El Servei Local de Català celebra el Dia Mundial de la Poesia

0

L’any 1999 la UNESCO va proclamar el 21 de març com el Dia Mundial de la Poesia (DMP). Des del 2007, la Institució de les Lletres Catalanes el celebra triant una poesia d’un autor rellevant.
En aquesta edició, la quinzena, s’ha escollit el poema Si puc, de Gabriel Ferrater, de qui enguany es commemora el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort, i s’ha traduït a vint-i-dues llengües (alemany, amazic, anglès, àrab, aranès, búlgar, castellà, esperanto, filipí, francès, gallec, grec, italià, llatí, panjabi, portuguès, romanès, rus, ucraïnès, urdú, wòlof i xinès).

SI PUC
Alguna cosa ha entrat
dins algun vers que sé
que podré escriure,
i no sé quan, ni com, ni què
s’avindrà a dir. Si puc
te’l duré cap a tu.
Que digui els teus cabells
o l’escata de sol
que et vibra en aquesta ungla.
Però potser no sempre
tindré del tot present
el que ara veig en tu.
He sentit el so fosc
d’una cosa que em cau
dins algun pou. Quan suri,
he de saber conèixer
que ve d’aquest moment?

Les dones i els dies, 1968 [Menja’t una cama, 1962]

Ferrater, a més de poeta, va ser crític literari, traductor i lingüista. Se’l considera el primer poeta modern de la literatura catalana de postguerra. Els temes principals de la seva poesia són les relacions humanes, l’amor i l’amistat i el pas del temps.
Al Servei Local de Català de Barberà, els alumnes del Bàsic 1 i del Bàsic 2 han conegut la figura de Ferrater i han celebrat el DMP recitant el poema Si puc en diverses llengües (vegeu vídeo).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí