#totsfemBDV: El ple a la web

0

Ho he de confessar… tinc moltes ganes que es comenci a retransmetre el ple municipal per la web.

Un cop al mes els 21 regidors de Barberà es reuneixen a la sala de plens de l’ajuntament per parlar dels temes que han de ser debatuts per aquest òrgan democràtic. Aquestes sessions són obertes a la ciutadania que poden anar a la zona reservada al públic o bé escoltar-ho a la ràdio municipal, però una de les promeses del govern municipal era poder visualitzar-ho via Internet.

El públic assistent és escàs, no tant per la limitació de la sala, sinó per l’interès que desperta la política local. Les persones que anem a la sala de plens, ens acabem coneixent tots i amb un cop de vista a la sala ja veus als fidels seguidors dels diferents partits polítics i de tant en tant algun representant dels mitjans locals de comunicació. Si en entrar a la sala la veus molt plena, és perquè hi ha algun punt calent o bé perquè hi ha preguntes del públic demanades, sinó és molt estrany arribar i no trobar cadires buides.

Per la ràdio municipal es pot escoltar en directe o descarregar en altre moment. Desconec les dades de l’audiència o les quantitats de descarregues dels àudios dels plens, però no crec que el públic sigui massa diferent, només que potser hi ha persones que s’estimen més escoltar-ho des de casa, sigui per comoditat o per no ser vistos a la sala de plens. Sigui com sigui és una llàstima, perquè realment és més important el que es veu que el que s’escolta.

És cert que des de fa uns mesos, hi ha la iniciativa d’un mitjà de comunicació local que convida a un representant a fer un vídeo-resum d’un minut per parlar d’allò més rellevant al ple, però no deixa de ser un guió estudiat amb el missatge que es vol dir. I fins i tot aprofitant per dir mentides, com és el cas del vídeo de novembre on el regidor del partit de l’alcaldessa diu que van retirar la seva moció quan la realitat és que la van perdre, ja que només va ser votada per ells mateixos i el PP.

En especial, el que la gent que escolta la radio no pot veure, és l’actitud dels membres del consistori, en especial de la seva presidenta.

És veritablement un show veure la seva actitud, es passa l’estona amb el telèfon a la mà contestant whatsApps, i fins i tot fent fotos al públic assistent. No sé si és per falta d’interès en el debat o perquè tenim algunes persones teledirigint a “la vostra alcaldessa” tal com ella mateixa s’autodomina en la felicitació nadalenca d’enguany.

És cert que no està prohibit l’ús de telèfon mòbil durant el ple, però si tingués una mica de coherència, el deixaria a la butxaca, perquè recordo perfectament com a la revista que edita el seu partit polític, va fer una bustiada publicant el meu nom, cognom i càrrec que tenia en aquell moment en les JSC, publicant una conversa de Facebook que vaig mantenint amb una regidora comentant una foto durant el ple. El que era criticable fa uns anys, ara és la tònica normal durant tot el ple.

Sigui com sigui, el llenguatge no verbal diu molt més que la veu dolça que intenta posar pels oients de Ràdio Barberà, però la seva mirada de reüll als membres de l’oposició, el seus comentaris al tinent d’alcalde, el seu irònic somriure i fins i tot els seus badalls, fan veure la realitat del ple.

Per això mateix tinc moltes ganes, que en l’exercici de transparència, arribin les imatges de tot això a tota la població i així puguin jutjar per si mateixos si en tinc la raó o no en el que dic en aquest escrit.

Ens tornem a llegir al 2019… Bones Festes!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí