Celebrem els 20 anys del Mercat Medieval de Barberà del Vallès

Vista general del Mercat Medieval / Ajuntament de Barberà del Vallès

Maria Teresa Sànchez Costa i Lluis Miñarro Martínez de l’Associació d’Història de Barberà. 

1999: Barberà del Vallès celebra el seu primer Mercat Medieval. En aquell moment, vam ser una de les poblacions pioneres en aquest tipus d’esdeveniment. Avui dia, difícil és trobar una població que no celebri el seu propi Mercat Medieval. I aquesta fal·lera, a què es deu?
Partim de què un mercat és un espai d’intercanvi de béns i de serveis, l’existència del qual es remunta als inicis del comerç com a activitat humana. Com serien els mercats medievals de debò?:

Originàriament, els mercats d’època medieval podien ser de tres tipus: els mercats diaris, on es venia la verdura, la fruita, el gra o els ous, i es feien a les places de les poblacions (d’aquí ens ha quedat l’expressió “anem a comprar a la plaça?”), també hi havia els mercats setmanals, on ja es venien peces de roba, calçat o aviram (d’aquí conservem els mercadets setmanals, coneguts col·loquialment com a “mercadillo”) i, per últim, les fires o grans mercats, que eren anuals i duraven, fins i tot, un mes.

Parada del Mercat Medieval/ Ajuntament de Barberà del Vallès

Els mercats medievals actuals, evidentment, farien referència a aquests darrers, però no en la seva plenitud, és clar. Sabeu per què?

Un dels trets més característics dels mercats d’època medieval era la mala olor que feien, si ho comparem en la sofisticació actual del nostre sentit de l’olfacte, ja que els mètodes de conservació dels aliments, com la carn i el peix, no tenien res a veure amb els actuals i els animals es portaven als mercats vius per a la seva venda. Segur que el que se cerca és un aire medieval però amb les condicions dels mercats actuals, oi?

Sortosament, quan els grans mercats medievals van començar a expandir-se a partir del segle XIIIè, moment de reactivació de les ciutats a la Baixa Edat Mitjana, aparegueren manuals d’actuació on s’estipularen ja normes de presentació del gènere, de talls, pesos i mesures i d’higiene. Encara sort!

I perquè a Barberà gaudim d’un Mercat Medieval? Ens avala el fet de tenir encara una sèrie d’edificacions d’origen medieval, com són: la Torre d’En gorgs, la Torre de Ca n’Altimira, el Castell de Barberà i l’Església Romànica. Malauradament, les masies fortificades medievals varen sucumbir a la febre urbanística de la dècada anys 70 del segle passat.

La Romànica presidint el Mercat Medieval/ Ajuntament de Barberà del Vallès

L’emplaçament del nostre Mercat Medieval és idoni des del punt de vista històric, ja que es troba a la Plaça del Mil·lenari, que rep aquest nom en motiu de la celebració del primer mil·lenari d’un dels documents més antics on apareix citada la nostra població.
La plaça del Mil·lenari és, realment, un lloc emblemàtic de Barberà del Vallès i protegit per la Generalitat de Catalunya per motius històrics evidents, ja que es tracta de la sagrera de la nostra església romànica, és a dir, de l’espai al voltant de l’església considerat “sagrat” (això, ja us ho explicaríem en un altre article). El 16 de setembre de 1997 l’Església Romànica i la seva sagrera foren declarades “Bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric”.
Però, parlem d’aquests 20 anys del nostre Mercat Medieval. Què hi podem trobar? Doncs, bàsicament, artesania, gastronomia, espectacle i patrimoni.

Vista general del Mercat Medieval / Ajuntament de Barberà del Vallès

Començant per l’artesania, destacarien les mostres d’oficis artesans al voltant del treball amb la força, l’adobat de la pell, la ceràmica, el treball amb la fusta, el vidre o l’orfebreria.
També, la venda de tot tipus de productes artesans, com el pa i els dolços, els embotits i els formatges, les begudes artesanes, les herbes i productes medicinals, els sabons i cosmètica natural, l’orfebreria i bijuteria, les joguines, les peces de roba i complements, i les parades on prendre un refrigeri o un bon àpat, com la dels amics i amigues de l’AAVV de La Romànica.

Espectacles del Mercat Medieval de 2011 / Ajuntament de Barberà del Vallès

I no oblidem els espectacles dels quals hem pogut gaudir durant aquests 20 anys, com poden ser la dansa, la música, el teatre de carrer, les lluites medievals, les exposicions, les activitats infantils, les actuacions dels nostres geganters i grallers, les dels diables o els focs d’artifici.
Recordeu els sopars medievals de germanor a la fresca que es feren als seus inicis? Nosaltres, els recordem amb enyorança. Fins i tot, en conservem els plats!

Plat del sopar del Mercat Medieval / Associació d’Història de Barberà

I la part d’història i patrimoni? Aquí entrem en joc l’Associació d’Història de Barberà, que hi participem des del primer any, ara fa 20 anys, abans i tot de constituir-nos oficialment com a associació.

Fem balanç: als primers anys posàvem una paradeta per donar-nos a conèixer i informar sobre les activitats de la nostra entitat, veníem pa de pessic i moscatell i també col·laboràvem amb l’Ajuntament en la venda d’uns retallables de cartró de l’Església Romànica de Barberà que feien les delícies de petits i grans.

Posteriorment, ens vàrem dedicar a vendre tot tipus de llibres (de poesia, novel·les, llegendes, contes…), música i pel·lícules d’origen o temàtica medieval.

Parada de llibres del Mercat Medieval / Associació d’Història de Barberà

I arribem a la cirereta del pastís: des de l’any 2008, fem dues visites guiades a l’Església Romànica de Barberà del Vallès, de la mà del Lluís en la presentació i de la Maria Teresa en la visita guiada.

Visita sorpresa prèvia a la visita guiada /AVV de La Romànica

Any rere any, hem anat elaborant, amb il·lusió, uns versots de benvinguda als visitants, hem explicat el context geogràfic i històric de l’església, hem fet una visita exterior per remarcar els elements arquitectònics i, com no, una explicació de la joia de la història de l’art que hi ha a l’interior, que són les pintures romàniques i la seva iconografia.

VIsita guiada a l’esglèsia la ROmànica al 2018 / Associació d’Història de Barberà

Des de l’Associació d’Història de Barberà, brindem per aquests 20 anys del nostre Mercat Medieval i per la seva continuïtat.

VISCA EL MERCAT MEDIEVAL!

[adrotate group="6"]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí