar al comerç, a les famílies, genera riquesa al nostre entorn i llocs de treball.

Ara és moment de treballar, d’avançar, de buscar solucions. Comerciant, la teva opinió ens interessa, escriu-nos a  pscbarbera@gmail.com 

Ens uneix un projecte comú: el futur de la nostra ciutat.

 

Plataforma Ciutadana per Barberà

Aquesta formació política ha rebutjat participar en aquesta secció.

Esquerra Republicana de Catalunya

Han estat unes mesures necessàries, però insuficients. Cal repensar quines ajudes es plantegen, perquè han de ser efectives i sobretot ràpides, que han d’arribar quant mes necessàries són, per no deixar a ningú enrere. No és comprensible que s’aprovi un Pacte de reconstrucció el mes de juny i al desembre encara no s’hagin rebut les ajudes econòmiques. Hem de ser conscients que hem perdut el 30% dels negocis durant la pandèmia, per això ens hi hem d’esmerçar totes les parts: representants polítics, comerciants i la part tècnica de l’ajuntament. Totes les parts hem de treballar en la mateixa direcció per sortir de l’atzucac en el que estem.

Des d’Esquerra Republicana, hem treballat amb els col·lectius més afectats, com els comerciants, aportant moltes propostes al Pacte i ho continuem fent, perquè saben millor que ningú quines són les necessitats del sector. Però hem de ser més àgils malgrat la burocràcia. Hi ha municipis que ja han tramitat segones i terceres ajudes, i nosaltres encara estem en les primeres. Malgrat tot, confiem en que amb la revisió del Pacte, solucionem aquestes mancances que ens han fet anar un pas per darrera del Covid. De les propostes noves a posar en marxa, destaquem la del xec social, que Esquerra ha inclòs en els PPMM i que ha de permetre a les famílies de Barberà, poder gastar uns 30 € en els nostres comerços. Aquesta mesura ajudarà tant a les famílies com al comerç local.

Podemos

La situación a día de hoy sobre las ayudas a comercios es la siguiente: ya se han solicitado las ayudas  aprobadas por valor de 500.000 euros , en forma de pagos directos  a comerciantes según las diferentes modalidades. Estas ayudas se corresponden en un máximo de 500 euros para cada comercio, pero a pesar de que el proceso de solicitud ya ha finalizado, aún no se sabe nada sobre la fecha definitiva de pago. El sentir general entre los comerciantes es que el trámite llega tarde y mal. Estamos afrontando las consecuencias económicas de la segunda ola y aún no se ha hecho efectivo el pago de las ayudas de la primera, aprobadas el verano pasado. Entendemos que los trámites administrativos deben contar con todas las garantías legales y que el equipo técnico municipal está trabajando a marchas forzadas, pero tenemos que ser capaces de encontrar fórmulas mucho más ágiles para que las ayudas lleguen en tiempo y forma a las personas afectadas, de lo contrario no tienen sentido y perderemos gran parte del tejido comercial y económico por el camino. Especialmente en lo que se refiere a pequeños  y pequeñas comerciantes, autónomos, autónomas y pymes.

En cuanto a las ayudas complementarias aprobadas también dentro del Plan de Reconstrucción Social y Económica, aún no se ha repartido entre los comercios eñ material acordad tal como las  bolsas de papel, el gel  hidroalcohólico y otras herramientas de trabajo como EPIS u otros equipos de protección. El sentir general es que el pacto del que se informó y se publicitó en su día no está siendo eficaz ni está cumpliendo las expectativas. Todos los Grupos Municipales tenemos la obligación ética de colaborar y aportar propuestas, pero es el gobierno quien tiene el tiempo y los recursos y por tanto es su responsabilidad que las acciones pactadas se conviertan en medidas reales y eficaces.

 

Ciudadanos

Desde Cs Barberá aportamos medidas para apoyar al comercio en las negociaciones del Pacto Local de Reconstrucción. Al aprobarse el 3 de junio de 2020, con los votos a favor del PSC, ERC y Cs, se han llevado a cabo medidas como las ayudas de 500 € al comercio, que están en fase final de abono o potenciar el comercio local. Ahora bien, el comercio local está sufriendo las consecuencias de la segunda ola, por lo que desde Cs ya comentamos en el pleno extraordinario del 4 de diciembre, que hay que renegociar el pacto y buscar otras medidas de consenso en apoyo del comercio local y la hostelería.

Hay que liberar aquellos sectores económicos y productivos que han visto restringida su actividad de forma total o parcial del pago de todos aquellas tasas, tributos e impuestos municipales, durante el primer semestre de 2021, aplicando para ello las bonificaciones, exenciones o devoluciones que sean necesarias. También deberíamos ser capaces de bonificar el pago del IBI a aquellas familias que hayan visto disminuidos sus ingresos de forma significativa y en coordinación con los servicios sociales. Así como crear una partida presupuestaria de ayudas a fondo perdido dirigidas a aquellas empresas y familias que han visto afectada su situación económica en el segundo rebrote y, una partida presupuestaria especial de ayudas a aquellos sectores económicos que están en situación de quiebra o planteando el cierre por no poder hacer frente a los pagos derivados de su actividad y que se han visto perjudicados desde el inicio de la pandemia.

 

Partido Popular

 

El Partido Popular de Barberà del Vallès cuenta entre sus filas con comerciantes de nuestra ciudad, también muchos de nuestros compañeros trabajan aquí y, por supuesto, todos somos vecinos y vivimos nuestro día a día en Barberà. Es por ello que cada día nos ponemos en la piel de los comercios y vivimos con preocupación los problemas que ha traído consigo la pandemia del Covid-19.

En momentos difíciles como los que nos está tocando vivir es necesario contar con dirigentes capaces de lidiar con la situación para evitar que, a las graves consecuencias sanitarias que estamos presenciando, se tenga que sumar una crisis económica. Lamentablemente el país cuenta con un Gobierno incapaz de evitar la caída de la economía española, y esto nos afecta a todos los barberenses.

Es necesario que el Ayuntamiento tome cartas en el asunto y pase de los pequeños gestos simbólicos a las grandes políticas de apoyo y ayuda. Cada negocio que cierra en nuestra ciudad es una familia que va a la quiebra, al endeudamiento, y son empleados que engrosan las colas del paro. Evitar esta situación debería ser una prioridad para el Ayuntamiento de Barbera, gobernado por el PSC.

Desde el Partido Popular solicitamos mayores bonificaciones para los negocios de nuestra ciudad, y la promoción de la contratación de nuevos empleados. Debemos dar un empujón al consumo local. El Partido Popular de Barberà del Vallès está del lado de nuestros comercios.

 

Esquera Alternativa per Barberà- CUP

Les mesures de suport al comerç local afectat per la pandèmia

El que ens arriba del comerç local és malestar amb les ajudes municipals plantejades i el seu desplegament. Per això ens volem centrar en com millorar i fer realment efectives les mesures de suport al comerç. I, en aquest sentit, l’EAB-CUP ha estat propositiu i actiu en la definició de polítiques que es podrien aplicar des de l’Ajuntament per afrontar les afectacions que la COVID-19 ha causat en el veïnat i al comerç local. 

Per exemple, entre els mesos d’abril i maig vam treballar i compartir públicament un Pla de Xoc Municipal, on destacàvem mesures específiques per ajudar al comerç com:

  • El foment d’un consum responsable i de proximitat, intensificant les campanyes i el suport als circuits curts, propers i directes entre producció i consum, a les cooperatives de consum i a la xarxa de comerç i de proximitat de la ciutat.
  • L’activació de programes municipals específics de suport i ajudes directes complementàries a treballadores, cooperatives de treball o treballadores autònomes.
  • Un programa excepcional d’ajudes directes i/o una adaptació excepcional d’impostos, taxes i serveis municipals, per poder garantir que en aquests mesos de suspensió total de l’activitat no es deixa a cap comerç enrere.

Aquest Pla de Xoc el vam compartir abans de l’estiu, a través d’instància formal, amb l’Equip de Govern Municipal i encara, a dia d’avui, no hi ha hagut cap retorn. Malgrat tot, i fruit d’aquest Pla de Xoc, vam desenvolupar la proposta de Declaració d’Establiments Comercials d’Interès Municipal que es va presentar al Ple Municipal, i va ser rebutjada, amb arguments que res tenien a veure amb la qüestió clau de fons: es vol ajudar i incentivar de veritat el comerç local i de proximitat amb mesures estructurals?

 

Barberà en Comú

Aquesta formació política no ha pogut participar aquest mes.

 

Junts per Catalunya

Són moltes les amenaces que assetgen el comerç local. Des de les ciutats dormitori que afavoreixen que moltes persones portin la compra de fora del municipi o carreguin els caps de setmana als centres comercials, fins al comerç online liderat per grans empreses que venen productes d’arreu del món.

Alguns factors s’han agreujat arrel de la Covid-19, que ha comportat restriccions de mobilitat, ha augmentat l’ús de les noves tecnologies i ha comportat el tancament d’establiments com ara bars o centres estètica.

Molts comerços han hagut d’adaptar-se, no només en termes de mesures higièniques i d’aforament fent inversió en productes desinfectants o establint sistemes de cita prèvia, sinó també reorientant els negocis pel que fa al producte o els sistemes de venda.

Per a garantir la sostenibilitat dels petits negocis, calen mesures urgents com la suspensió imminent del pagament d’impostos o l’accés àgil i flexible al crèdit. També cal acompanyament i formació per adaptar els negocis i reorientar-los. Calen campanyes de sensibilització animant a la compra de proximitat, i l’aposta per propostes com els xecs sufragats per l’ajuntament per a ser gastats en la compra local.

El comerç de proximitat reforça l’ocupació local i fomenta l’activitat emprenedora. També afavoreix els productes fabricats o cultivats en un entorn proper, la qual cosa redueix la petjada ecològica.

Prendre mesures es indispensable, sobretot a les portes de Nadal, i cal comptar sempre amb les associacions de botiguers i comerciants. Com a consumidors hem d’apostar per aquests comerços, en què la sostenibilitat, la proximitat i la qualitat juguen un paper protagonista.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí