Compartir la natura en família: Troba el teu arbre

0

“Els arbres són santuaris” Herman Hesse

Els “banys de bosc” (de tradició budista) s’estan posant de moda, segur que heu vist alguna proposta, vinguda des de l’àmbit psicològic, en què es facilita una activitat on connectar amb la natura, un moment de “mindfulness” (un altre terme d’ús actual) on passejar en silenci, practicar l’escolta i on, en definitiva, poder desconnectar de la vida accelerada que portem per retrobar-se amb una mateixa. I és que hi ha estudis científics que demostren que els arbres calmen i proporcionen inspiració a nivell espiritual i creatiu i beneficis sobre l’organisme.

En els darrers dos articles, ja he intentat transmetre aquest fluir i connectar amb la natura que ens envolta de forma pausada. Així que aquesta vegada, et convido a “trobar el teu arbre” en família, dins el Bosc de Can Gorgs a Barberà del Vallès.

A totes les tradicions orals existeixen arbres còsmics que formen part dels mites o llegendes. Algunes cultures consideren certs arbres com a sagrats, els veneren i els aprecien fins al punt que talar-los seria una ofensa. A Madagascar, per exemple, els Baobabs contenen els esperits dels seus avantpassats. 

Alguns arbres són considerats medicinals i, sobretot a les ciutats, fan una funció important en purificar l’aire i proporcionar-nos oxigen. Darrerament hi ha hagut evidències que, a través d’una xarxa subterrània de fongs, els arbres es comuniquen entre si i amb altres éssers vius. D’aquesta forma contribueixen al desenvolupament i creixement mutu.

També l’arbre forma part dels tests de l’àmbit psicològic, on s’identifica amb l’estructura del propi “jo”. L’arbre pren la personalitat de qui el dibuixa i permet contemplar la riquesa del seu paisatge personal, reflecteix la vertadera essència.

I, continuant dins el món emocional, el mot “arbre” l’utilitzem per referir-nos a l’esquema familiar (o arbre genealògic) perquè representa amb la seva figura l’ordre del sistema familiar. La teràpia sistèmica pren com a referent aquesta metàfora i ajuda a trobar el lloc de cadascú dins el bosc familiar.

TROBA EL TEU ARBRE

LLOC: Bosc de Can Gorgs de Barberà del Vallès

GRUP: 2 o més persones

Edat: a partir de 3 anys

Materials: mocador

 

Per parelles, si no us incomoda, una de vosaltres que es lligui un mocador tapant els ulls (les criatures joves segurament no els hi vindrà de gust, a més que encara no són capaces de mantenir els ulls tancats durant molta estona, ho respectarem).

La persona que pot veure, guia l’altra fins a apropar-se a un arbre especial, que tingui característiques fascinants. Per conèixer-l, la persona amb els ulls tapats percep amb les seves mans la textura de l’escorça, explora les branques i fulles, mesura l’amplada del tronc en abraçar-lo… L’acompanyant pot anar guiant amb les mans els llocs interessants de l’arbre.

A les criatures més joves acompanyem el gest amb la paraula, per donar-los seguretat.

Podem iniciar la proposta tot dient: “En aquest bosc hi ha un arbre que ha estat esperant per conèixer-te des que abans que nasquessis”. És una forma de sentir-se honrat i desitjós de trobar el seu arbre, tal com fan a l’associació Sharing Nature de Japó. 

Un cop ja s’ha conegut amb l’arbre, la persona que guia acompanya l’altra fins al punt de partida i pot obrir els ulls (treure’s el mocador). 

Llavors, ha de trobar el seu arbre amb els ulls oberts. 

La cara, tant d’adults com dels infants, s’il·luminen d’alegria quan reconeixen el seu arbre, com si fossin amigues que es retroben.

Després, intercanviem els papers. Les criatures també poden guiar un adult, tot i que aquest ha d’anar obrint els ulls de tant en tant per garantir la seguretat, si l’infant és jove.

Aprofitarem per visitar el nostre amic arbre sempre que ens vingui de gust, sempre que necessitem connectar amb nosaltres, amb la nostra autenticitat. 

 

Serà una un moment de connexió amb els arbres inoblidable! I un moment especial de compartir la natura en família a prop de casa, al Bosc de “Can Gorgs” de Barberà del Vallès.

 

PER SABER-NE I EXPERIMENTAR MÉS

Per a adults: “ La sabiduría de los árboles” Ed. Martínez Roca

Per a infants: “ El árbol de la escuela” Ed. Kalandraka

 

Part d’aquesta proposta està estreta del llibre “Compartir la naturaleza” de Joseph Cornell. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí