Pressupostos municipals 2021: què en pensen els partits de Barberà?

0

 

 

 

 

Partit dels Socialistes de Catalunya

L’impuls socialista al pressupost municipal per l’exercici 2021 s’emmarca en l’escenari de resposta als nous reptes post Covid-19, el que obliga al redisseny de l’estratègia municipal. Durant l’any 2021 les polítiques públiques hauran de ser més sensibles que mai al context social i econòmic que patim.

La crisi sanitària ha comportat també una crisi social i econòmica. Front a això des de la política hem de ser capaces de no deixar ningú enrere i per tant promoure accions actives que ajudin tant a les persones com als agents econòmics i socials a recuperar-se.

Hi ha sectors vitals en l’estructura econòmica de la nostra ciutat que caldrà continuar ajudant, com el petit comerç i els sectors de proximitat, les pimes o les persones autònomes.

Les polítiques d’ocupació i de rescat a les persones són tasques en què podem i volem actuar immediatament.

La mirada social i el compromís ambiental, han de basar-se en el desplegament de les nostres competències, que també formen part d’aquells serveis que garanteixen millor qualitat de vida per a les persones i ens ajuden a corregir els impactes ecològics que com hem vist també incideixen de manera directa en la pandèmia.

Els socialistes volem garantir el funcionament dels serveis competencials del consistori, sense deixar de prestar cap servei directe a la ciutadania i donant suport al teixit associatiu, però sense renunciar a efectuar inversions, ja que les administracions públiques han de ser el motor de l’activitat econòmica i la recuperació dels llocs de treball.

 

Plataforma Ciutadana per Barberà

Els pressupostos presentats pel tàndem de Govern PSC-ERC dona una resposta molt justa a la situació actual dels nostres conciutadans. El gran coixí que l’anterior Govern de PCPB i Junts per Barberà en forma de romanent poc a poc es va exhaurint. Tant es així que entre la Festianda i la pujada del sou de l’alcalde i els seus Tinents d’alcaldia, amb prou feines sabem si arribarem a acabar l’any sense una modificació de crèdit per ple.

Es curiós, tot i que l’executiu de l’Estat espanyol està carregant de treball als serveis socials municipals amb el Reial Decret Legislatiu 37/2020, els quals hauran d’emetre una gran quantitat d’informes i ajudes als ciutadans afectats per ERTO i l’atur, no estan dotant a l’administració els recursos que es necessiten per poder desbloquejar aquesta situació.

És important remarcar que els ingressos que es publiquen als pressupostos no es corresponen amb la realitat; estan inflats molt més del que es imaginable sense deixar clar el perquè.

La Plataforma amb aquest nou any inicia un seguit de canvis, així que posem en coneixement de la ciutadania i  de la resta dels partits que estem disposats a col·laborar, des d’una oposició responsable, a fer de Barberà una millor ciutat i que, un cop més, volem seure amb totes les forces polítiques per fer els pressupostos, el PAM i els acords que les barberenques i els barberencs ens mereixem.

 

Esquerra Republicana de Catalunya

Sabem que el 2.021 serà un any  ple d’incerteses i l’Ajuntament com l’administració més propera ha de contribuir a fer menys punyent la crisi que està provocant i continuarà provocant la COVID, i els seus efectes principalment sanitaris però també econòmics i socials. 

Hem exigit al govern municipal, que  executi el que comprometen aquests pressupostos, que realment es facin les inversions i la resta de despeses pressupostades, i que no passi com habitualment ha passat, que no s’han executat més enllà del 30% de les inversions. Això significa que quedaria part de l’esforç dels contribuents sense retorn, ja sigui en forma de millors serveis, millors infraestructures, etc.  

Ens hem d’esforçar per millorar la vida de les persones; cuidant la nostra gent gran; reforçant l’atenció a les famílies en situació vulnerable, garantint drets com l’habitatge i la seva subsistència; donant suport a l’ensenyament i la cultura; ajudant al comerç i a les empreses i autònoms, i també a reduint l’atur;  mantenint els carrers nets  i millorant la ciutat. Perquè complir amb aquets objectius és l’obligació de tots els que formem part del Ple, però qui ho ha de portar a terme és qui governa.

Nosaltres fiscalitzarem com fins ara, l’acompliment del pressupost, estarem atentes a què les polítiques, accions i mesures que recullen els pressupostos es duen a terme realment, perquè la situació requereix que es facin efectives, no que quedin recursos al banc, sense retorn a la ciutadania.

Pere Pubill i Linares

Podemos

Per parlar sobre els pressupostos del 2021 primer cal posar-los en context. La situació de pandèmia global ha desencadenat una crisi sanitària, econòmica, social i també política. És per això que no podem analitzar aquests pressupostos sense tenir en compte aquest context. Des de Podem Barberà considerem fonamental començar el 2021 amb els pressupostos aprovats, ja que creiem que és l’única manera de tenir eines suficients per poder afrontar aquesta crisi en l’àmbit municipal. No podem exigir accions contundents al Govern si no els dotem de les eines necessàries. Aquests pressupostos suposen en termes generals una millora dels serveis públics municipals  i dels recuros d’atenció a les persones. Hi ha una augment evident en les partides socials per beques de menjador, ajuts d’urgència social, alimentació i subministraments bàsics. A més el Govern s’ha compromés amb l’execució del projecte per la construcció d’un nou equipament edicatiu i la promoció d’habitatge social i assequible. Ara bé, des de Podem Barberà continuarem atents a l’estat d’execució i de compliment dels compromisos adquirits per part del Govern. Volem fets, no paraules. De la mateixa manera en que hem donat suport als comptes municipals, podem retirar el nostre recolzament si els acords no es compleixen. Intentem dur a terme un model d’oposició constructiva, però no ens tremolarà la mà per denunciar si el Govern no compleix. Ja hem demostrat de forma clara que no tolerarem incompliments ni irregularitats.

 

Ciudadanos

La posición de Ciudadanos Cs Barberá en la aprobación definitiva de los Presupuestos del año 2021, fue la misma que se votó en el pleno de noviembre pasado: abstención.  Consideramos que es un voto a favor de nuestra ciudad y nuestros vecinos y no del equipo de gobierno. Por un lado, muchas medidas del Pacto Local de Reconstrucción están contempladas en el Presupuesto. Cs Barberá colaboró y votó a favor del Pacto Local, aunque otros partidos que ahora apoyan al presupuesto, votarán abstención en su momento. El presupuesto del año 2021, contiene partidas que suman unos 53 millones de euros de gastos y otros tantos de ingresos. Se priorizan los gastos sociales y los pagos obligados, ya que casi 16,5 millones son destinados a gastos de personal y 7,8 millones a inversiones. Existen carencias y vemos muy optimistas los ingresos, dadas las consecuencias de la pandemia. Pero, por otro lado, también hemos manifestado nuestra condena a prepagos por parte del Gobierno del PSC a ERC en mociones condenatorias al Jefe del Estado y el Poder Judicial en mociones de meses anteriores. Pueden pactar con quienes quieran, pero no podrán pactar con Cs y ERC a la vez y menos si antes ha habido esas concesiones. En los demás temas de interés general para nuestra ciudad, Ciutadans aportará su voluntad de llegar a acuerdos, como hasta ahora hemos hecho.

 

Partido Popular

 

Actualmente en nuestro municipio vivimos una situación muy difícil tanto a nivel sanitario como económico debido a las consecuencias de Covid-19. Barberà cuenta hoy con más de 1500 contagios desde inicios de la pandemia. Por esta situación necesitamos unos presupuestos realistas que se ajusten a la realidad actual vivida por nuestros vecinos. Los nuevos presupuestos aprobados por el gobierno municipal del PSC y con el apoyo de Esquerra Republicana y Podemos carecen de este realismo. Barberà del Vallès necesita unas buenas políticas económicas en beneficio de sus ciudadanos. Necesitamos recuperarnos los antes posible y por ello los presupuestos de 2021 deberían estar enfocados en dar apoyo a familias y empresas. El Ayuntamiento cuenta con grandes fondos para invertir de manera correcta en ayudas y no necesitamos subir impuestos, ya que estos lo único que provocan es la asfixia de la población y empobrecen el comercio. Los nuevos presupuestos municipales escasean de ayudas reales a favor del pequeño comercio, de autónomos y empresas de la ciudad. Ahora más que nunca necesitamos dejar a un lado cuestiones ideológicas y electoralismos, para centrarnos en volver a la normalidad social y económica. Estos presupuestos no contribuyen a esto. Manteniendo y subiendo impuestos no se ayuda a generar inversión ni empleo local. El Partido Popular de Barberà siempre estará del lado de los ciudadanos, bajando impuestos y contribuyendo a la generación de empleo.

Raúl Collbatallé Simón

 

Esquera Alternativa per Barberà- CUP

Calen uns pressupostos municipals que posin al centre la construcció d’una ciutat saludable i amb uns serveis públics municipals forts.

No podem passar per alt que polítiques i projectes que des de l’EAB-CUP vam engegar i planificar entre el 2015-2019 continuen essent protagonista del Pressupost Municipal 2021 (Skate Park, Passarel·la N150, noves dependències municipals, enllumenat públic, etc.). Ho vam dir fa un any, en l’aprovació inicial del Pressupost Municipal 2020, i ho tornem a dir ara: “veiem continuïtat en els pressupostos i serà més útil fer el seguiment (…) i vetllar pel seu compliment i que les iniciatives que hem liderat des de l’EAB-CUP a l’anterior govern municipal es facin seguint la planificació que s’ajusti a cada projecte, i no pas impugnar-los de forma demagògica”. En aquest punt seguim.

I també som conscients que ni Gobierno de l’Estat ni Govern de la Generalitat doten de les eines jurídiques i pressupostàries necessàries perquè els ajuntaments puguin donar una resposta efectiva a la crisi econòmica i emergència sanitària de la COVID19 i capgirin dècades de retallades capitalistes en la sanitat pública i altres serveis públics. En som conscients, i valorem alguns esforços en polítiques socials i comunitàries que apareixen al Pressupost Municipal 2021, però també detectem mancances greus com la inexistent planificació i inversió per seguir reforçant la remunicipalització de serveis municipals o seguir ampliant la xarxa de carrers peatonals i saludables a l’interior dels barris, més enllà de partides per arranjaments de paviments i voreres. La necessitat d’una ciutat saludable, des del punt de vista de mobilitat, i amb serveis públics municipals forts, hauria de ser la principal lliçó que caldria treure de l’emergència sanitària de la COVID19 i hauria de definir els pressupostos municipals de Barberà, juntament amb una resposta activa a la crisi social i econòmica.

 

Barberà en Comú

En primer lloc, desitjar a les veïnes i veïns de Barberà del Vallès un bon any, amb molta salut i serveis públics dignes, que són els que necessitem la gent comuna.

De l’aprovació definitiva del Pressupost Municipal volem destacar dos aspectes importants.

En primer lloc, és destacable l’augment de les despeses assistencials, les transferències a persones que, en l’actual situació de crisi sanitària, però sobretot econòmica, necessiten ajuda per poder arribar de la millor manera possible al final de mes. Aquest augment, tot i ser insuficient, és el mínim que es pot demanar a una Administració en temps de crisi, i si el Govern de la Generalitat fés un esforç similar al que fan els Ajuntaments i el Govern PSOE-Unidas Podemos, aquesta despesa seria molt més eficaç i útil.

En segon lloc, destacar que, malgrat aquest augment de la despesa, necessari però insuficient, no hi ha canvis estructurals que permetin donar una resposta més eficient i completa a les necessitats socials presents i futures: remunicipalització de serveis, administració electrònica accessible o redisseny de les tasques de la plantilla municipal per reduïr la càrrega administrativa, millorar les condicions de les treballadores, i reforçar l’atenció als veïns i veïnes.

L’any 2021 hem d’aconseguir que cap dels nostres veïns i veïnes quedi enrere, la solidaritat, la justícia social i el bé comú són el nostre horitzó. Salut i bon any.

 

Junts per Catalunya

Vivim en un context molt difícil en que es més necessari que mai preveure mesures de suport a la ciutadania i els comerços locals per fer front a la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària de la Covid. Una crisi que ens va agafar per sorpresa sense haver-nos recuperat encara de l’anterior crisi econòmica i que s’allarga molt més del que podríem haver previst.

El pressupost municipal per a l’exercici 2021, que és una oportunitat per a disposar d’uns comptes municipals adaptats a la realitat que vivim i que doti de recursos el Pacte local per la reconstrucció, es de gairebé 53 milions d’euros, lleugerament inferior al de 2020.

Els comptes preveuen mesures d’inversió en serveis com ara les escoles bressol i centres educatius municipals, actuacions relatives a la transició energètica o les polítiques d’habitatge. Aquestes polítiques poden ser rellevants per a la recuperació, però es indispensable que el govern municipal no només tingui bones intencions sinó que cal que es comprometi -no com en exercicis anteriors- a dur a terme una execució el més elevada possible del pressupost, per transparència i respecte a la ciutadania i als compromisos validats pel ple municipal. De la mateixa manera, cal que les previsions d’ingressos siguin realistes en el context actual que vivim.

El fet que disposem d’un govern en minoria a la nostra ciutat obliga a treballar un pressupost que compti necessàriament amb el recolzament d’altres grups polítics del consistori. Això contribueix a millorar la proposta de pressupost, malgrat encara queden punts conflictius, alguns dels quals fa anys que estan sense resoldre i que sembla que malauradament aquest 2021 tampoc trobaran sortida.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí