Retornarà el servei de ginecologia? – L’opinió dels partits

0

Aprofitant el 8 de març hem pensat a preguntar als partits de Barberà: “Quines accions hauria de dur a terme el govern municipal per garantir que a Barberà del Vallès es torni a comptar amb servei de ginecologia al municipi?”

Això és el que ens han contestat:

 

Partit dels Socialistes de Catalunya

 

La situació de l’atenció primària als municipis catalans, agreujada per la crisi de la Covid-19, segueix posant de manifest les vulnerabilitats del nostre sistema sanitari i la precarietat en la qual es trobava i es troba l’atenció primària. Un nivell d’atenció amb una manca evident de recursos tant materials com humans.

A Barberà del Vallès, es fa necessària la resolució de diferents dèficits en l’atenció primària com el retorn del servei de ginecologia als centres d’atenció primària del municipi, el manteniment dels recursos de pediatria i la planificació a futur dels serveis necessaris donat el creixement de les necessitats de la ciutadania.

En una reunió recent amb el Departament de Salut, l’alcalde Xavier Garcés, ha demanat el retorn del servei de ginecologia als centres d’atenció primària de la ciutat i la seva prestació a l’àrea bàsica de salut, adaptant-se a les necessitats existents i al perfil de les usuàries.

Des del govern de la ciutat creiem que és necessari que el servei de ginecologia es presti als centres d’atenció primària de Barberà del Vallès, tot garantint el servei, la prevenció i seguiment així com tenint en compte el perfil de les dones pacients a atendre.

L’Ajuntament també ha reiterat la petició d’una planificació de futur perquè els centres d’atenció primària tinguin els recursos i la plantilla adequats i la reivindicació de la construcció de l’hospital Ernest Lluch que donarà cobertura al nostre municipi.

Com a ciutat, malgrat no ser competència municipal, no podem permetre que el sector sanitari no tingui a disposició tots els recursos humans i materials necessaris, per tant, reclamem que la manca de recursos per part dels professionals dels centres de salut, sigui recuperada, i que disposin de personal mèdic i infermer suficients.

Recordem que en els darrers 10 anys, la despesa de la Generalitat de Catalunya en Salut ha baixat un 27%, fet que ha comportat la pèrdua de 920 facultatius, que serien més necessaris després de la situació d’emergència sanitària, que avui encara, estem patint.

 

Plataforma Ciutadana per Barberà

Per començar, explicarem que les competències en salut estan traspassades a les comunitats autònomes, i són elles, les encarregades de decidir i distribuir els serveis al territori. Com passa amb educació, s’ha de negociar amb el Departament per aconseguir qualsevol millora. Dit això, Catalunya està plena d’exemples on el Departament atén les reclamacions dels Ajuntaments ampliant serveis d’urgència, creant serveis de rehabilitació, o bases d’ ambulància. I això sempre s’emmarca en unes converses on mires de carregar-te de raons per demanar un servei o unes prestacions. Tenir una població propera a 40.000 habitants i no tenir Ginecologia és bastant surrealista i alhora vergonyós.

Barberà, pateix en l’educació i en la sanitat un alarmant dèficit. Ens hauríem de preguntar perquè ens està passant això des de fa molts anys i què està fent el govern actual per canviar aquest dèficit. Recentment trobem a la revista municipal una trobada entre l’alcalde i la direcció del Parc Taulí. Què s’ha negociat per millorar els serveis de salut a la nostra ciutadania? No ho sabem perquè no s’explica. Només veiem la foto amb un text buit.

Què ha fet i què farà l’equip de govern per que el servei de Ginecologia s’instauri a  Barberà? A la PCPB hem deixat clar el nostre compromís amb la sanitat; vam lluitar per la Magnetoteràpia, perquè no marxés l’oncologia pediàtrica del Taulí, cosa que no van fer PSC o ERC, vam lluitar per als serveis de Rehabilitació. Recentment vam aconseguir aprovar una moció per tenir farmàcia de guàrdia 24h a Barberà. Hem demostrat el nostre compromís amb la salut. Que han fet els que ens governen? Que ho expliquin.

 

Esquerra Republicana de Catalunya

El fet de poder tornar a comptar amb el servei de Ginecologia o d’altres que tenen a veure amb la salut, no són una competència municipal,  però això no ha de ser excusa per intentar aconseguir-los per Barberà. Nosaltres creiem que el que s’ha de fer és el que estem fent des de fa anys, pressionar i treballar per tal que el Departament de Salut pugui retornar, mantenir i ampliar si és possible tots els serveis que necessita una ciutat com la nostra. No ens hem de conformar, però també s’ha d’entendre que no podem tenir tots els serveis a totes les ciutats perquè és inviables econòmicament. Cal però, que Barberà tingui el màxim de serveis possible. Venim d’uns anys de retallades que no han fet més que posar de manifest les mancances que tenim en matèries com la de salut, clarament demostrades durant la pandèmia.

 

Podemos

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Ciudadanos

La reclamación de recuperar el servicio de Ginecología a nuestro municipio es una demanda que se exige desde hace años. Fue uno de los primeros recortes más significativos en el ámbito sanitario junto con la supresión del servicio de urgencias los fines de semana, que ha sufrido la población con la crisis anterior.

Somos conocedores que la competencia en el ámbito sanitario no recae sobre la administración local. Es la administración autonómica la que debe legislar y desarrollar esta competencia. Así mismo estas funciones recaen sobre el ICS, empresa pública obligada a llevar a cabo los encargos de la Administración de la Generalitat. (arts. 3 y 4, de la Ley 8/2007 de 30 de julio de ICS).

Ante este escenario, es imprescindible un acuerdo de ciudad y que, de forma conjunta, presionemos a la administración competente para dotar de presupuesto, con un aumento de personal y de los recursos necesarios para reactivar de nuevo este servicio de forma eficiente.

Una ciudad con un número cercano a los 34.000 habitantes no puede estar sin un Servicio de Ginecología. Para reactivar este servicio, el municipio dispone del espacio necesario que ya estaba destinado en cada uno de los CAP. El elemento de la proximidad garantiza la mejora asistencial y autonomía a las mujeres y al mismo tiempo supondría una reducción de las listas de espera ya que la ratio actual de pacientes atendidas por el personal facultativo, se reduciría.

 

Partido Popular

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Esquerra Alternativa per Barberà- CUP

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Barberà en Comú

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits. 

Junts per Catalunya

Aquest partit no ha pogut participar en aquesta edició de l’opinió dels partits.

 

Imatge de portada

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí