Autoria: Fabià Díaz Cortés
Fa uns dies que el PSC de Barberà està fent córrer una nota sobre l’inici de les obres del Col·lector de Can Gorgs. Una nota que no ajuda en res a posar en valor la política i evitar el seu desprestigi constant. Farà el PSC de Barberà de govern municipal i deixarà d’una vegada el revengisme, la mentida i la manipulació? Cal distribuir una nota sobre les obres del col·lector de Can Gorgs on càpiga tanta mala llet i es falti tant a la veritat amb l’objectiu d’atacar a l’anterior govern i la tasca política de l’EAB-CUP dins del mateix? Ataquen i menyspreen la tasca política de l’EAB-CUP quan, fruit de la direcció política de l’EAB-CUP al capdavant de la regidoria de Territori i Medi Ambient, avui poden “alegrar-se” que comencin les obres, així com tant d’altres projectes que s’estan tancat i es tancaran en l’actual mandat. I tot, perquè vam treballar des del primer fins l’últim dia per la ciutat i la seva millora, i tots els dies, i sense renunciar al nostre model de ciutat. I no ho vam fer sols, o no només és mèrit nostre, és mèrit d’un govern municipal divers que cal reivindicar (vam formar part en diferents moments o al llarg de tota legislatura PCPB, ERC, Podemos i EAB-CUP). I, en el cas del Col·lector de Can Gorgs, un mèrit compartit amb el govern del canvi que també es va constituir a Sabadell entre el 2015-2019, amb qui calia coordinar-se, cooperar i treballar seriosament pel bé de les obres, i assumint que no sempre va ser fàcil amb els partits que acompanyaven als i a les companyes de la Crida per Sabadell.
Sense despentinar-se, al PSC Barberà són capaces de dir “malgrat que altres governs de la ciutat van vendre l’any 2018 que havien fet el pas definitiu per desencallar la construcció, no ha estat fins al 2020 que aquest govern socialista ha donat l’impuls final perquè el col·lector de Can Gorgs sigui una realitat”. Doncs resulta que sí, que vam donar el pas definitiu i el vertader impuls final, juntament amb el govern del canvi sabadellenc. Resulta que l’aprovació inicial (17 de desembre del 2017) i definitiva (18 de febrer del 2019) del projecte d’obres (pas previ i imprescindible per iniciar la licitació, adjudicació i materialització de les obres), es situa en el mandat anterior. I el 6 de maig de 2019 la Junta de Govern Local de Sabadell aprovava d’urgència l’expedient de contractació, possibilitant que la licitació de les obres s’iniciés i es poguessin tenir les empreses adjudicatàries per fer-les. Resulta que sí, que els governs municipals anteriors de Sabadell, Barberà i Badia van fer els passos definitius.
I parlo de tres dates decisives (sense elles avui no hi hauria encara obres!!!), però que responen a fets que suposen mesos i mesos de feina, tant a nivell polític, com tècnic i de procés administratiu reglat, i també nous acords i partides pressupostàries que havien d’activar de zero els dos ajuntaments, i amb l’acord de Badia del Vallès. Sí, resulta que el govern municipal anterior a Barberà va donar l’impuls definitiu quan va haver de començar tot de zero després dels errors i fracassos socialistes al 2006 i 2014.
Al 2015 vaig entrar com a regidor a l’Àrea de Territori i Medi Ambient i el que tenia sobre la taula del col·lector de Can Gorgs era un autèntic desastre: no és que el projecte estigués aturat, sinó que començades les obres es van malbaratar milers i milers d’euros públics en retirar runa, runa i runa perquè el projecte -aprovat i supervisat pel govern socialista de Sabadell i amb el suport dels socialistes barberencs- no ho preveia i les runes van aparèixer per “sorpresa”. Es van dedicar milers d’euros públics no a fer l’obra que s’havia de fer, sinó a retirar runa. Aquest era el projecte del 2014, pel que passen de puntetes els socialistes barberencs, no fos cas que fins i tot, tinguéssim d’una vegada la informació sobre qui ha estat el responsable d’abocar runa, runa i runa durant dècades en aquest indret, i qui en va fer la vista grossa. Una pràctica que és delictiva. A quin impuls final es refereixen? Ja dic, un autèntic desastre és el que vam trobar al 2015, i tot s’havia de fer de nou, tot! I això suposava reunions periòdiques de seguiment entre els dos ajuntaments, on assistíem regidors responsables i tècnics municipals implicats dels dos ajuntaments, reunions que es van mantenir durant tota la legislatura. I sense oblidar que vam tornar a reactivar la comissió veïnal de seguiment per informar dels passos i la situació, reunions que segurament haurien d’haver estat més, i on vam ser sempre clars i transparents des de la regidoria. I afegir que la “sorpresa” de les runes, va suposar feina per arreglar abans de poder iniciar el procés de la nova redacció i aprovació de projecte i licitació d’obres. On els dos ajuntaments vam acordar exigir la redacció d’un nou projecte sense cost a l’empresa redactora del projecte “fallit” de 2011-214, i amb supervisió i seguiment externs, per evitar els errors del passat. Una decisió que es va prendre per no demorar per més el temps la necessitat de fer l’obra, no perjudicar més al barri de Can Gorgs II i no entrar en un litigi empresa redactora del projecte i Ajuntament de Sabadell (les dues parts s’acusaven del fracàs del 2011-2014), ja que no només faltava que les obres es quedessin empantanegades per un litigi que podia durar anys.
Treball intens dels socialistes barberencs? Passos i impuls definitius? Preferiria que aquests fets contrastables no els hagués d’explicar jo, sinó que ho fes el mateix Ajuntament de Barberà del Vallès o que la gent s’informés per si mateixa amb fonts contrastades, i que hi hagués un consens a la ciutat per remetre’s a la veritat i no a la manipulació.
Personalment estic satisfet de la tasca feta per l’EAB-CUP i el conjunt del govern municipal en el cas del col·lector de Can Gorgs, i també com a regidor responsable d’aquesta obra entre el 2015-2019. El que sí que vull deixar clar que no puc estar content que uns ajuntaments triguin 21 anys en fer unes obres que eren imprescindibles pel benestar i seguretat de tot un barri (i això sempre ho he dit), i per això, sense massa soroll ni buscant culpables, vaig treballar també durant 4 anys per solucionar d’una vegada el problema com a regidor de Territori i Medi Ambient, i fins i tot, quan ja no era regidor vaig seguir amb interès els últims passos d’aquest procés. Són 21 anys que haurien de treure els colors a qualsevol administració pública i polítics responsables, i per demanar disculpes. Jo les demano, perquè durant 4 anys vaig representar a l’Ajuntament de Barberà i vaig ser responsable d’aquesta matèria i d’aquesta problemàtica al barri de Can Gorgs II, i com a representant polític d’un ajuntament no em puc sentir orgullós de els ajuntaments de Sabadell i Barberà triguin 21 anys a fer una obra necessària. I menys, quan l’experiència de 4 anys com a regidor a una àrea municipal tan complexa i exigent com la de Territori i Medi Ambient, ha suposat definir i planificar tants i tants projectes urbanístics, d’equipaments i de serveis municipals, executant i posant en marxa molts però també programant altres pels propers 3 o 4 anys. Així que no! 21 anys per fer una obra imprescindible no és per sentir-se orgullós ni per donar-se cops al pit com a polític ni com a tècnic. I, al mateix temps, també seria constructiu que tots i totes reflexionéssim sobre que un mateix projecte, el col·lector de Can Gorgs, en 17 anys només s’han acumulat fracassos, errors i malbaratament de recursos amb governs socialistes i, en canvi, en 4 anys de feina nosaltres vam poder engegar i tancar un procés complex per poder fer les obres definitivament, i amb l’EAB-CUP participant d’aquest govern. I, insisteixo, no vam fer res excepcional com a polítics, vam fer el que simplement ha de fer un regidor quan té sota la seva responsabilitat política una regidoria: treballar per la seva ciutat; coordinar, dirigir i motivar políticament a tot un equip tècnic municipal; i en equilibri amb el desenvolupament del seu programa polític i principis ètics, també els salarials.
Així que quan el PSC de Barberà diu “aquest govern socialista ha donat l’impuls final perquè el col·lector de Can Gorgs sigui una realitat” no tinc clar a què s’està referint perquè, a sobre, quan tornen a governar a Sabadell i Barberà han trigat molts mesos a resoldre un simple error material en l’adjudicació de les obres -i amb marge per fer-lo abans que esclatés la pandèmia de la COVID19- i tot plegat ha endarrerit encara més unes obres que podrien haver començat la tardor de 2019.
Espero que els i les veïnes de Barberà tinguin interès en informar-se, amb les fonts oficials, i entre tots i totes dignifiquem la política municipal i evitem l’ús del revengisme, la mentida i la manipulació, també quan tens la responsabilitat d’estar en un govern municipal o com càrrec electe en un Ple Municipal. I també perquè es seguiran fent obres i tancant projectes on la tasca i planificació de l’EAB-CUP, i del conjunt del govern anterior, ha estat clau i decisiva. Tant de bon al 2015 ens haguéssim trobat un ajuntament amb tants projectes i planificacions en marxa, i acords, recursos i subvencions compromeses amb altres administracions per fer-los possibles, com s’ha trobat el govern socialista al 2019. Tant de bo. En tot cas, ho vam fer, ho tornaríem a fer i ho tornarem a fer.