Les joguines no tenen gènere

0
Oferim la llibertat del joc sense jutjar, des de la diversitat i el respecte.

S’apropen les festes de nadal i moltes comencem a pensar en quines joguines volem que arribin a casa, perquè les nenes i els nens puguin gaudir d’un joc que els ajudi a créixer i a desenvolupar-se.

Per això, cal tenir en compte les necessitats de cada infant segons el seu procés maduratiu, els seus interessos i la seva curiositat. Buscar joguines que despertin la imaginació i fomentin el desig d’investigar, sense oblidar els desitjos de l’infant i la seva satisfacció. El joc ensenya i, si no juguem, no aprenem.

Ara bé, l’impacte que rebem de la publicitat sovint és binari i segregador, reprodueix estereotips i fomenta la desigualtat entre gèneres. Cal doncs desprendre’s de tot allò amb què ens bombardegen els mitjans de comunicació i que ens arriba a través dels eslògans dels espots, la música, els dibuixos animats… fent-nos creure que cada gènere té interessos, capacitats i habilitats diferents de l’altre. Quan als catàlegs o a les caixes de les joguines surt la imatge d’un gènere acompanyat del color assignat, pot no interpel·lar als infants d’altres possibles gèneres, tot i l’interès que puguin tenir en aquella joguina.

Si en la primera infància no trobem jocs tan diferenciats per raó de gènere, és clar que el motiu que ens porta al binarisme és una construcció social, que perpetua els rols estigmatitzants i estereotipats per a dones i homes.

Davant d’aquest impacte, podem respondre evitant comprar aquells jocs que detectem com a discriminatoris, més enllà del sexe de l’infant a qui van dirigits. També com a adults, hem d’acceptar les possibilitats que ofereix el joc, sense limitar la llibertat de la canalla a l’hora de manipular la joguina. I per últim, aportar diversitat i oferir un ventall ampli de tipologies on s’incorpori el joc simbòlic, les construccions, jocs de descoberta, jocs de taula, jocs socials… per experimentar i conèixer les múltiples oportunitats que ofereix el món a l’edat adulta.

El joc és, a petita escala, una reproducció de la societat en què vivim. Si volem fer canvis en aquesta, cal que ens esforcem i posem a l’abast dels infants joguines que facin èmfasi en la diversitat i el respecte com a valors socials. Oferim la llibertat del joc sense jutjar i amb una mirada feminista.

Us deixem el rap-nadala que ha impulsat la Comissió de Gènere de l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona i que han elaborat els infants de l’escola junt amb la col·laboració dels artistes Rikki, del grup infantil Xiula, Elena Gadel, Mariona Castillo i Clara Peya.  Que gaudiu del nadal en igualtat!

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí