20 anys amb vosaltres recuperant la memòria històrica de barberà

Fotografia de la Junta Directiva l’any 2002 (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Fotografia de la Junta Directiva l’any 2002 (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

Luís Miñarro Martínez i Maria Teresa Sánchez Costa ( Associació d’Història de Barberà)

Ens presentem, som l’Associació d’Història de Barberà i estem de celebració.

No voldríem que el títol escollit per aquest article pogués semblar pretensiós, ja que el nostre objectiu està ben bé a les antípodes.

Humilment, volem fer un recorregut, de puntetes, per aquests 20 anys al vostre costat, amb la voluntat d’agrair a totes aquelles institucions, entitats i persones que han estat els nostres companys de viatge.

Ens faria molta il·lusió, lectors i lectores, que algunes de les coses que us expliquem us siguin familiars o que, inclús, hi hagueu participat.

Per qui no ens conegui, aquest article és una targeta de presentació de qui som i què hem fet durant aquest 20 anys.

Barberà, per a molts de vosaltres, és el poble que us ha vist néixer, per altres persones, la ciutat que us ha acollit. El nostre objectiu final és ajudar a recuperar la memòria històrica del nostre municipi per tal d’apropar-vos una mica més a la seva història, des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Ens voleu conèixer?

Fent un joc de paraules: Com comença la història de l’Associació d’Història de Barberà?

L’embrió:

Era el 1996 quan un grup d’estudiants barberencs que feia la carrera d’Història a la UAB van decidir crear el grup Recerca Historicocultural Barberenca:

Fotografia del segell de l’entitat entre 1996 i 1999 (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Fotografia del segell de l’entitat entre 1996 i 1999
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

Quin era el seu objectiu?: portar a terme els primers Col·loquis sobre la República, la Guerra Civil i el Franquisme, juntament amb el Gabinet de Recerca d’Història Social i Obrera (GRHISO) de la Universitat Autònoma, sota el paraigua de l’Ajuntament de Barberà.

Vàrem ser pioners a tota Espanya en aquest tipus d’esdeveniments.

Portada de les Actes del primer Col·loqui sobre la República, la Guerra Civil i el Franquisme, 1996
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

El naixement:

Una vegada finalitzada la quarta edició del col·loqui, vam constituir-nos oficialment com a Associació d’Història de Barberà del Vallès. Vam néixer com a entitat ell dia 1 de juliol de 1999.

Per cert, finalment, van ser set els Col·loquis sobre la República, la Guerra Civil i el Franquisme que vam organitzar a la nostra ciutat, fins l’any 2004.

I comencem a créixer….

Amb l’equip de persones que érem en aquells anys vam poder dur a terme projectes molt diversos, i alhora força complexos d’organitzar.

Recordem, amb especial estimació, les Jornades sobre el Japó, que vam dur a terme els dies 19, 20 i 21 d’abril de 2001: taller d’Ikebana, taller de contes japonesos, taller de cal·ligrafia japonesa, exposició sobre palaus japonesos, una posada en escena de la cerimònia del te i una representació d’esgrima japonesa, amb gran assistència de públic:

Mostra d’esgrima japonesa durant les Jornades sobre el Japó, 2001
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

Un altre dels projectes més elaborats va ser el què vam organitzar el 2002 en motiu del 40è Aniversari de les Riuades de 1962. Vam començar fent recerca per preparar una exposició sobre les riuades a Barberà i, en anar cercant informacions, vam decidir ampliar el projecte amb entrevistes a persones de la nostra població que van viure i patir en primera persona les seves conseqüències. Les entrevistes les vam enregistrar i vam editar un documental que, finalment, el 2004, va sortir a la llum en format VHS i DVD.

L’heu vist?

Caràtula del DVD amb el documental sobre les Riuades de 1962, 2002
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

D’aquells primers anys també guardem un bon record dels Cursos d’Història de Catalunya que vam organitzar i impartir, en col·laboració amb l’ACCAT i l’Escola d’Adults de Barberà, des de l’ any 2000 al 2007. Els cursos van tenir molt èxit d’alumnat. Va ser molt reconfortant explicar la història del nostre país quan encara la seva difusió no arribava a tothom.

Alumnat del Curs d’Història de Catalunya de l’any 2007 visitant el Museu d’Història de Catalunya
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

També portàrem a Barberà exposicions de gran renom: Cartellisme durant la Guerra Civil, fotografies sobre l’Exili Republicà a França, sobre el Feixisme Italià i sobre la Impunitat a Argentina.

Fotografia de la inauguració de l’exposició sobre cartellisme durant la Guerra Civil, abril de 2000
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà
Cartell de l’exposició sobre l’Exili Republicà a França, any 2000
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

També van organitzar conferències de diverses de temàtiques que avui dia són de rabiosa actualitat. Per exemple, ja l’any 2002 portàrem l’ONG Green Peace per parlar sobre el canvi climàtic i altres qüestions mediambientals.

Ah! i l’Aula de cinema Històric on, a través de pel·lícules, analitzàvem la realitat de la nostra societat.

Quan menys és més:

I arribà un moment crític per la nostra entitat, un moment en el què, quan menys persones formàvem l’Associació d’Història de Barberà, més vam aprendre a optimitzar els pocs recursos humans i econòmics que teníem i a canalitzar les nostres energies en projectes comuns amb altres entitats.

Treballar colze a colze amb altres associacions, bàsicament barberenques, ens ha proporcionat grans satisfaccions, ja que hem fet xarxa, hem fet amics i amigues i hem fet ciutat (modestament).

Va ser un moment en el qual, tot i no tenir cap conveni amb l’Ajuntament, acordàrem fer tres col·laboracions fixes a l’any. Us les presentem:

Ens fa especial il·lusió la participació al Mercat Medieval, des de l’any 2007, amb dues visites guiades a la Romànica i uns versots ben divertits que anem actualitzant. Es tracta d’una activitat totalment consolidada que any rere any congrega més visitants, la qual cosa és una oportunitat per donar a conèixer la nostra Església Romànica a la ciutadania de Barberà i d’arreu.

Hi has vingut alguna vegada?

Fotografia de l’interior de l’església romànica explicant la iconografia de les seves pintures,
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

A les activitats en motiu de la Diada de l’Onze de Setembre, hi participem portant, a vegades, conferenciants o presentacions de llibres d’autors de renom, i en altres ocasions amb conferències pròpies, sempre relacionades amb la història de Catalunya, de Barberà o de l’Onze de Setembre.

Cartell de la Diada de l’Onze de setembre de 2014,
coincidint amb el 300 aniversari dels fets
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

I en tercer lloc, esmentar la nostra participació a les activitats en motiu del Dia Internacional de Commemoració de les víctimes de l’Holocaust, a l’entorn del 27 de gener, on solem portar especialistes en memòria històrica.

Presentació d’un llibre en motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les víctimes de l’Holocaust, 2017 (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

Hem tingut l’oportunitat de col·laborar, en aquests 20 anys, amb pràcticament totes les regidories de l’Ajuntament de Barberà (Educació, Cultura, Medi Ambient, Serveis Territorials, Participació, Igualtat, Esports, Alcaldia) i altres institucions. Algunes imatges:

Fotografia de grup en motiu d’una visita guiada a l’Església Romànica, 2009
(imatge cedida pel Patronat d’Esports de Barberà del Vallès)
Presentació del Conveni entre la Fundació Pau Casals i l’Ajuntament de Barberà, 2019
(imatge cedida per l’Ajuntament de Barberà del Vallès)

Fent xarxa:

Com dèiem, hem tingut el goig de treballar en projectes compartits amb altres entitats. Us en fem un tastet:

Amb Associacions de veïns i veïnes, com la de La Romànica, l’Eixample-Can Llobet, Can Gorgs o La Creu de Barberà (avui dia de Sabadell):

Cicle de Conferències sobre l’Exili, en col·laboració amb l’AAVV de Can Gorgs
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Presentació del Jornades sobre la Memòria Històrica, anys 2009 i 2010,
amb els companys de l’AAVV de l’Eixample-Can Llobet i Tangram (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

També hem col·laborat amb centres educatius de la ciutat, com l’Escola Can Serra, l’Institut La Romànica, l’Escola Municipal de Música, el Servei Local de Català i l’Escola d’Adults, i un bon ventall d’entitats de la nostra ciutat, tant esportives, com culturals, de caire social i en defensa de la igualtat de gènere. No ens atrevim a enumerar-les totes, per por a deixar-nos-en alguna, però us mostrem algunes imatges:

Presentació de la recerca històrica sobre els Marquesos de Barberà,
en motiu de la presentació dels nous gegants representant els Marquesos de Barberà, 2008
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Cartell de la Visita guiada al Born amb Dones.com, 2015
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

La força de la gent:

L’oportunitat de poder aprendre de la gent de Barberà no té preu: a través de la seva generositat en mostrar-nos imatges i documents personals, amb el seu testimoniatge durant les entrevistes realitzades fruit de la recerca de la història recent de Barberà, en projectes com: les Riuades de 1962, la Cooperativa Agrícola o la masoveria del Castell de Barberà:

Instantània de la inauguració de l’Exposició sobre les Riuades de 1962, 2002
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Fotografia de grup de persones que van portar “La Cooperativa” durant el segle XX, 2007
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Fotografia dels germans Vila, fills dels darrers masovers del Castell de Barberà, 2018
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

La recerca històrica de temes locals és una part valuosíssima de la nostra existència com a entitat, ja sigui de caràcter documental en arxius públics o particulars, així com d’objectes i imatges de la col·lecció del bon amic Joan Gallego o recerca a través de la història oral amb les entrevistes a veïns i veïnes que han estat protagonistes en moments determinats de la història local.

Al llarg dels anys, hem anat fent algunes publicacions de les nostres recerques en articles a la Revista Municipal Barberà, a la revista-llibre Vallesos i al diari digital Veus Barberà que ens aquests moments esteu llegint, així com documentals (Riuades de 1962 a Barberà) i llibres (Passat i Present de “La Cooperativa”).

Portada del llibre Passat i present de “La Cooperativa”,
escrit per Maria Teresa Sánchez Costa de l’AHB, 2007
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà

I, com que som molt “teatreros” i ens agrada fer viure la història, li hem agafat el gustet a fer visites guiades: a la nostra Romànica (des de 2005) i al Castell de Barberà (el 2017 i el 2018), i també passejades històriques pel Casc Antic, pel Barri de La Creu de Barberà i per tot el municipi.

Fotografia de grup de la visita guiada al Casc Antic durant la Revetlla de Sant Jaume 2019 (fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

En aquests 20 anys hem pogut dur a terme una gran diversitat d’activitats de difusió, dirigides a la ciutadania en general, algunes de creació pròpia, com conferències, exposicions o visites guiades, i en altres ocasions hem convidat a intel·lectuals, periodistes, professorat universitari, biòlegs, infermeres, fotògrafs o historiadors i historiadores de diferents especialitats, per presentar les seves darreres recerques, així com a testimonis de la història del segle XX.

The Followers:

Aquest mes de setembre vam tenir el goig de poder celebrar una festa pel 20è aniversari de la nostra entitat a la Biblioteca Esteve Paluzie, acompanyats de regidors i regidores, tècnics de diferents regidories, membres d’entitats amb qui hem col·laborat, familiars i els nostres fidels followers, és a dir, aquelles persones que al llarg dels anys ens heu acompanyat a les diferents activitats dutes a terme o ens heu llegit, i que, després de 20 anys, sou els “amics i amigues” de l’Associació d’Història de Barberà.

Instantànies de la celebració del nostre 20è aniversari, 2019
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)
Instantànies de la celebració del nostre 20è aniversari, 2019
(fons d’imatges de l’Associació d’Història de Barberà)

Dolça maduresa?

Molts són els projectes en ment per aquesta nova etapa de l’Associació d’història de Barberà.

Amb el permís d’en Joan Manuel Serrat, ara que ja tenim 20 anys… el desig en bufar unes virtuals espelmes seria poder cantar en un futur la cançó “fa 20 anys que tenim 20 anys…”.

A totes i a tots, gràcies…

[adrotate group="6"]

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí